Ankara Sanat Tiyatrosu Genel Müdürü Hakan Güven: Yıllarca devlet desteği alamadık
58 yıldır perde açtığı salonunu boşaltmak zorunda kalan Ankara Sanat Tiyatrosu Genel Müdürü Hakan Güven: Bu tarihi salonu boşaltmak istemiyoruz. Ancak yıllarca herhangi bir devlet desteği alamadık.
Fotoğraf: Yabancı/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Birkan BULUT
Ankara
Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), ekonomik sorunlar nedeniyle 58 yıldır perde açtığı Ihlamur Sokak’taki salonunu boşaltmak zorunda kaldı. Evrensel'e açıklamalarda bulunan AST Genel Müdürü Hakan Güven, “Bu tarihi salonu boşaltmak istemiyoruz. Çünkü Türkiye’de tiyatro tarihi açısından manevi değeri çok büyük. Ancak yıllarca herhangi bir devlet desteği alamadık. Bu nedenle sadece seyircisi ile ayakta kalan bir tiyatro olduk” dedi.
"DOĞUM GÜNÜNDE GİDECEĞİMİZİ DUYURDUK"
AST’ın kurulduğu tarihi olan 6 Aralık’ta salonu tahliye edeceklerini duyurmanın büyük bir burukluk olduğunu belirten Güven, “Tiyatromuz kurulduğu günden beri aynı sahnede seyircisiyle buluşuyor. Bu anlamda belki bir başka örneği olmayabilir. Ankara Sanat Tiyatrosu deyince herkes oyunlarının iyi olduğunu, sahnede söyleyeceği bir sözünün olduğunu, kemik bir seyircisi olduğunu bilir. 58 yıldır her türlü zorluğa rağmen perdemizi açtık. Askeri darbelere, oyun yasaklarına, oyuncularımızın tutuklanmasına rağmen her türlü zorluğa perdesini açmış bir tiyatronun bir virüs karşısında kapanıyor olması gerçekten üzücü” dedi.
"BİRKAÇ AY KİRA ÖDEMEK BİR ŞEY İFADE ETMİYOR"
Bilkent Center’da yapılan bir tiyatro salonundan davet aldıklarını ve taşınmaya başladıklarını aktaran Güven, hatta pandemi yasaklarından önce 3 oyunu bu salonda sahnelediklerini söyledi. Ancak Ankara Sanat Tiyatrosunun tarihi salonunu boşaltmak istemediklerini dile getiren Güven, “Çünkü Türkiye’de tiyatro tarihi açısından manevi değeri çok büyük. Ancak yıllarca herhangi bir devlet desteği alamadık. Bu nedenle sadece seyircisi ile ayakta kalan bir tiyatro olduk. Evrensel’i takip eden herkesin tiyatromuz ile yolu kesişmiştir. Biz hiçbir zaman yardım kampanyası gibi yollara başvurmadık. Son ana kadar bekledik. Ancak her şey bitince sahneyi bırakmak zorunda kaldığımızı açıkladık. Bunu 4 ay önce de yapabilirdik ama bu tip kampanyalar geçici çözümlerdir. Birkaç ay kira ödemek bir şey ifade etmiyor.” dedi.
"TÜM TİYATROLARIN ORTAK SORUNU"
Yaşadıklarının sadece Ankara Sanat Tiyatrosunun değil tüm tiyatro camiasının sorunu olduğunu vurgulayan Güven, birçok sahnenin kapanmak zorunda kaldığını söyledi. Halkın duyarsızlığının da kendilerini üzdüğünü belirten Güven, “Öte yandan her gün virüs nedeniyle yüzlerce insan ölürken, daha geçtiğimiz gün 15 yaşında bir çocuğa 27 kişinin tecavüz etmesi gibi sorunlar varken tiyatronun kapanmasına insanlar haklı olarak dönüp bakmayabilir. Biz de bu sorunların konuşulmasını istiyoruz ama sahnemizi de açmak istiyoruz. Hiç beklemediğimiz kadar telefon aldık. Dostlarımızdan, bakanlıktan... Belki önümüzdeki günlerde bir çözüm getirilebilir. Nasıl çözüme kavuşur bilmiyorum ama bakanlığın veya büyükşehir belediyelerinin tiyatroya kalıcı bir destekte bulunması, tiyatroyu yaşatması lazım. Yasaklar bitince perdemizi açmak istiyoruz” dedi.