Çekçek arabasıyla yük taşıyan Güleryüz: Hafta sonu iş biraz iyiydi ama artık o da yok
Diyarbakır’da yük taşıdığı çekçek arabasıyla geçimini sağlayan İbrahim Güleryüz: Hafta sonu iş biraz daha iyiydi ama artık o da yok. Hastalık bizi mahvetti.
Fırat TOPAL
Diyarbakır
Koronavirüs salgınında yeni tedbirler alındı. Bunlardan birisi de hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı. Diyarbakır’da gündelik olarak yük taşıdığı çekçek arabasıyla geçimini sağlayan İbrahim Güleryüz, “Bazen iş var bazen iş yok, hafta sonu iş biraz daha iyiydi ama artık o da yok. Hastalık bizi mahvetti. Kirayı borç edip ödüyorum” diyor.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Covid-19’la Mücadele Özel Oturumuna gönderdiği video mesajında 156 ülkeye pandemi sürecinde yardım sağladığını söylemişti. Peki içeride durum nasıl? Pandemi süreci yeni kısıtlamalarla devam ediyor. Kısıtlama kararıyla bazı işletmeler kapatılırken diğer yandan bu kısıtlamalar karşısında vatandaşa verilen destek derde deva olmadı. Diyarbakır’da sokağa çıktığımızda onlarca esnafın bir kısmı kapalı, esnaf “iş yok” diye şikayet ediyor. Vatandaş pahalılık karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda. Bunlardan biri de gündelik olarak çekçek arabasıyla yük taşıyan İbrahim Güleryüz.
"PANDEMİDE PERİŞAN OLDUK"
İbrahim Güleryüz (40), Sur ilçesinde çekçek arabasıyla yük taşıyarak günü kurtarma derdinde. Selam verip sohbet etmek istediğimi söylüyorum. Önce çekinse de daha sonra konuşmaya başlıyor. Güleryüz, 2 çocuk babası işlerin nasıl olduğunu soruyorum, “İş yok daha 10 TL kazanmışım, pandemide perişan olduk” diyor.
Güleryüz, kazandığı parayla çok cüzi miktarda olan kirasını dahi ödeyemiyor. Geçim sıkıntısı yaşadığını söylüyor ve herhangi bir yardım almadığını da ekliyor. Güleryüz, “İş yok, ev kira, geçim yok. Bazen iş var bazen iş yok, hafta sonu iş biraz daha iyiydi ama artık o da yok. Hastalık bizi mahvetti. Kirayı borç edip ödüyorum. 170 TL olan kirayı ödeyemiyorum. Şeker hastasıyım, mecburum çalışmaya gelip hamallık yapıyorum” diyor.
"BÖYLE DEVAM EDERSE İŞİMİZ ZOR"
Güleryüz’ün evi daha önce Sur’un halen yasaklı mahallelerinden biri olan Fatih Paşa Mahallesi’ndeymiş. Şimdi ise kendi deyimiyle “ahır gibi” evde kaldığını söylüyor ve rutubeti boya ile kapattığını anlatıyor. Yasaklı mahalleden çıkanlara verilen kira desteğini ise bir yıldır almadığını belirten Güleryüz, evinin en temel ihtiyaçlarının dışında her şeyin kendileri için lüks olduğunu ifade ediyor. Güleryüz şöyle devam ediyor: 1000 TL kira ödeyemem bu çekçekle, ne yapayım? Sur’dan üzerimizdeki elbiselerle çıktık. İnsanlar yardım etti. Evde kalsam, aç kalırız, böyle devam ederse işimiz zor. Eve masraf diye en fazla yağ şeker un alıyorum, çoğu zaman onu da borç ediyoruz. 2 çocuğum var. Akşam eve gidiyorum çocuklarım bakkala gitmek için ‘Baba para diyorlar ama yok işte’... Yürütülemedi, yardım yapılmadı, pandemi süreci bizi perişan etti” diyerek noktalıyor konuşmasını.
Evrensel'i Takip Et