08 Aralık 2020 23:00

Meslek liselilerin eğitim ve gelecek sıkıntısı derinleşiyor

"Ben eğitim için devletten araç-gereç desteği almadım. Zengin fakir ayrımı var bu ülkede. Zengin her şeyi yapabiliyor ama fakir hiçbir şeyi yapamıyor."

Görsel: Freepik

Paylaş

Emre YILMAZ

Eren ÜNVERDİ

Kocaeli

Pandemi sürecinde birçok olumsuzluğun yaşandığı, liselerin bir açılıp bir kapandığı ve bu sebeple eğitimin niteliğinin çağın çok gerisinde kaldığının ortaya çıktığı bu günlerde Kocaeli’nin Körfez ilçesinden meslek liselilerle eğitim öğretim sürecinde yaşadıkları sıkıntıları konuştuk. Her ne kadar eğitim hakkında yaşanılan sıkıntıları konuşsak da öğrenciler, ekonominin öğrencilerin sırtında büyük bir yük olduğunu ve ekonomik bunalımdan ötürü gelecek kaygısı yaşadıklarını dile getirdiler.

TÜRKİYE’DE GENÇLERİN BİR GELECEĞİ YOK

Söze ilk giriş yapan lise öğrencisi Şilan, pandemiyle birlikte uzaktan eğitim sürecinin kendisi için yararlı olmadığını ve EBA programına erişimde sıkıntı yaşadığını belirtti.  Şilan, "Konuları tam olarak anlayamadığım, çok öğrenemediğim bir ders dönemi oldu bu yüzden sınavlardan düşük not aldım. Ayrıca EBA üzerinden eğitim gördüğüm zaman sık sık dersten atma sorunuyla karşılaştım" ifadelerini kullandı. Konuşmaya ekonomik kriz ve gelecek kaygısı ile devam eden Şilan, Türkiye ekonomisinin kötü gidişatının gelecekteki planlarını etkilediğini söyledi. “Şuan Türkiye ekonomisinin kötü durumda olduğunu hepimiz biliyoruz ve biz gençler olarak bunu hayat pahalılığı başta olmak üzere birçok noktada hissediyoruz. Geçen sene aldığım bir telefonu bu sene tekrar almak durumunda kaldım, fiyatı çok yükselmişti. Bunun da sebebinin dolar artışı olduğunu düşünüyorum" diyen Şilan ayrıca Türkiye’de gençlerin bir geleceğinin olduğunu düşünmediğini belirtti. "Türkiye’de hem ekonomik olarak hem kişisel olarak bir yerlere gelmek çok zor, Türkiye’nin ekonomik ortamı buna müsaade etmiyor" dedi.

TORPİL YOKSA ADALET DE YOK

Konuşmamıza meslek lisesinde okuyan Miraç adlı lise öğrencisiyle devam ediyoruz. Miraç ülkedeki eğitimin nitelikli olmadığını söylerken ülkede torpil üzerine kurulu bir kadrolaşma olmasından yakınıyor. Miraç, “Ülkemizdeki mevcut eğitim sistemi kesinlikle yetersiz. Aslında uzaktan eğitim süreci bunun bir kez daha tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmasını sağladı. Bu süreçte de MEB ve devlet tarafından ekipman ve internet desteği sağlanmadığı için yalnız kaldık" dedi. Miraç ülkedeki torpil sorununa dair ise "Şu an polis olmak istiyorum, onun mülakatları bile torpille yani adalet yok ülkede ama yapacak bir şey yok. Emek verenlere bu ülkede değer verilmediğini söyleyebilirim. Torpiliniz yoksa emeğinizin hiçbir anlamı kalmıyor" sözleriyle fikirlerini belirtti.

EĞİTİMDE SINIFSAL FARKLAR VAR

Sağlık Meslek Lisesinde okuyan Bahadır’la devam ediyoruz. Bahadır eğitimde yaşanan adaletsizliklerin ve sorunların sınıfsal farklılıklar nedeniyle oluştuğunu ve ülkedeki ekonomik bunalımın can yakıcı bir hale geldiğini söyledi. "Uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim süreci çok faydasızdı. EBA’da yoğunluk olduğu için bazen derse almıyordu veya dersten atıyordu. Bu yüzden çoğu zaman derslere giremedim" diyen Bahadır devletten eğitim için destek almadığını şu sözlerle ifade etti: "Ben eğitim için devletten araç-gereç desteği almadım. Zengin fakir ayrımı var bu ülkede. Zengin her şeyi yapabiliyor ama fakir hiçbir şeyi yapamıyor. Zengin ailelerin çocukları istediği gibi derslere girebildi ama biz giremedik." Ekonomik bunalımı temel ihtiyaçlarını karşılarken daha yakından hissettiğini ve bir gelecek kaygısı yaşadığını belirten Bahadır,"Ekonomiyi iyi görmüyorum. En basitinden ekmek, yumurta ve süt gibi ürünler geçmişe göre çok pahalı bir durumda. Türkiye’de işsizlik oranı çok yüksek bu sebeple ileride işsiz kalma korkusu yaşıyorum. Bu da gelecek kaygısını beraberinde getiriyor. Ben sağlık okuyorum, Türkiye’de iş bulamazsam yurt dışına çıkmayı deneyeceğim" ifadelerini kullandı.

BİLGİSAYAR OLMADIĞI İÇİN DERSLERE GİREMEYEN ÖĞRENCİLER VAR

Son konuştuğumuz liseli Mehmet Tolga ise pandemiyle birlikte yüz yüze eğitimde okullarda alınan önlemlerin ve derslerin yeterli olduğunu ancak uzaktan eğitim sürecinde sorunlar yaşadığını ve çevresinde birçok arkadaşının bilgisayarı olmadığı için derslere giremediğini belirtti. Mehmet Tolga, "Yüz yüze eğitim sürecimiz uzaktan eğitime göre daha iyiydi. Okulda alınan tedbirler de yeterliydi" dedi. Ancak uzaktan eğitim sürecinin ise bir o kadar zor olduğunu söyleyen genç liseli "Yakın bir arkadaşım var, üç kardeşler bir telefonları var. Babaları işçi, bilgisayarları yok ve bilgisayar için başvurdular ama şu ana kadar ellerine ulaşmadı. Bu yüzden 3 kardeş derslerinden geri kalıyorlar. Bu dönemde bilgisayar desteği sağlanmalıydı ama bu yapılmadı" dedi. Mehmet ülke ekonomisinin durumunu şu sözlerle ifade etti: "Ekonomik durum geçmiş yıllarımızla karşılaştırdığımızda daha kötü durumda. Somut olarak bir hayat pahalılığı var, bunu kırtasiye ürünlerinden telefon fiyatlarına kadar hissedebiliyorum."

ÖNCEKİ HABER

Pandemide bozulan psikolojiler

SONRAKİ HABER

Bu sorunlarla nasıl?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa