08 Aralık 2020 23:00

Gençliğin hayat üçgeni: Eğitim, gelecek, ekonomi

Gelecek kaygısı şu an her yaşta insanda var çünkü insanlar bırakın 10 yıl sonrayı bugün bile ne yapacağını bilmiyor.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Ozan AYDIN

Narlıdere/İzmir

Pandeminin Türkiye’ye gelişinin birinci yılına yaklaştığımız bugünlerde dönem içerisinde yaşanılan sorunlara biraz değinelim. İlk vakanın mart ayında görülmesi üzerine hükümetin pandemi önlemi olarak ilk icraatı eğitim sürecini online’a çevirmek oldu. MEB online süreçte tekrar tekrar sınıfta kaldı. EBA sisteminin ve üniversite sitelerinin çökmesi ayrıca sınav tarihleri üzerinde yapılan değişiklikler gibi birçok sorunla başa çıkmaya çalışan öğrencilerle konuştuğumuzda bu süreçte derslerden verim alınamadığı gibi aşırı yorucu bir dönem olduğunu ilettiler. Hükümet yetkililerin yazdan sonra salgının kontrol altına alınacağına dair verdiği teminatlar biz işçi ve öğrenci gençleri her şeyin düzeleceği, eğitim sisteminin tekrardan normal seyrine döneceğini, işsizlik oranlarının düşeceği beklentisine sokmuştu. Fakat bunlar gerçekleşmedi.

Yaşanan bu süreçler online eğitime devam eden gençleri çok zorladı. YKS süreci içinde motivasyonunu kaybedenden, üniversiteye geçip yeni bir çevreyle buluşma hayalinde olup hevesi kursağında kalanlara, gençlerin evlere kapandığı çözümsüz sorunlara tek başına başa çıkmaya çalıştığı bir duruma evirildi.

ÜNİVERSİTE OKUMAK İSTEYEN MESLEK LİSELİNİN VAY HALİNE

YKS sınavına hazırlanan Zülfü meslek lisesinden mezunu olduğunu, lise dönemi eğitim hakkından faydalanamadığını belirterek: “10. sınıfa geldiğimizde bir bölüm seçmek zorunda kalıyoruz ve çoğu ders kaldırılıp yerine bölüm dersleri getiriliyor. Bölümü üzerinden bir iş yapmak istemeyen öğrenciler için en azından üniversiteye geçiş hakkı vardı, onu da kaldırdılar. Yani üniversite okumak isteyen bir meslek lisesi öğrencisi dershane, kurs yardımı almadan kazanması imkansız.”

Meslek lisesinden mezun olduğu yıl sınavda başarılı olamayan Zülfü: “Bu sene tekrar hazırlanmaya karar verdim dershane yardımı ile çalışmaya başladım her şey güzel gidiyorken insanlardan gerçeklerin saklanması ve bu sürecin bu kadar kötü yönetilmesi nedeniyle tekrar online eğitime geçiş yapıldı. Geçen dönemden kalma tecrübem gösteriyor ki online eğitimden hiç verim alamıyorum, çok fazla odaklanma gibi sorunlarım oluyor. O yüzden dershane derslerini takip etmeyi bıraktım ve evde kendi başıma hiç görmediğim konuları öğrenmeye çalışıyorum. Bakanlığın bu koşullarda dahi tüm müfredattan sorumlu olduğumuzu açıklaması beni daha da düşündürüyor.

Gelecek kaygısı ise işin cabası. Ülkemizde olan işsizlik durumu, ekonominin bu kadar batması ve tanıdığım tüm üniversite mezunlarının işsiz olması, gelecek kaygım olması için yeterli nedenler. ‘Okuyup mezun olduktan sonra ne olacak, bizleri ne bekleyecek?​’ bilemiyoruz.”

GELECEK KAYGISI ARTIK HER YAŞTA

Üniversite öğrencisi Melisa yaşadığımız pandemi sürecinin kötü yönetilmesi sonucu eğitimin hali ile ilgili “Şu an da gördüğümüz online eğitimde biz ne kadar ders işlersek işleyelim hiçbir şekilde verim alamıyoruz, derslerden hiçbir katkı alamıyoruz. Eğer yetkililerin açıkladığı gibi bu süreç yazın kontrol altına alınsaydı şu an yüz yüze eğitim görebilirdik ve her şey daha iyi olabilirdi” dedi. Bu sürecin sosyal olanaklara da darbe vurduğunu belirten Melisa “Sosyal olanaklar iş başvurularımız için çok değerli olabilirdi. Gelecek kaygısı şu an her yaşta insanda var çünkü insanlar bırakın 10 yıl sonrayı bugün bile ne yapacağını bilmiyor. Gerçeği yansıtmasa da verilen ekonomi istatistiklere bile baksak çok vahim bir durumda olduğumuzu gözler önüne seriyor.” Sosyal olanaklar kısıtlansa da üniversitesindeki kadın topluluğunun yöneticilerinden biri Melisa “Kadın cinayetleri ile ilgili konuları sosyal medya üzerinden okulumuzun öğrencileri ile paylaşıyoruz. Bunun yanı sıra toplantılar yapıyor, dünyaya kadın gücünü göstermiş kadınları da paylaşıyoruz” diye ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Online eğitimi tarlada yakalamaya çalışmak

SONRAKİ HABER

Aşı tartışmalarının kaynağı ne?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa