EMO'dan EPDK'nin "Şirketlerin harcamaları faturaya eklenmiyor" sözüne yanıt geldi
Elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama, seyahat, dernek aidatı gibi tüketiciyle alakası olmayan masraflarının elektrik faturalarına ekleneceği iddiasını EPDK yalanladı ama EMO'dan karşı adım geldi.
Sayaç fotoğrafı: Pixabay, Fatura fotoğrafı: Evrensel, Kolaj: Evrensel
Halihazırda Kovid-19 salgını ve mevsimsel nedenlerle kabaran elektrik faturalarını şişirecek yeni bir karar daha alındığı iddia edildi. Elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin temsil, ağırlama, seyahat, dernek aidatı gibi keyfi harcamaları 5 yıl daha elektrik faturalarına eklenecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin bazı harcamalarının faturalara ekleneceğinin iddialarının doğru olmadığını söyledi.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, elektrik dağıtım şirketlerinin yıl içinde yaptıkları temsil ve ağırlama giderleri, üye oldukları derneklere ödedikleri aidatlar, verdikleri ilanların giderleri gibi tüketiciyi ilgilendirmeyen birçok harcama vatandaşın ödediği elektrik faturalarına yansıtılacak.
Elektrik Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi ile Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi hakkındaki iki ayrı tebliğ Resmi Gazetede yayımlandı. Her iki tebliğle, 2021 ila 2025 arasındaki 5 yıllık dönemde elektrik dağıtım şirketleriyle elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masrafların vatandaşın faturasına ne şekilde yansıtılacağı belirlendi. Tarifelere ilişkin teknik hesaplama yöntemleri her 5 yılda bir yeniden açıklanıyor.
Şirketlerin dernek aidat giderleri, temsil ve ağırlama giderleri ile ilan giderleri elektrik faturalarına yüklenecek. Bunların yanı sıra şirketlerin yapacağı denetim, danışmanlık ve müşavirlik giderleri, dava, mahkeme, avukatlık, icra ve arabuluculuk giderleri, noter harcamaları gibi işletme giderleri yüzde 7 artırılarak fatura hesabına dahil edilecek.
Bu giderlerin dışında şirketlerin yapacağı haberleşme, seyahat ve konaklama harcamaları ile personel yollukları, odalara ödedikleri aidatlar ve büro harcamaları da vatandaşın elektrik faturasına eklenecek. Dağıtım ve tedarik şirketlerinin bu giderlerinin 2015-2020 döneminde de faturalara yansıtılması için düzenleme çıkarılmış, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) bu harcamaların elektrik dağıtım ve tedarik hizmetlerinin yürütülmesi için gerekli harcamalar olmadığı gerekçesiyle Danıştay'a dava açmıştı.
Düzenlemeye göre, şirketlerin harcamaları elektrik faturasına dahil edilirken gelirlerinin büyük bölümü faturaya katılmıyor. Örneğin elektrik şirketleri tarafından açılan davalardan elde edilen gelirlerin yarısı şirkete bırakılıp kalan yarısı olumlu anlamda tarifeye yansıtılırken dava giderlerinin tamamı yüzde 7 artırımla faturaya ekleniyor.
EPDK: GİDERLERİN TÜKETİCİYE YANSITILDIĞI İDDİASI DOĞRU DEĞİL
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin bazı harcamalarının faturalara ekleneceği iddiasıyla ilgili, "Giderlerin tüketiciye yansıtıldığı fakat gelirlerin ise şirkete bırakıldığı iddiası da kesinlikle doğru değildir" açıklaması yapıldı.
EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu giderlerin dönem net kârı ve Kurumlar Vergisi hesaplamalarında da mali mevzuata göre dikkate alınan giderler olduğu belirtilerek, "Bu giderler; sadece dağıtım şirketleri için değil tüm sektörler, tüm şirketler, hatta kamu kurumları için yasal altyapısı ve dayanağı olan giderlerdir. Dağıtım şirketleri özelinde bakıldığında ise bu giderler özelleştirme öncesinde dahi bulunmaktadır. Kurumumuz yaptığı düzenleme ile bu giderlere tavan ve limit getirmiştir. Dolayısıyla mali mevzuatta şirketlerin mali ve düzenleyici hesap planlarında yer alan söz konusu giderler üzerinden kurgulanan görsellerle vatandaşlarımızı yanıltmaya çalışmak gerçekçi ve iyi niyetli bir yaklaşım değildir" denildi.
Giderlerin tüketiciye yansıtıldığı fakat gelirlerin ise şirkete bırakıldığı iddiasının doğru olmadığı kaydedilerek, "Söz konusu giderler, ana faaliyet konusu olan personel, bakım onarım, endeks okuma, kesme bağlama, IT, malzeme, genel yönetim giderleri gibi giderlerden farklı değerlendirilmekte, tavana tabi tutulmaktadır. Yani şirketler bu tip giderleri düşürmeye, düşük tutmaya zorlanmaktadır. İlan giderleri faaliyetle ilişkili resmi ilanlardır, reklam amaçlı ilanları kapsamamaktadır. Bu ölçüde büyük ve her tüketiciye dokunan bir faaliyetle iştigal eden şirketlerin faaliyetlerinin doğal sonucu olarak tüketiciyi bilgilendirmeleri ve ilanlarda bulunmaları gerekmektedir" açıklaması yapıldı.
EMO, UYGULAMAYI DANIŞTAY'A TAŞIDI
Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) uygulamayı Danıştay'a taşıdığı öğrenilirken Demokrat Elektrik Mühendisleri tarafından yapılan açıklamada, "Korona salgını döneminde geçim zorluğu daha da artarken, elektrik faturalarıyla ilgili tartışma yaratacak bir karar alındı" denildi. Açıklamada, 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek bu düzenlemenin geri çekilmesi istendi. (HABER MERKEZİ)