Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu: TÜPRAŞ işçisinin mücadelesi hepimizin mücadelesi
TÜPRAŞ işçilerinin mücadelesini büyütme çağrısı yapan Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, insanca yaşanacak asgari ücret talebini de dile getirdi.
Fotoğraf: Evrensel
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, insanca yaşanacak asgari ücret talebi ile düzenlediği açıklamada işveren dayatmalarına karşı TÜPRAŞ işçilerinin mücadelesinde yanlarında olduklarını dile getirdi.
TÜPRAŞ işçilerinin KOÇ Holding’in çalışma saatlerini bir saat geriye almak ve ara molaların saatlerinde değişiklik yapmak isteyen uygulamalarına karşı ikinci haftasına giren eylemleri devam ediyor. İşçiler vardiya başlangıç saatlerindeki düzenlemeyi kabul etmeyerek sabah 08.00’de işbaşı yapıyor.
TÜPRAŞ işçilerinin mücadelesi devam ederken, KOÇ Holding pandemi nedeniyle getirdiği ikili vardiya sisteminin kaldırılacağını duyurmuştu. TÜPRAŞ Aliağa rafinerisinde bugünden itibaren üçlü vardiya sistemine geri dönüş yapılacak. Geçiş yapılmadan önce genel merkez uzlaşma umudunu koruyor. Sorun tekrar masada tartışılmaya devam ediyor, bugün bir görüşme daha olacak.
"İŞVEREN İŞÇİLERİN YAŞAMINI TEHLİKEYE ATIYOR"
Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nde asgari ücret görüşmeleri hakkında bir açıklama yapan Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de TÜPRAŞ işçilerinin, işveren dayatmalarına karşı mücadelesinde yanlarında olduklarını dile getirdi. Açıklamadan önce konuşan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, “TÜPRAŞ işyerimizde vardiya saatlerinin işveren tarafından değiştirilmek istenmesine karşı tepkimiz devam ediyor. TÜPRAŞ işvereni, vardiya saatlerini bir saat geri çekerek, işçilerin sosyal yaşamlarını, uyku saatlerini ve ailesiyle geçireceği vakitlerini ellerinden almak istiyor. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.
Sermayenin pandemi sürecinde işçilere ve emekçilere yönelik saldırılarının arttığına dikkat çeken Oktay, “İşveren salgın başında işçilerin korunmasına yönelik ikili vardiya sistemini uygulamaya koyarken vaka ve vefat sayılarının bu kadar arttığı bir dönemde tekrar üçlü vardiya sistemine döneceğini açıklayarak işçilerin yaşamını da tehlikeye atıyor. Şimdi eski çalışma düzenine dönmesindeki amaçları nedir? Bu karardan geri dönülmeli” diye konuştu.
"TÜPRAŞ İŞÇİSİ MÜCADELEDE BİRLEŞTİ"
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe de Koç Holding’in pandemi koşullarını fırsata çevirerek köleci çalışma koşullarını dayattığını ve sendikal örgütlülüğü yok sayarak esnek çalışmayı getirmeye çalıştığını belirtti.
Yeşiltepe, “Koç Holding ‘Ne Toplu Sözleşme tanırım ne de sendika’ demeye getiriyor. Ancak, TÜPRAŞ işçileri geçmiş mücadele deneyimlerinin de izinden yürüyerek, baskıyı, sömürüyü artıran uygulamalara ‘dur’ diyor. TÜPRAŞ işçileri tam katılımla mücadelede birleştiler. Bu birlik ve kararlılık devam ettiği sürece, işverenin bundan sonraki saldırıları da boşa çıkarılacak, fiili ve meşru mücadele çizgisiyle başta havzadaki fabrikalar olmak üzere Türkiye işçi sınıfına örnek olunacak, yol açılacak” dedi.
"AÇLIK SINIRIN ALTINDA KALAN ASGARİ ÜCRET KABUL EDİLEMEZ"
Yeni yılda uygulanacak olan asgari ücret tespit görüşmelerinin başladığını belirten Yeşiltepe, “Ülkemizde, 7 milyonu aşan asgari ücretli işçileri ve 3,5 milyonu bulan kayıt dışı çalışmayı göz önüne alırsak, asgari ücret aslında normal ücrete dönüşmüştür. İşçilerin yarıdan fazlası asgari ücretle ya da onunda altında bir ücretle çalışmaktadır. Yoksulluk sınırı 8 bin liraya ulaşmışken, temel tüketim maddelerine yapılan zamlar otomatiğe bağlanmışken, asgari ücretlinin dahi vergi yükü sürekli artarken, açlık sınırının dahi altında bir asgari ücret kabul edilemez” diye konuştu.
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri olarak asgari ücret görüşmelerinde sendikalarla işçi temsilcilerinin taleplerinin belirleyici olması gerektiğini vurgulayan Yeşiltepe, “Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı, artan oranlı gelir vergisi uygulamasına son verilmeli, salgının ve ekonomik krizin yükünü işçilere, emekçilere ve giderek daha da yoksullaşan halka kesilmesi uygulamalarına son verilmeli ve bütçe adil bir şekilde halkı esas alarak dağıtılmalı” diye belirtti.
"HALKA 'ACI REÇETE' VAAT EDENLERE KARŞI MÜCADELE"
Platform açıklamasını “Platform olarak, sermayeye teşvik halka ‘acı reçete’ vaat edenlere karşı bütün emekçileri birliğe, dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyoruz” diyerek sonlandırdı.