09 Aralık 2020 08:23

2 işçiyi işten atan KT Deri hakkında H&M'in denetim raporu işçileri haklı buldu

DİSK/Tekstil üyesi iki işçiyi haksız yere işten atan ve sendikayı tanımayan KT Deri'de yapılan denetim, işçilerin haklı olduğunu ortaya koydu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Berivan BALKAY
İstanbul

KT Deri patronunun DİSK/Tekstil üyesi iki işçiyi haksız yere işten atması ve sendikayı tanımaması üzerine Küresel Sanayi İşçileri Sendikası IndustriALL’ın talep ettiği ve H&M markasının yaptırdığı denetimin raporu açıklandı. Rapor, atılan işçilerin lehine sonuçlandı.

Beylikdüzü Beysan Sanayi Sitesi’nde 96 gündür direnişte olan KT Deri işçilerinin haksız yere işten atılmaları ve patronun DİSK/Tekstil’in yetkisini tanımaması üzerine IndustriALL ve H&M sürece ilişkin bir denetim yapılması kararı almıştı. Denetim hem DERİTEKS, hem DİSK/Tekstil hem de KT Deri patronunun kabulüyle beraber bağımsız bir akademisyen tarafından yapıldı. Raporda, işten atılan işçilerin lehine bir sonuç çıkarken, aynı zamanda DİSK/Tekstil’in tanınması, işçilerin önündeki baskı ve engellerin kaldırılması yönünde bir öneri yer aldı.

"ALTINA İMZA ATTIKLARI RAPORA GÖRE HAREKET ETSİNLER"

Raporu açıklayan DİSK/Tekstil Sendikası Merter Şube Başkanı Asalettin Arslanoğlu, bundan sonraki süreçte fabrika yönetiminin altına imza attığı denetim raporunun sonucuna uygun hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Arslanoğlu; “İşyerinde kendi aranızda bir temsilci seçin, patron görüşmek istiyor gibi kulağımıza gelen şeyler var. Müşterinin ne dediği, kanunun ne dediği ortada. Atılan işçileri geri almalısın ve DİSK/Tekstil ile derhal diyaloğa başlamalısın. DİSK üyesi veya DİSK'e gönül veren hiçbir işçi arkadaşım bu oyuna bu tuzaklara gelmeyecektir. Bu işçilerin bir temsilcisi vardır, o da işten atılmıştır. Şimdi bunun takipçisi olacağız, bu raporun sonucuna göre yapmaları gerekenleri ya yapacaklar ya da yaptıracağız” dedi.

"BU SÜRECİN GECİKMESİNİN TEK SORUMLUSU H&M'DİR"

Arslanoğlu bu süreçte en büyük sorumluluğun H&M’e düştüğünü ifade etti. Arslanoğlu, “Burada geç kalınmasının asıl sorumlusu H&M markasıdır. Sonuçta burada denetim yaptırmakta geç kaldılar, denetimden sonra raporu açıklamakta geç kaldılar. Raporun eylem planını uygulamakta da geç kaldılar. Sinan ve Menderes’in işten atılması, işçi arkadaşlarımıza baskı yapılması ve arkadaşlarımızdan birinin şiddet görmesi, bunlar antidemokratik ve hak ihlalidir. Bu zamana kadar yaşananlar işçilerde bir iz bırakıyor neticede. Baskı ve zorla istifa ettiriliyorlar, özgür iradeleri sakatlanıyor. Tüm bunların bir numaralı sorumlusu H&M'in İstanbul ofisindeki arkadaşlardır” dedi.

ARTIK TOP H&M’DE

96 gündür fabrika önünde direnişte olan İşyeri Temsilcisi Sinan Akçora durumu şöyle değerlendirdi: “Rapor benim açımdan objektif oldu, önemli olan bundan sonra ne olacağı. Artık iş tamamen H&M’in burada kendi raporuna ne kadar sahip çıkıp çıkmayacağına kalmış. H&M bu raporu kendisi yaptırdı. Burada işvereni DİSK/Tekstil ile görüşmeyi zorlaması gerekiyor. Biz, onların seçtiği, raporu hazırlayan kişinin de şeffaf olacağına da güvendik. Nitekim öyle de oldu. Bu süreçte biz hiç kimseye baskı yapmadık. Bizimle de görüştüler, içeride girip istedikleri işçilerle de görüştüler. Elbette işveren tarafıyla da görüştü. Raporun sonucunun da şeffaf bir şekilde hazırlandığını düşünüyorum. Neredeyse 100 günü bulan bu direnişe, her şeyin ayan beyan ortaya çıktığı bu rapora göre hareket ederler diye düşünüyorum.”

ÖNCEKİ HABER

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu: TÜPRAŞ işçisinin mücadelesi hepimizin mücadelesi

SONRAKİ HABER

IPI: Türkiye'de gazeteciler özgürce haber yapsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa