09 Aralık 2020 08:33

IPI: Türkiye'de gazeteciler özgürce haber yapsın

IPI, Dünya İnsan Hakları Günü'nde Türkiye'yi ve uluslararası toplumu basın özgürlüğünü korumaya ve gazetecilerin özgürce haber yapmasına izin vermeye çağıran yeni bir kampanya başlattı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel

Paylaş

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde Türkiye'de gazetecilerin özgürce haber yapmasına izin vermeye çağıran yeni bir kampanya başlattı.

IPI, Türkiye'yi ve uluslararası toplumu basın özgürlüğünü korumaya ve gazetecilerin özgürce haber yapmasına izin vermeye çağıran yeni bir kampanya başlattı. IPI yaptığı açıklamada, 10 ve 11 Aralık'taki Avrupa Konseyi toplantısının gündemine AB'nin Türkiye ile ilişkilerinin gelmesiyle birlikte kampanyanın da geleceğini belirterek “Türkiye'ye, Doğu Akdeniz'deki sondaj anlaşmazlığının çözümü karşılığında gümrük birliğinin modernizasyonu ve ticaretin kolaylaştırılması, halklar arası temaslar ve üst düzey diyalog dahil olmak üzere ekonomik ve siyasi ilişkileri geliştirme fırsatı sundu. Bu teklif, Türkiye’nin temel insan haklarını desteklememesine ve terörle mücadele yasasının muhalifleri susturmak için sistematik olarak kötüye kullanılmasına atıfta bulunmadan yapıldı. Avrupa Komisyonu'nun 6 Ekim'de yayınladığı kendi ilerleme raporu, ülke çapındaki insan hakları ihlallerinin ayrıntılı bir açıklamasını sunmuş ve ifade özgürlüğü konularında ‘ciddi gerilemeden’ söz etmiştir.” denildi.

79 GAZETECİ CEZAEVİNDE

Basın özgürlüğü ihlallerinin ayrıntılı bir şekilde izlenmesini gerçekleştiren IPI, Ekim 2020’de uluslararası basın özgürlüğü misyonuyla beraber hazırlanan rapordaki verileri de aktardı:

“79 - Cezaevindeki gazeteciler

65 - Gazeteciler 2019'da terörle ilgili suçlardan hüküm giydi

120 - 2020'de gazetecilerin bireysel davaları

170 - 2016'dan beri kapatmaya zorlanan medya kuruluşları

1252 - 2016'dan beri gazetecilere yıllarca hapis cezası verildi

316 - 2020'nin ilk 5 ayında bağımsız medyada reklam yasaklarının olduğu günler”

IPI, Türkiye’de gazetecilerin, hükümeti rahatsız eden haberleri yayınladıkları veya kamuoyunda tartıştıkları için para cezaları veya kovuşturmalarla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini ve bu Ekim ayında ülkedeki dijital sansürü genişletecek ve sosyal medya şirketlerini zorlayacak yeni bir sosyal medya yasasının yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

#FREETURKEYJOURNALISTS

IPI, #FreeTurkeyJournalists kampanyasındaki taleplerini de şu şekilde hatırlattı:

  • Hapisteki tüm gazetecilerin serbest bırakılması
  • Eleştirileri ve kamuoyu tartışmalarını bastırmak ve sindirmek için gazetecilerin terörle ilgili ve diğer sahte suçlamalarla yargılanmasına son verilmesi
  • Yargı sisteminin siyasi etkiden bağımsızlığını sağlamak için reform
  • Çevrimiçi içeriği sansürleme çabalarına son verin
  • Bağımsız medyanın medya düzenleyici kurumları tarafından bastırılmasına son verin.

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

2 işçiyi işten atan KT Deri hakkında H&M'in denetim raporu işçileri haklı buldu

SONRAKİ HABER

Ankara'da petshopta kötü koşullarda tutulan hayvanlar barınağa götürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa