09 Aralık 2020 11:31

SES: Kovid-19 aşısı patente tabi tutulmasın

Koronavirüs aşısıyla ilgili açıklama yapan SES, aşının patente tabi tutulmaması için çağrı yaptı.

Fotoğraf: neelam279/Pixabay

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Kovid-19 aşıları ile ilgili yaptığı açıklamada, Faz 3 çalışmaları tamamlanıp toplumla paylaşılmadan aşı yapılmasına başlanmaması gerektiğini belirtti. Aşıların, şirketlerin kâr edeceği bir alana dönüştürülmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada, aşının altyapısı uygun olan tüm ülkelerce üretilebilmesi için patente tabi tutulmaması çağrısında bulunuldu.

Son günlerde yürütülen aşı ile ilgili tartışmaların gittikçe artmakta olduğunu belirtilen açıklamada, Sağlık Bakanlığının ve iktidarın pandemi sürecindeki politikalarından doğan aşı güvensizliğinin giderilmesi için öneriler sıralandı.

"AŞI İZLEM KURULU KURULMALI"

Bağışıklamanın öneminin en fazla farkında olan, en çok hastalanan ve hayatını kaybeden grubun sağlık emekçilerinin olduğu ve Kovid-19'a karşı geliştirilen aşılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgilendirilme yapılmasının gerektiği belirtilen açıklamada, “Halkın bilgilendirilmesine temel katkıyı sağlık emekçilerinin sunduğu hesaba katıldığında konunun önemi daha da net anlaşılmaktadır” denildi. Açıklamada, bunun için sağlık alanındaki emek meslek örgütlerinin temsilcilerinin içinde yer alacağı yeni bir pandemi ve aşı izlem kurulu kurulmasının gerekliliğini vurgulandı.

"AŞI AÇIKLAMALARINI ŞİRKETLER DEĞİL, BAĞIMSIZ KURULLAR YAPMALI"

Faz 3 çalışmaları tamamlanıp toplumla paylaşılmadan aşı yapılmasına başlanmaması gerektiği belirtilen açıklamada, "Şirketler değil bağımsız akademik izlem grupları açıklama yapmalıdır" ifadeleri yer aldı. Aşıların ticari bir meta haline getirilmemesi, şirketlerin kâr edeceği bir alana dönüştürülmemesi ve altyapısı uygun olan tüm ülkelerce üretilebilmesi için patente tabi tutulmaması gerektiğini vurgulanan açıklamada, "Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti hükümeti de uluslararası düzlemde baskı unsuru olmalı ve DSÖ başta olmak üzere BM, AB gibi kurumlar nezdinde girişimler yapmalıdır" denildi.

Türkiye’de yeniden aşı üretilmesi için, kapatılan aşı fabrikalarının yeniden açılması gerektiği, aşı üretim merkezleri için bütçe ayrılması ve tıp fakültelerinin bu konuda çalışma yürütebilmesi için olanak sağlanması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, tüm topluma yetecek kadar aşının tedarik edilmesi ve yapılacak tüm aşıların ücretsiz olması gerektiğini vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fahrettin Altun 80 yaşındaki kadını şikayet etti, ifadesi alındı

SONRAKİ HABER

112 Acil Servis çalışanlarını darbeden hasta yakını hakkında soruşturma başlatıldı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa