09 Aralık 2020 16:30

AB Zirvesi yarın: Türkiye için zorlu iki gün başlıyor

İki gün sürecek AB zirvesinde Türkiye ile ilişkiler Akdeniz’deki gelişmelere bağlı olarak masaya yatırılacak. Zirveden öncesine göre daha sert yaptırımların çıkması bekleniyor.

Görsel: Pixabay

Paylaş

AB Zirvesi yarın başlıyor. Aylar sonra ilk kez fiziki olarak Brüksel’de bir araya gelecek liderlerin iki günlük toplantısının resmi gündeminde Kovid-19 salgını, iklim değişikliği, güvenlik, dış ilişkiler ve ekonomik konular yer alıyor. Ancak gündemi asıl meşgul edecek konuların Türkiye ile ilişkilerin yanı sıra Macaristan ve Polonya’nın veto ettiği 1,8 trilyon avroluk AB bütçesi ve kurtarma fonu ile İngiltere ile bir türlü sonuca ulaştırılamayan Brexit müzakereleri olması bekleniyor.

AB liderlerini zorlayacak konulardan birini son dönemde Türkiye ile Yunanistan ve AB arasında gerginliğe yol açan Doğu Akdeniz’deki durum ve Türkiye-AB ilişkileri oluşturacak.

Yaz aylarındaki gerginlikten sonra AB liderlerinin 1 Ekim’de düzenlediği zirveden çıkan kararda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de “yapıcı ve olumlu adım” atması karşılığında Gümrük Birliğinin güncellenmesi, göç konusunda AB-Türkiye mutabakatı esasına dayalı güçlü iş birliği, ticaretin kolaylaştırılması, halklar arası temasların artırılması ve yüksek düzeyli diyaloğun geliştirilmesi gibi konuları içeren “pozitif gündem” önerilmesi gündeme gelmişti. AB tarafı, "Türkiye’nin tutumunu izleyeceklerini” ve aralık zirvesinde “ilişkileri yeniden değerlendireceklerini” açıklamıştı.

Ancak Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas,  “Ne yazık ki Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki gerilimler nedeniyle AB ile Türkiye arasında doğrudan diyaloğun başlatılması mümkün olmadı. Aksine, çok ama çok fazla provokasyon söz konusu oldu. Bu nedenle, üye ülkeler arasında bundan ne tür sonuçlar çıkarmamız gerektiğini görüşeceğiz” diye konuşmuştu.

MERKEL: GÖRÜŞMELER İSTEDİĞİMİZ GİBİ OLMADI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin AB üyesi Kıbrıs’ı “büyük sıkıntılarla karşı karşıya bıraktığını”, AB liderler zirvesinde Türkiye ile ilişkilerde nasıl ilerleme kaydedileceği hakkında karar alınacağını açıkladı.

Merkel, “Ne yazık ki dönem başkanlığımızın başında çok yoğun olarak yaptığımız Türkiye ile yoğun bir diyalog sürecine girme önerimiz benim arzu ettiğim ölçüde kabul görmedi. Doğu Akdeniz’deki aktiviteler sürüyor, özellikle Kıbrıs bu nedenle büyük sıkıntılarla karşı karşıya. İşte bu bağlamda nasıl ilerleyeceğimize dair karar almak durumunda kalacağız” dedi.

YAPTIRIM OLASILIĞI NE?

Avrupa’da Türkiye’ye sert yaptırımlar yapılmasını isteyen ülkeler olduğu gibi diyaloğun devam etmesi taraftarı olan ülkeler de var. Mülteci tehlikesinden endişe eden İtalya, İspanya ve Malta onlardan bazıları. Ancak yaptırımları esas frenleyen şimdiye kadar Almanya oldu.

Fakat liderler zirvesinde bu kez bazı yeni yaptırımlara yeşil ışık yakılacağı düşünülüyor. Bu yaptırımlar arasında müzakerelerin resmen kesilmesi, silah ambargosu ya da gümrük birliğine ilişkin çok üst seviye bir adım beklenmiyor. Ancak bazı yeni firma ve kişiler halihazırda var olan ambargolu kişiler listesine eklenebilir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hakemin ırkçı söylemi nedeniyle ertelenen PSG-Başakşehir maçı oynandı

SONRAKİ HABER

Cide Belediyesi, Rıfat Ilgaz Roman Ödülü Yarışması düzenliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa