Tarım ilacıyla ölüm saçan firma Bayer'e Türkiye’de de tazminat davası açıldı
Kimya tekeli Bayer tarafından üretilen ve kansere yol açtığı belirlenen Roundup isimli ilaç nedeniyle bir tazminat davası da Türkiye'de açıldı. Şirket dünya genelinde 125 bin kişi ile davalık durumda.
Fotoğraf: Freepik&Bayer
Ramis SAĞLAM
İzmir
Almanya sermayeli ilaç ve kimya şirketi Bayer tarafından üretilen ve yabani otlara karşı kullanılan Roundup adlı ilaçtaki ‘glifosat’ın kansere yol açtığı gerekçesiyle şirket hakkında bir tazminat davası da Türkiye’de açıldı. Şirket, ABD’de davacılarla anlaşma yoluna giderek toplamda 10 milyar 900 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.
Türkiye’de Avukat Senih Özay’ın glifosat barındıran Roundup adlı ve zehir üreten Bayer Monsanto Firmasına karşı başlatmış olduğu hukuk mücadelesinde yeni bir sürece girildi. Özay, Ankara 18. İdare Mahkemesinde Tarım ve Orman Bakanlığı aleyhine açtığı davayı kazanmasının ardından, şimdi de şirkete tazminat davası açtı.
Tarım ve Orman Bakanlığının aleyhine tazminat davası açan Avukat Senih Özay, Amerika’daki meslektaşlarının açtığı davayı örnek aldıklarını söyledi.
TARIM BAKANLIĞI MAHKEME KARARINA UYMADI
Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de zehir saçan Bayer bünyesindeki Monsanto’ya karşı idare mahkemesinde açtığı davayı kazanan Özay, “Tarım ve Orman Bakanlığına Monsanto isimli şirket tarafından üretilen ürünün glifosat (kanserojen madde) barındırdığını iddia etmiştik. İlaçların lisanslarının ve ruhsatlarının iptal edilmesini istemiş, piyasadan toplatılmasını, glifosat isimli kimyasal maddenin tarım ilaçlarının üretiminde kullanılmasının yasaklanmasını talep etmiştik” dedi. Özay, 18. İdare Mahkemesinin bilirkişi raporlarına dayanarak verdiği kararı hatırlatarak, “Tarım ve Orman Bakanlığı kararı bozdurmak ve Monsanto’yu savunmak için gittiği istinaf mahkemesinde duvara tosladı” diye konuştu. Mahkeme kararını 30 gün içinde uygulaması gereken Tarım ve Orman Bakanlığının, kararı uygulamaması sonucu yeni bir hukuk süreci doğduğunu belirten Özay, “Bu süreçte öncelikle mahkeme kararına uymayan idare hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ardından da maddi ve manevi tazminat talepli tam yargı davası açtık” dedi.
İLAÇ BÜYÜK ZARAR VERDİ
Açılan dava dilekçesinde Özay, kullandığı tarımsal ilaç olan Roundup sonrasında şeker hastalığıyla, gözündeki sarı nokta hastalığının arttığını ve operasyon geçirdiğini, nefes darlığı geçirdiğini ifade ederek, 89 bin lira tazminat talep etti.
ULUSLARARASI HUKUK DAYANIŞMASI
ABD’de görülen 125 bin davanın avukatlarıyla temas halinde olduklarını söyleyen Özay, “Uluslararası hukuk dayanışması ağı öreceğiz. Bu kişilerle temas ederek, bir koalisyon, bir iş birliği oluşturarak bu davacılar yanında yer alacağız. Monsanto isimli bu firmayı satın alan Bayer firmasını tüm dünya karşısında sorumlu göstereceğiz” dedi. Bu süreci uluslararası düzeyde davalar açmaya kadar götüreceklerini belirten Özay, “Bu ilaçtan zarar gören, sağlığı etkilenmiş her çiftçiyi, her bahçe sahibini, her vatandaşı, her ilaç kullananı, her bireyi haklı davalarında yanlarında görmek isteriz” dedi.
ŞİRKET İLE 125 BİN KİŞİ DAVALIK
Bayer’in 2018 yılında satın aldığı tarım ilaçları üreticisi Monsanto’ya karşı, ilk davanın California eyaletinde şirketin yabani otlar için kullanılan ilaçlarındaki glifosat maddesi yüzünden kansere yakalandığını söyleyen Dewayne Johnson şirketi önce 289 milyon dolar, daha sonra da 89 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Dewayne Johnson davasının ardından, bugün şirket aleyhine dava açanların sayısı 125 bin kişiye ulaştı.