09 Aralık 2020 23:02

Esnaf ya kepenk kapattı ya da işçi çıkardı: Destek istiyoruz çünkü batıyoruz

Gelir transferi yapılmadan alınan pandemi önlemleri kapsamında işyerleri kapatılan esnafın günleri gün geçtikçe zorlaşıyor. Esnafın temel talebi gelir desteği ve vergi muafiyeti.

İ.U, Seyit Karakoç, Ahmet Şekergümüş. (soldan sağa) Fotoğraflar: Tutku Elif Papur/Evrensel

Paylaş

Tutku Elif PAPUR
İstanbul

Koronavirüs salgını nedeniyle işlerinin zorlaştığını ve geçimlerini sağlayamadıklarını belirten Sancaktepe Esnafı, mali destek bekliyor. Pandemi sürecinin devam etmesi ve kısıtlamaların tekrar başlamasıyla zor günler geçiren esnaf, bu zamana kadar herhangi bir destek görmediklerini ve gerçek anlamda bir destek beklediklerini, güvence sağlanması gerektiğini söyledi.

"İŞYERİNDE 12 KİŞİ ÇALIŞIYORDUK, 2 KİŞİ KALDIK"

 Geçimini zor sağladığını vurgulayan Esnaf Ahmet Şekergümüş, “Hiçbir yerden destek göremedik. Ben kiramı, faturamı zor çıkarıyorken bir de vergi ödemeye devam ediyorum. Zamların da ardı arkası kesilmiyor. Hal böyle olunca 12 kişi çalıştığımız işyerinde 2 kişi kaldı. Ben ayakta kalmaya çalışıyorum. Bahsedilen birlik ve beraberlik hemen sağlanmalı” dedi.

Pandemi sürecinin düzensiz yönetildiğine dikkat çeken Seyit Karakoç ise “Ben diğer esnaflara ekmek tedarik ediyorum. Günde 5 bin ekmek çıkarıyorken 2 bin ekmeği zor çıkarır olduk. Ciddi anlamda bir işsizlik söz konusu. Bununla da kalmıyor kısıtlamalar düzensiz yönetiliyor. Kısıtlama getirilen saatlerin belirsizliği ve değişkenliği işlerimizi ciddi anlamda etkiliyor” dedi. Karakoç esnafa kolaylık sağlanması gerektiğini, en azından bir süre için kira, fatura ve vergilerden muaf tutulması gerektiğini ekledi.

MAHALLELİ PAZARDAN ARTIK MALZEMELERİ TOPLUYOR

Mahallelinin evine ‘Pazar tezgahlarının altına düşmüş’ malzemeleri evine götürdüğünü söyleyen Esnaf Zeynep Taştan “Çarşamba günleri buraya pazar kuruluyor. Akşam pazar dağılırken kadınlar ve çocuklar saatlerce çöpe atılacak artık malzemeleri topluyorlar. Herkes çok zor durumda. Yedi uçakla Kıbrıs’a gidenler halkını görmezden gelmesinler” dedi.

"DESTEK İSTİYORUZ ÇÜNKÜ BATIYORUZ"

Giderlerini karşılamakta zorlandığını belirten Kafe Sahibi Esnaf İ.U ise esnafa destek verilmesi gerektiğini vurguladı. İ.U, “Devletten destek bekliyoruz çünkü batıyoruz. Kapalı olduğumuz dönemlerde bile kira ve vergi ödemeye devam ediyoruz. Oysa ki hükümetin kira yardımı yapması, vergilerden muaf tutması ve kredileri faizsiz ertelemesi gerekirdi. Böyle giderse işsiz kalacağız. Binlerce insan açlığa terk ediliyor. Bana paket servis yapabilirsin deniyor. Ne yapacağım? Paket servis ile çay mı dağıtacağım? Artık sesimizi duysunlar” dedi.

PANDEMİ DERDİ KATLADI

Bir diğer Kafe Sahibi İbrahim Gündoğdu “Pandemi sürecinden önce de ekonomik sıkıntılar yaşıyorduk fakat şimdi ikiye katlandı. Sürecin başlamasıyla ilk biz gözden çıkarıldık ve de herhangi bir güvence sağlanmaksızın. İşyerimiz kapalıyken kira ve faturalarımızı ödemeye devam ettik. En azından devletin kira konusunda destek olmasını beklerken hiçbir açıklama yapmaksızın mal sahiplerinin inisiyatifine bırakıldı. Elbette ki biz de sağlığımızı riske atmak istemiyoruz ama devlet desteği şart” dedi.

PANDEMİ İŞSİZLİĞE TUZ BİBER OLDU

Sancaktepe’de 12 yıldır kuaför olan Sakine Çakıcı pandemi nedeniyle artan işsizliğe dikkat çekti. Çakıcı “İşsizlik önceden de vardı fakat pandemi bunun tuzu biberi oldu. Biz burada dört kişi çalışıyorken iki kişi çalışmaya başladık ve böyle giderse ben tek kalacağım” dedi. Faturalarını ve kirasını ödemekte zorlandığını belirten Çakıcı, esnafa mutlaka destek verilmesi gerektiğini aksi taktirde ayakta kalamayacaklarını ifade etti.

İşsizliğin başlıca sorun olduğunu ifade eden Esnaf Erdal Yaman, “Yüzde 80 oranında iş kaybım söz konusu. Günde ortalama 40 ayakkabı satıyorken şimdi üç dört parça ayakkabıyı zor satıyorum. Alım gücü ciddi anlamda azaldı böyle olunca işsizlik arttı” dedi. Dükkanının kapanma noktasına geldiğini belirten Yaman “Hal böyle olunca çalışan sayısını düşürdüm. Maaşlarını karşılayamadıktan sonra devletten de destek göremedikten sonra ne yapabiliriz?​” dedi. Asgari ücretin yetersizliğine de dikkat çeken Yaman, “Bugün asgari ücret ile çalışan bir vatandaş kira, fatura, vergi bir yana mutfak masrafını bile zor karşılıyor. Böyle bir süreçten geçiyorken devlet, esnafı vergilerden muaf tutabilirdi. Fakat üretime değil vergiye dayalı bir ekonomi olunca işler böyle oluyor. Sürekli cezayı halka keserek ülke yönetilemez” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Asgari ücreti belirleyen biz olmalıyız!

SONRAKİ HABER

Eğitime ve kütüphanelere uzaktan bakmak 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa