09 Aralık 2020 18:22

Patron araba öğrenci geçim derdinde

İşçi olmak demek asgari ücret veya ona yakın bir maaş almak demek. Bu nedenle meslek liseli öğrencilerin hem bugününü hem de geleceğini ilgilendiren bir konu.

Görsel: Vikipedi

Paylaş

Ömer Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 

Yeni kısıtlamalar ile meslek liseli öğrencilerin stajları durduruldu. Ben de stajlar durduğundan beri okuldan izin belgesi alarak staja devam etmek için uğraşıyorum. Virüsün olduğu bir dönemde evde kalmak ben de isterdim. Ancak evin ve benim giderlerim buna izin vermiyor. 

YASAL ÜCRETİMİZİ DAHİ ALAMIYORUZ

Birçok meslek liseli gibi ben de nerede çalışırsam çalışayım aldığım maaşı evin ihtiyaçları için de kullanıyorum. 20 yaş altına yasak geldi. Kira, fatura, yiyecek gibi ihtiyaçlarımız da artıyor. Bu nedenle benim gibi birçok genç çalışmaya devam edecek. OSTİM’e yakın bir yerde staj yapıyorum ve virüsün yayılma hızı çok yüksek. Dönem başından beri benim gibi birçok arkadaşım böyle yerlerde staj yapıyor. Çoğumuz yoruluyor, okula gitmeyip diğer günlerde orada çalışıyoruz. Ancak ben staj ücreti ve ek olarak çalıştığım günler için 1000 TL bir ücret beklerken 500 TL alabildim. Sorduğumuzda ise patron; “Devlet kendi payını yatırmadı” diyor. Okul ise; “Patron kendi payını vermemiş” diyor. İki taraf arasında gidip gelirken, yasal bir ücreti dahi almayacak hale geliyoruz. 

ASGARİ ÜCRET BUGÜNÜMÜZÜ DE YARINIMIZI DA BELİRLİYOR

Bu para için dahi evde kalmayıp, çalışmanın yollarını arıyoruz. Yetmeyen ve fazlasıyla çalıştığımız staj ücreti için. Staj ücretleri asgari ücretin üçte biri hesaplanarak yatırılıyor. Asgari ücretin yeniden belirleneceği bu dönem biz meslek liselileri yakından ilgilendiriyor. Staj yaptığım yere bakacak olursak sadece bugünü değil, geleceğimizi de belirliyor. İşçi olmak demek asgari ücret veya ona yakın bir maaş almak demek. Bu nedenle meslek liseli öğrencilerin hem bugününü hem de geleceğini ilgilendiren bir konu. Ben alacağım iki kıyafetin hesabını yaparken, patronum alacağı arabaların hesabını yapıyor. Meslek liseli öğrenciler okulda, stajda ve sonrasında hep üretiyor. Çalışma tempomuz, işin ağırlığı karşısında hak ettiğimiz bir ücret bizlere sağlanmalıdır. Okuldan, işe neredeysek cebimizden veriyoruz. Bugün eğitim almak bile para vermek. O zaman yalnızca günü kurtaracak bir ücret değil, eğitim ve sosyal hayatımızı sürdürecek bir ücret istiyoruz.    

ÖNCEKİ HABER

“Kömür yerine ücretsiz elektrik” davasında yürütmeyi durdurma reddedildi

SONRAKİ HABER

İzmir’de bir erkek, kendisinden boşanan kadını kıskançlık bahanesiyle öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa