09 Aralık 2020 18:52

Meslek Lisesi öğrencisinin gözünden Erdal

Çünkü Erdal Eren bir meslek liseli olarak işçi gençlerin, meslek liselilerin ve öğrencilerin neler yapması gerektiğini anlamış ve bunu da anlatmış, çevresindeki gençleri bir araya getirmiş biridir.

Görsel: İsmail Cem Özkan

Paylaş

Çağatay  

Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Erdal Eren, Ankaralı bir Meslek Lisesi öğrencisiydi. İdam edilmeden önce içinde yaşadığımız sistemin farkına varmış, bunun karşısında durmayı bilmiş bir gençti. Ben, Erdal Eren’i Genç Hayat’a, bir meslek liseli olduğum için yazıyorum. Çünkü Erdal Eren bir meslek liseli olarak işçi gençlerin, meslek liselilerin ve öğrencilerin neler yapması gerektiğini anlamış ve bunu da anlatmış, çevresindeki gençleri bir araya getirmiş biridir. Erdal Eren’i astılar çünkü geleceğin işçilerinin onun gibi düşünmesini istemediler. Gençlerin bir araya gelmesi, meslek liseli ve işçi gençlerin bir arada hareket etmesi istenmiyor. 

Bir meslek liseli okulunda atölyede çalışıyor. Aynı şekilde stajda veya tatillerde de. Okulu bitirdiğinde de bir işçi olarak iş arayacak. Hayatı çalışarak geçen, geçinebilmek için de zorluklara boyun eğen gençleriz. Stajda ücretimizi eksik alıyoruz. Ya da iş bulup çalıştığımızda standardın çok altında ucuz işçi olarak çalışıyoruz. Meslek öğrenmek için geldiğimiz okullarda meslek öğrenmek, atölyede üretim yapmak oluyor. Okullardan başlayarak patronuna kadar bizler kazandırıyoruz. Bunun karşısında saati çok fazla, yükü ağır işler de bize kalıyor ve kalacak. Okullarda çalışan da biz, masraflarını ödeyen de biz oluyoruz. 

İşte Erdal, tüm bu sorunların kaynağını görmüş ve ona karşı bir meslek liseli genç olarak mücadeleye katılmıştı. Yukarıda meslek liselilerin bir araya gelmesi istenmiyor demiştim. İstenmez de çünkü ne kadar çok üretirsek ve ne kadar yoğun çalışırsak, lise sıralarından başlayarak bizlerin ürettiği ile okul ve iş verenler kazanır. Erdal Eren de bunların karşısında eşit şekilde eğitim görmenin, ürettiğimizin karşılığını alabilmenin, eşit bir yaşam sürmenin mücadelesini verdi. Bugün bunlar daha da önemli bir halde. Kendimden bir örnek bile bunu gösteriyor: 700 TL yerine aldığım 400 TL staj ücreti. Erdal Eren, bugünün meslek liselilerine önümüze çıkan bu zorlukların birleşerek aşılacağını gösterdi. 

ÖNCEKİ HABER

Arnavutluk’ta polisin bir genci öldürmesi üzerine halk sokaklara döküldü

SONRAKİ HABER

Edremit'te Eğitim Sen üyesi 4 öğretmen katıldıkları eylemler için ifadeye çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa