10 Aralık 2020 00:40

Pazarda torbalar dolmuyor satılmayan ürün çöpe gidiyor

Diyarbakır'dayurttaşlar pazar torbasının dolmadığını belirtirken, esnaf ise satamadığı ürünü çöpe atmak zorunda kaldığını söyledi.

Fotoğraf: Mahsum Kara

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Diyarbakır’da kurulan semt pazarında konuştuğumuz yurttaşlar pazar torbasının dolmadığını belirtirken, esnaf ise satamadığı ürünü çöpe atmak zorunda kaldığını söyledi. Yurttaşlar, gittikçe fakirleştiklerini dile getirdi.

"GİTTİKÇE FAKİRLEŞİYORUZ"

Semt pazarında dolaşırken tezgahlardaki fiyatları soran Muzaffer Aris (54) ile karşılaşıyoruz. Eski bir işletmeci olduğunu belirten Aris,“Türkiye’deki birçok ekonomik krize şahit oldum ama bu kadar ağır geçene ilk kez şahit oluyorum. Pandeminin de etkisi var tabii. Biz halk olarak gittikçe fakirleşiyor ve aç kalmaya mahkum kalıyoruz. Bundan bir sene önce 100 TL ile yaptığım alışverişi bugün o parayla yapmam imkansız. Eskiden pazardan her şeyi alırdım şu anki maddi durumum o kadar iyi değil almakta zorluk çekiyorum. Ne yapacağımızı şaşırmışız. Zaten devletin bize yardımı yok hayat koşulları çok zor” dedi.

"BİZİ YÖNETENLERİN DİLİ YOK KULAKLARI SAĞIR"

Muzaffer Aris’in yanından ayrılarak pazarda dolaşmaya devam ediyoruz. Yolumuz pazarda alışveriş yapan Fatma (34) ile kesişiyor. Daha önceki senelerde pazara gelirken alışveriş yapmakta bu kadar zorlanmadığını vurgulayan Fatma, şunları söylüyor: “Her şey çok pahalı biz de istediğimiz her şeyi alamıyoruz maalesef. Zaten zar zor geçiniyorduk, bu virüs çıktığından beri çok zor durumdayız. Bizi yönetenlerin dili yok, kulakları sağır kesilmiş gibi. Ben eve hiçbir şey alamıyorum. Aldığım da günümü kurtarıyor zaten. Önceden pazara gelirken pazar torbasını doldurup öyle gidiyordum, şimdi öyle değil. Elimde iki poşetle eve dönüyorum gücüm ona yetiyor” diyor

"FİYATLARDAN DOLAYI HERKES MAĞDUR"

Babası ile beraber pazarda tezgahtarlık yapan Melih (28), “Armut, muz, nar, portakal gibi meyveleri satmaya çalışıyoruz. Gidişat çok kötü ürünlerimizin büyük bir bölümü elimizde kalıyor. Biz de fiyatların ucuz olmasını istiyoruz, ucuz alıp ucuz satmak istiyoruz ama gün geçtikçe fiyatlar daha çok artıyor. Bu da hem bizi hem de alışveriş yapan milleti etkiliyor. Devletten bugüne kadar hiçbir yardım almadık. En çok satış yaptığımız günler cumartesi ve pazar günleri oluyordu kalabalık geçiyordu ama sokağa çıkma yasağı geldiği için bu da bizi çok etkiledi. Fiyatlardan dolayı sadece biz mağdur değiliz herkes mağdur” dedi.

‘ESKİDEN MALLARI AKŞAMA BİTİRİYORDUK’

10 yıla yakındır pazarda çalıştığını dile getiren Mehmet Ali (36), “Eskiden aldığımız malları akşama kadar bitiriyorduk. Şu an öyle bir şey söz konusu değil. Benim sattığım ürünler sebze meyve üzerine ve hepsini taze satmak zorundayım akşama kadar satmazsam çoğu ürünüm çöpe gidiyor. Zaten ürünler çok pahalı, ben elimde kalmasın diye aldığım fiyatın altına da veremiyorum. Halkın ekonomik durumu çok iyi değil ürünlerimi satamıyorum. Taşıma parası, depo parası, işgaliyle parası var, bunları bile zar zor karşılıyorum. Geçen hafta 2.5 TL’ye sattığım domatesi bugün 4 TL’ye satıyorum. 3 kişi çalışıyoruz geçim sıkıntısı zor. Pandemi ve yasaklar bizim satışlarımızı bayağı etkiledi” dedi.

ÖNCEKİ HABER

TBMM bütçe görüşmelerinde milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü

SONRAKİ HABER

Adalet, Hazine ve Maliye ile Milli Savunma bakanlıkları 2021 bütçeleri kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa