BES Antep: Kamu alacaklarının yapılandırılması durdurulmalı, tam kapanma sağlanmalı
BES Antep Şubesi, milyonlarca kişiyi hareketli kılacak olan kamu alacaklarının yapılandırma sürecinin durdurulmasını ve Kovid-19 salgınına karşı tam kapanma istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Kovid-19 salgınının hızla tırmandığı kentlerden olan Antep'te büro emekçileri yürürlüğe giren torba yasayla kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmaya başlanmasına karşı açıklama düzenledi. BES Antep Şubesi milyonlarca kişiyi hareketli kılacak kamu alacaklarının yapılandırma sürecinin durdurulmasını ve salgına karşı tam kapanmanın sağlanmasını istedi.
“SERMAYE SAHİPLERİNİN KARA PARALARI AKLANIYOR”
SGK önünde yapılan açıklamayı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube yöneticisi Yunus Çiçek okudu. 17 Kasım itibariyle yürürlüğe giren yasayla ilgili bilgi veren Çiçek, “Devlet istihdamı teşvik amacıyla finansmanı işsizlik sigortası fonundan karşılanmak üzere patronlar için maliyet unsuru sayılan sigorta primi ödemelerini üstleniyor. Pandemi sürecinde ücretsiz izin olarak gündeme getirilen ve günlük 39,24 lira ile sınırlı kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresini 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıyor. Varlık barışı adı altında sermaye sahiplerinin kayıt dışı paralarını, kayıt altına alıyor bir nevi kara para aklıyor. 2020 yılı sonunda bitecek olan faiz gelirlerine tanınan Gelir Vergisi istisnasını 2025 yılı sonuna kadar uzatarak rant çevrelerini kollamayı sürdürüyor. Son olarak da başta vergi ve SGK alacakları olmak üzere oda aidatlarından, öğrenim kredilerine, trafik para cezalarından, idari para cezalarına kadar uzanan geniş kapsamlı bir kamu alacağının yeniden yapılandırılmasını öngörüyor” dedi.
“HAKSIZLIĞA UĞRAYANLAR BAŞTA EMEKÇİLER”
Kanunun AKP hükümetleri döneminde çıkarılan 9. yapılandırma kanunu olduğunu hatırlatan Çiçek, bu uygulamalarda en büyük haksızlığa uğrayanların başta emekçiler olduğunu dile getirdi. Çiftçilerin de yapılandırmaya dahil edilmediğini ifade eden Çiçek, “Devlete ve kendi kooperatiflerine olan borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin traktörlerine konulan haciz görüntülerini haber programlarında sıkça görüyoruz” diye konuştu.
"EMEKÇİLER CAN, DEVLET ALACAĞININ DERDİNDE"
Salgının pik yaptığı dönemde büro emekçilerinin hayatının riske atıldığını vurgulayan Çiçek, “Bu dönem hiçbir karşılığı olmayan kamu alacaklarının yapılandırılması gerekçe gösterilerek, başta maliye, SGK ve İŞ-KUR emekçileri olmak üzere dönüşümlü çalışma kaldırılırken, esnek mesai uygulamasından vazgeçiliyor. 60 yaş üstü personel çalışmaya başlatılıyor, tüm bunlar Cumhurbaşkanlığı ve valilik genelgelerine rağmen yapılıyor. Salgının pik yaptığı bir süreçte büro emekçilerinin hayatı riske edilirken hizmet verdiğimiz yurttaşlarımız açısından da aynı risk söz konusu, öncelikle milyonlarca kişiyi hareketli kılacak kamu alacaklarının yapılandırma sürecinin durdurulmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“TAM KAPANMA SAĞLANMALI”
Siyasi iktidarın, sendikaların uyarılarını dikkate almayarak, okulları açıp ardından uzaktan eğitime dönmesinin bedelinin ödendiğini söyleyen Çiçek, “TTB’nin vaka sayıları ile ilgili eleştirileri, vatan hainliği ile suçlanmalarına kadar gitti. Vaka sayıları açıklanınca dünya birincisi olduğumuzu hep birlikte gördük. Bugün de bilim insanları tam kapanmayı öneriyor, daha fazla can kaybı yaşanmadan bilim insanlarının önerileri doğrultusunda tam kapanma sağlanmalıdır. Büro Emekçilerinin ve yurttaşlarımızın yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz” diyerek açıklamayı sonlandırdı. (Antep/EVRENSEL)