Evrensel için yeni bir dönem
Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
10 Aralık 2020 22:47
/
Güncelleme: 11 Aralık 2020 12:28

Akşemsettin, Karadolap, Yeşilpınar mahallelileri: Adil ve güvenli dönüşüm istiyoruz

Murat DOĞU
Selinay UZUNTEL
Ozan ARAT
İstanbul

İstanbul Eyüp’e bağlı Akşemsettin, Karadolap, Çırçır, Yeşilpınar Mahallelerinin gündemi kentsel dönüşüm projeleri. Silivri’de yaşanan depremde bazı yapıların hasar görmesi üzerine 6 bin 500 konutu içeren bir proje hazırlandı. Proje yaklaşık 30 bin kişiyi ilgilendiriyor.

Proje’ye ilişkin konuştuğumuz İBB Meclis Üyesi Ali Haydar İşkar, “Bu mahallelerde iki temel sorun var. Birincisi 6306 sayılı Kanun’la riskli alan ilan edilen yerler, diğeri de bu bölgeler dışında kalıp en son İstanbul Büyükşehir Belediyesi (iBB) Meclisinden geçen saçak parsel meselesi. Saçak parsel; oturulan alan mülk sahiplerinde, geri kalan yol, otopark ve yeşil alanlar İBB’nin mülkiyetinde kalan alanlara deniliyor” dedi.

Silivri depremiyle saçak parsellerde bulunan binalarda ciddi hasarlar meydana geldiğini ifade eden İşkar, “Bu değişikliğin içerisinde 6 bin 500 hane kalıyor ve nüfusa çevirdiğimizde ise 30 bin kişiyi etkileyen bir değişiklik demek. Bu aşamadan sonra burada oturanların isteklerine göre yüklenici firmalarla görüşüp mülk sahipleri kararı verecek” dedi.

İBB meclis temsilcisi

Fotoğraf: Murat Doğu/Evrensel

"AMAÇ SAĞLAM VE GÜVENLİ YAPILAR"

Seçim sonrası bölgede imar ofisleri açıldığını dile getiren İşkar, “Vatandaşımızdan beklenti analizleri yapıyoruz. Kaç kişinin oturduğu, gelir durumlarının ne olduğu, hak ettiği alan ne kadar, yeni binalar yapılırsa ne tipte isteniyor; yani beklentileri analiz etmeye çalışıyoruz. İBB’nin görüşü burada bir dönüşüm projesi yapıldıktan sonra donatı alanları tam, sağlam ve güvenli yapılar elde etmek ve gecekondu bölgesi bırakmamak” ifadelerini kullandı.

İBB’nin mağduriyet yaratmamak için vatandaşı bilgilendirmeye çalıştığını söyleyen İşkar, “Halkımızın acele ettirilmesine gerek yok. Uzman kişilerle görüşülüp en uygun tercihin seçilmesine bakılmalı” dedi.

Yeşilpınar Mahallesinde bir araya gelen dernek temsilcileri

Fotoğraf: Murat Doğu/Evrensel

"KİMSE BİZİMLE PLANI KONUŞMADI"

Bölgede kentsel dönüşüm tartışmalarının başladığı yıllara ilişkin bilgi veren Akşemsettin Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İnci Güdü Salman ise “Öğretmenler Sitesi ve altında bulunan gecekondu bölgesinde kentsel dönüşüm yapılacağını daha önce öğrenmiştik. 2018’de bu bölge Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildi. 45 blokluk site içerisinde sadece 14 yapı riskli olarak belirlendi. İlerleyen süreçte bunun sıkıntı yaratacağını düşündüğümüz için dava sürecini başlattık. Süreç halen devam ediyor henüz bir karara bağlanmış değil. Dava sürecini takip edebilmek için hasarlı gösterilen 336 hanede yaşayanlar olarak dernek kurduk” dedi.

14 Ekim tarihli saçak parsellere ilişkin İBB’den yeni karar çıktığını ifade eden Salman, ancak bu değişiklik notunun Öğretmenler Sitesi bloklarını kapsamadığını söyledi. Hem İBB hem de Eyüp Belediyesine tek tek dilekçe verdiklerini ifade eden Salman, “İBB plan yapıldıktan sonra yetkinin Bakanlıkta olduğunu söyledi. Fakat burada planlanan dönüşüm süreci ile ilgili hiç kimse bizimle gelip ne yapılacağını konuşmadı” diyerek tepki gösterdi.

"20 GÜNLÜK SÜREYİ KAÇIRSAK İTİRAZ EDEMEYECEKTİK"

Oturdukları dairelerin 88 metrekare olduğunu söyleyen Salman, görüşmelerde 60 metrekarelik evlere razı olurlarsa aynı yerde kalabileceklerini; ancak daha geniş ev isteyenlere aşağı bölgelerden ev verileceği bilgisi verildiğini ifade etti. 336 daire sahibi ile görüşerek taleplerini ortaya çıkaracaklarını belirtti.Salman, “Süreç içerisinde ne taleplerimiz soruldu ne de taleplerimiz üzerine bir sözleşme metni hazırlandı. Riskli alan ilan edildiğini bile şans eseri öğrendi burada oturanlar. 20 günlük itiraz süresini kaçırsaydık itiraz etme şansımız da olmayacaktı” dedi.

Hak mağduriyeti yaşamak istemediklerini söyleyen Salman, “Komşuluk ilişkileri korunarak yerinde bir dönüşüm yapılmasını istiyorum. Bu alandaki kooperatifleşme sürecindeki insanlar buranın tüm zahmetini çekmiş insanlardır. Şimdi burası değerli bir arazi haline gelince hak sahiplerinin fikrini sormadan karar alınmaya çalışılıyor. Yani adil ve güvenli dönüşüm istiyoruz” diye belirtti.

Hüseyin Ataçer

Fotoğraf: Murat Doğu/Evrensel

"KONUT HAKKIMIZ MÜTEAHHİTLERE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR"

Kentsel dönüşüm bölgesinde bulunan ve uzun yıllardır burada esnaflık yapan Hüseyin Ataçer ise “Kentsel dönüşüm insanların daha sağlıklı konutlarda yaşamalarını amaçlar. Fakat mahallemizde bu şekilde işletilmiyor. Çünkü insanların konut hakkının müteahhitlere peşkeş çekildiği bir durumla karşı karşıyayız” diye konuştu.

Eyüp Belediyesi Başkanı ile yaptıkları toplantıya da değinen Ataçer, “Bizlere Ocak 2021’e kadar müteahhit bulmamızı söyledi. İlk yapıldığında bu binalar kooperatif yöntemiyle inşaa edilmişti. Fakat şimdi müteahhitler tek seçenek olarak sunuluyor. Sosyal devlet ilkesi lafta kalmamalıdır. Belli ölçülerde halkın temel sorunlarına yanıt vermelidir. Finans desteği sağlamalıdır. Yerel yönetimlerin de bu destekleri sunmaları gerekmektedir” dedi. 

Yetkililerin kendilerine hiçbir destek sunmadığını ifade eden Ataçer, “İnsanları müteahhitlerin insafına bırakıp yeniden borçlandıracaklar. Fikirtepe’de, Esenyurt’ta, Maltepe’de birçok konut sahibi mağdur edildi. Devletin esas görevi burada devreye giriyor. Eğer devlet projeyi müteahhide bırakacaksa bunu güvence altına alması gerekiyor. Haklarımızı koruyabilmemiz için de burada yaşayan insanlar olarak bizim denetim mekanizmasında olmamız gerekiyor” diye vurguladı.

Akşemsettin Mahallesinden görüntü

Fotoğraf: Murat Doğu/Evrensel

Evrensel'i Takip Et