Mahkeme Figen Yüksekdağ'ın tutukluluğunun devamına karar verdi
HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın yargılandığı davada Hakim Murat Adıgüzel "Tutukluluk halinde fayda yok" diyerek tahliyesini istedi, ancak oy çokluğu ile tutukluluğa devam kararı verildi.
İLGİLİ HABERLER
Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında bir yıldır iddianame hazırlanmadı
Yüksekdağ davası | Mükerrer soruşturmayı kabul eden mahkeme "tutukluluğa devam" dedi
Ankara 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme heyeti oy çokluğuyla HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutukluluğunun devamını isterken, Hakim Murat Adıgüzel "Tutukluluk halinde fayda yok" diyerek tahliyesini istedi. Yüksekdağ'ın tutukluluğunun devamına karar vererek duruşma 24 Şubat 2021 tarihine ertelendi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın Ankara 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşması savunmasıyla devam etti. Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmada, savunmasını sürdüren Yüksekdağ, Van’da 5 yıl önce yaptığı konuşmalardan oluşan fezlekeye dair konuştu.
MA'da yer alan habere göre Yüksekdağ'ın savunmasından öne çıkanlar şöyle oldu:
“Bugün siyasi gündeme göz gezdirin. O gün yaptığım konuşmaların bugün fazlasıyla geçerli olduğunu ve siyasi iktidar tarafından üstlendiğini çok net görüyoruz. Bugün hiç ar etmiyorlar, 4 yıl önce küçük de olsa utananlar bugün hiç sıkılmadan mafyalarla, çetelerle, özel harp elemanı olarak kullanılan insanlarla işbirliği yapıyorlar ve savunuyorlar. Bizi, 6 milyon yurttaşın oyunu almış temsilcileri hem terörist ilan etme fütursuzluğuna düşüyor aynı zamanda temel haklar kapsamında adil yargılanma hakkını savunacak değiliz diyorlar. Bunun kadar çarpıcı, her şeyin bittiği bir ifade olamaz. Bunu Dünya İnsan Hakları gününde söylüyorum. 6 milyondan fazla insanın oyunu almış siyasetçilerin adil yargılanma hakkı yoksa bu memlekette hangi haktan söz edilebilir? İnsanların yaşama, çalışma hakkı yok, kadın hakkı yok, eğitim sağlık hakkı yok, sosyal güvence hakkı yok. Bütün bu temel hakları tamamıyla ortadan kalktığı dönemin mimarı AKP iktidarıdır. AKP-MHP elbirliği ile ülkeyi çok daha kötü noktaya sürüklemeye devam ediyorlar”
"DEVLET SUSURLUK'TA BİR KAMYONA ÇARPTI"
"O dönemden söz ederken 90’lı yılların sorunlarını konuşurken; ‘mafyalarla kontrgerilla iş birliği içindesiniz’ dedik 2016 yılında kentleri ablukaya alındığı dönem içerisinde çok ciddi faili hala bulunamayan sayısız cinayet ve katliam gerçekleşti, inanılmaz sivil ölümü gerçekleşti. O dönemde sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı dönemde mahallerde kim olduğu belli olmayan ‘jöh pöh geliyor’ bunların karıştıkları suçlar dışında kimliği belli olmayan çeşitli suçlular var. Biz sayısız kez iktidara sormamıza rağmen cevap alamadık. O dönem sorduk ‘bunlar kim açıklayın’ dedik. Hiçbir açıklama yapmadılar. Biz de buna binayen elimizdeki verilere dayanarak siz kontra siyasetini yeniden devreye sokuyorsunuz dedik. 90’lı yılların karanlığında devlet Susurluk’ta bir kamyona çarptı. Bugün neye çarpacağını biz de bilemeyiz.”
"SUÇ LİDERİNİN KONUŞTUĞU BİR TÜRKİYE"
“Bu memlekette özel savaş suçlusuna karısını öldürmüş bir adama uyuşturucu kaçakçısı birisine bir mafya babasına özel af yasası çıkarıldı. Alaattin Çakıcı’dan bahsediyorum, kendisi siyasete dahil oldu o yüzden rahat konuşabiliriz. Böyle bir Türkiye mi istiyorlar? Figen Yüksekdağ konuşmasın, Selahattin konuşmasın Alaattin Çakıcı konuşsun. Mafya lideri siyaset yapıyor. Suçluluğu dünya alem tarafından bilinen insanlarla ittifak yapıyorlar"
"BUGÜN DİRENİŞ AĞI İHTİYACI HAYATİ HALE GELDİ"
"Ben 4,5 yıl önce bu karanlık ağın karşısında direnişin ağını oluşturalım, halk bilincine sahip çıkan bir toplum yaratalım demişim. Bugün bu ihtiyaç hayati hale gelmiştir. Şu an cennet ve cehennem arasındayız, araftayız. Bizim cehenneme düşmemiz için çok güçlü bir hak mücadelesi geliştirmeye ihtiyacımız var. Hiçbir ayrım olmaksızın her insanın bu süreçte Türkiye’yi ve toplumu kurtarabilmek için mücadele unsuru olması gerekir. Bu siyasi iktidara karşı verebilecek mücadele insanlığı kurtarma mücadelesidir"
"Yaptığımız konuşmalar, uyarılar Türkiye kamuoyu şimdi daha fazla dikkate alınmak zorundadır. Biz bunları söylemenin bedeli olarak 4 yıldır hapisteyiz. Bedeli ağır ama Türkiye'de hiçbir hak ucuz görülemez. Hiçbir mücadele nasıl bir zor uygulanırsa uygulansın geri adım atmamalıdır. Bizim dayandığımız gelenek budur. Eğer bu kuralsızlık ve hukuksuzluk ilke ve etikten vicdandan yoksun siyaset anlayışı devam ederse Türkiye çok daha karanlık bir noktaya sürüklenecektir"
“Her şeyden önce doğruyu bilenlerin söylemekten sakınmaması gerekiyor. Biz söylemeye devam edeceğiz. Biz sustuğumuzda vicdan susacak, cesaret susacak. O nedenle de bu sözlerin altını bir kere daha çiziyorum. Son olarak da davanın gidişatına ilişkin bir talebim olacak. Hakkımda açılmış davalarla ilgili usulen yürütülmesi gereken süreçler tamamlanmış değil, bu talebimi tekrar ikinci tutuklama kararını oluşturan dava dosyanın mahkeme ile birleştirilmesini talep ediyorum.”
KOBANE DOSYASI MÜKERRER
Yüksekdağ'ın savunmasının ardından avukatları söz aldı. Avukat Ezgi Güngördü, Yüksekdağ’ın ikinci kez tutuklandığı “Kobanê soruşturması”nın mükerrer olduğunu mahkeme heyeti tarafından kabul edildiğini hatırlatarak, "Bir yargı reformu açıklaması yapıldı ve Adalet Bakanı hukukun temel ilkelerine saygı duyulan bir hukuk sistemi olacağını söyledi. Bu açıklamadan bir ay sonra HDP yaptığı açıklamada 942 kişi gözaltına alınmış. HDP’li vekillerin dokunulmazlıkların kaldığı 2016 yılından bu yana siyasi iktidarın yargıyı araçsallaştırdığı reddedilemez bir boyuta geldi. Son bir yıldır aynı olaylar nedeniyle iki kere tutuklu. Bu ciddi bir trajedi. Müvekkilin kaçma şüphesi fantastik olacaktır çünkü maalesef Kandıra Cezaevin'de.”
TUTUKLULUĞUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Verilen ara ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yüksekdağ hakkında Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında herhangi bir soruşturma başlatılıp, başlatılmadığının sorulmasını talep etti.
Heyet, oy çokluğuyla Yüksekdağ’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Yüksekdağ’ın tutukluluk devam kararına karşı oy kullanan heyet üyesi hakim Murat Adıgüzel, Yüksekdağ’ın 4 yıldır sürekli tutukluluk halinin devamı yönünde karar verildiği ve tutuklu kaldığı süre göz önüne alındığında beklenen amacın hasıl olduğuna dikkat çekti. Adıgüzel, “Üzerine atılan eylemler bu aşamaya kadar ki savunmaları gözetilerek, delil karartma ihtimali ile sanığın dosyaya yansıyan kişiliği uyarınca da kaçma şüphesinin olmadığı tarafımızda kanaat olduğu, savunmalarını tamamladığı ve tutukluluk halinde bir fayda bulunmadığı görüşünde olduğumdan çoğunluğun kararına katılmıyorum” dedi.
Heyet, bir sonraki duruşmayı 24 Şubat 2021 tarihine erteledi.
NE OLMUŞTU?
HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "suç işlemeye tahrik" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak” iddialarıyla yargılanıyor.
Yüksekdağ hakkında açılan dava dosyası 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesinden oluşuyor. 92 sayfalık dosya kapsamında, Yüksekdağ hakkında 30 yıldan 83 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Yüksekdağ’ın, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisindeki faaliyetleri ve kimi siyasi faaliyetleri dosyadaki suçlamalar arasında yer alıyor. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et