Özçelik-İş TİS taslağını İSDEMİR yönetimine iletti
2017'de üç yıllık sözleşme ile yüzde 8'lik zamma imza atan Özçelik-İş sendikası, yüzde 18 zam içeren iki yıllık sözleşme taslağını İSDEMİR yönetimine iletti.
Fotoğraf: DHA
Halil İMREK
İskenderun
İSDEMİR’de 2017 yılında üç yıllık sözleşmeye ve yüzde 8’lik zamma imza atan, bu sebeple işçilerin tepkisini çeken Özçelik-İş, şimdiki süreçte TİS’in iki yıllık olacağını ve saat ücretlerine yüzde 18 zam talep edildiğini açıkladı.
İSDEMİR’de örgütlü olan Özçelik-İş 2017 yılı sonunda 3160 kişiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalamıştı. Üç yıllık sözleşmede ilk altı ay için yüzde 8 ücret zammına imza atılmış ve diğer altı aylar için enflasyon oranında zam alınmıştı. O dönem işçilerin tepki gösterdiği sözleşme üzerine Özçelik-İş Genel Başkanı ve şube yöneticileri, “2014 ile 2017 yılı arasında yetki sorunu olduğunu ve bu sözleşmenin yaraları sarma ve fabrikada yeniden sendikal ve toplu sözleşme düzenin sağlaması açısından bir geçiş süreci” olduğu açıklaması yapılmıştı.
Özçelik İş İskenderun Şube yöneticileri geçen gün İSDEMİR fabrikasının çelikhane yemekhanesinde patrona verdikleri yeni TİS taslağını işçilerle paylaştı. Öte yandan İskenderun’da yayın yapan 8. gün haber portalında da canlı yayına çıkan Şube Başkanı Mehmet Güngör ve Genel Başkan Yunus Değirmenci konuyla ilgili bilgi verdi.
Değirmenci sözleşmenin iki yıllık olacağını ve zamların 6’şar aylık dilimlerle uygulanacağını söyledi. Değirmenci’nin açıklaması şu şekilde: “Birinci altı ay için saat ücretlerine yüzde 18 zam talep ettik. Enflasyonu geriye dönük yüzde 8 gibi tahmin ettik. Bunun üzerine 10 puan koyup yüzde 18 ücret artışı istedik. Bütün ücretlere yüzde 18 zammın ardından ikinci bir ücret zam talebimiz var. Her kıdem yılına 15 kuruş kıdem zammı, bu da yüzde 7 yapıyor. Onu yüzde 18’in üzerine koyduğumuzda yüzde 25 oranında bir zam talebimiz var. Sosyal yardımlarda talebimiz ilk yıl için yüzde 34, ikinci yıl için enflasyon artı 2 puan.”
HEM İŞÇİ HEM PATRON KAZANACAKMIŞ!
Değirmenci’nin İSDEMİR’de kazananın hem işçiler hem işveren olacağını söylemesi de dikkat çekti. Herkesin memnun olacağı bir sözleşme imzalayacaklarını söyleyen Değirmenci, pandemiye rağmen üreten, emek veren işçilerin emeğinin meyvelerini toplayacağı bir sözleşme yapacaklarını iddia etti.
Değirmenci İSDEMİR’de yaşanan onca sıkıntıdan, acılardan sonra 3 yıl önce yetki alınca hesaplaşmaya değil kucaklaşamaya geldiklerini söyledi.
VARDİYA AMİRLERİ VE YARDIMCILARI KAPSAM İÇİNE ALINSIN
Şube Başkanı Güngör ise önce işçilerle görüştüklerini, daha sonra delegelerin ardından işyeri temsilcilerinin görüşlerini aldıklarını söyledi. Genel merkezin onayı alındıktan sonra patrona sunulduğunu aktaran Güngör, sözleşmenin işçilerin talebi doğrultusunda 2 yıllık olacağını belirtti.
İSDEMİR’de daha önce posta başı kadrosunda çalışan vardiya amiri ve vardiya amir yardımcıları sendika üyesiydi. Ancak 2013 yılında yaşanan grevden sonra posta başı uygulamasını İSDEMİR yönetimi kaldırmıştı. Vardiya amirlerinin sendikaya üye olmaları önünde bir yasal engel olmasa da yeni işe alınanlar A kadro (A personel) olarak çalışıyor. Yani yönetim kadrosunda yer alan idari ve teknik personel olarak kapsam dışı görünüyor. Güngör, mühendis, tekniker, teknik öğretmen gibi pozisyonlarda çalışanların da TİS kapsamına alınmasını talep ettiklerini söyledi. Ayrıca temsilci sayısının 8’den 10’a çıkarılması, fabrikadaki kurum ve kurullarda sendikanın yer almasını da istediklerini aktardı. Görev alınmak istenen bu kurullardan en önemlisi işyeri disiplin kurulu. Çünkü işçilerin işten çıkarılması öncelikle burada görüşülüyor ve sendikanın işçiler adına burada bulunması görüş belirtmesi ve tutanak tutması işçiler açısından hayati önemde.
TİS taslağının maddelerinden biri de fabrikaya işçi alımında İSDEMİR’de çalışan işçilerin ve emekli olan işçilerin çocuklarına öncelik verilmesi. Eğer işçi alınacaksa ilk alınacakların işçilerin çocuklarının olması isteniyor. İSDEMİR’de işe alınanların kadroya geçmesi için 5 yılı tamamlaması gerekiyor. TİS taslağında 5 yıllık geçiş süresinin 3 yıla indirilmesi talep ediliyor.
İSDEMİR’de 5 yılı dolduran işçiye 1 Cumhuriyet altını, 10 yılını doldurana 2 Cumhuriyet altını, 15 yılını doldurana 3 Cumhuriyet altını, 20 yılını doldurana ise 4 Cumhuriyet altını veriliyor. TİS taslağında bu uygulamaya ilaveten 25 yılını dolduran işçiye 6 Cumhuriyet altını verilmesi talep ediliyor. Ayrıca fabrikanın kuruluş günü olan 3 Ekim’de (her yıl) işçilere 1 Cumhuriyet altını verilmesi isteniyor. Kazasız bir yılı tamamlayan işçilere kazasızlık primi olarak 1 maaş ikramiye isteniyor. Bu uygulamanın iş kazalarını azaltacağı iddia ediliyor. Yine bütün işçiler için tamamlayıcı sağlık sigortasının sözleşmede yer alması isteniyor.