10 Aralık 2020 23:15

Dersim’de bir köyün arazileri meraya çevrilecek

Dersim İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Yeni Konak köyünün 17 bin hektarlık arazinin vasfının mera olarak değiştirecek. Yeni Konak köyü Muhtarı: "Çiçekler tahrif olacak, arıcılığa ciddi zarar verilecek."

Fotoğraf: Zeynel Canpolat

Paylaş

Yusuf AKIN
Dersim

Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Yeni Konak (Halaçur) köyünün muhtarına İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden 17 bin hektarlık arazinin vasfının mera olarak değiştirileceği bildirildi. Evrensel’e konuşan Avukat Barış Yıldırım, meraların sürü sahiplerine kiralanmasıyla bölgedeki bitki çeşitliliğine ciddi zarar verileceğini söyledi. Köyün Muhtarı Zeynel Canpolat ise, bu durumda arıcılığın da ciddi oranda zarar göreceğine dikkat çekti. Mera vasfıyla köylünün ev yapacağı alanın dahi kalmayacağını belirten Canpolat, hukuki süreç başlatacaklarını dile getirdi.

"ARAZİLER KÖYLÜNÜN TASARRUFUNDA OLMALI"

Yaklaşık 17 bin hektarlık alanın il mera komisyonuna devredileceğini söyleyen Yeni Konak Köy Muhtarı Zeynel Canpolat, bu devir gerçekleştiğinde köylülerin ev yapacağı bir alanının dahi kalmayacağını ifade etti. Bu alanların köylülerin tasarrufundan çıkacağını belirten Canpolat, daha sonra yaylacılara verileceğini söyledi. Köylerinde 12 hanenin ikamet ettiğini ve arıcılıkla uğraştığını dile getiren Canpolat, “Bu arazilerin meraya çevrilmesiyle yaylacıların hayvanlarını otlatmaları durumunda arıların polen topladığı çiçekler tahrif olacak, arıcılığa ciddi zarar verilecek. Mera Kanunu’na baktığımızda köylünün yaptığı arıcılık hayvancılık olarak görünmüyor. Bu söylediğimizden hayvancılığa karşı olduğumuz anlaşılmasın. Bu arazi köylülerin kullanması gereken alanlardır ve köylünün tasarrufunda olması gereklidir” dedi.

"HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ"

Bu arazide illa bir vasıf değişikliğine gidilecekse köy tüzel kişiliği olması gerektiğini savunan Canpolat, “Köy tüzel kişiliği olması durumunda arazisi olmayana arazi verilebilir, yeri olmayan insanlara ev için arazi verilebilir. İleride köyüne dönmek isteyenler döndüğünde geçim kaynağını hayvancılık üzerinden sağlayabilir. Bu durum karşısında mağdur olmamak için dava açıp hukuki süreci başlatıp takipçisi olacağız” dedi.

"BÖLGENİN KORUNMASI İÇİN SÜRÜLER SOKULMAMALI"

Avukat Barış Yıldırım ise, söz konusu köyün deresinin 14 kilometrelik bölümünün altına taşkın ve sulama maksadıyla 2015 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından bir proje gerçekleştirildiğini hatırlatarak, bu çalışmadan sonra derenin kuruduğunu belirtti.

Bugünlerde ise köyün hazine arazilerinin vasfının değiştirilerek meraya çevrileceğini duyduklarını söyleyen Yıldırım, bu şekilde her sene oraların sürü sahiplerine ihale kanunu çerçevesinde kiralanacağını ve oradaki bitki çeşitliliğin yüksek oranda zarar görmesine sebep verileceğini dile getirdi. Bölgenin hem flora zenginliğinin korunması hem de oradaki su kaynakları temizliğinin parametresinin korunması için kesinlikle oraya sürülerin sokulmaması gerektiğini belirten Yıldırım, “Böyle bir adım atılırsa biz de iptali için dava açacağız” dedi.

"KADASTRO ÇALIŞMALARINDA AYKIRILIK VAR"

Arazi üzerinde yapılan kadastro çalışmalarının Ovacık ilçesi sınırları içinde değil de Erzincan’ın İliç ilçesi sınırlarında kalıyor gibi tespit edildiğine dikkat çeken Yıldırım, “Orada ki bu süreci de hukuksal olarak araştıracağız. Çünkü ilimiz mülki sınırları içerisinde bulunan mera ve yaylaların başka bir mülki sınırlar içerisinde bulunuyormuş gibi işlem yapılması bir defa kadastro kanununa aykırı. Biz bunların hepsini değerlendirmesi araştırmasını Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi olarak yapacağız. Şayet böyle bir durum varsa ilgili mahkemelerde gerekli girişimlerde bulunacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Pis değil mis: Feramuz Pis!

SONRAKİ HABER

İzmir'deki insan hakkı savunucuları: Salgın ve OHAL'de insan haklarını savunuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa