10 Aralık 2020 12:37

İzmir'deki insan hakkı savunucuları: Salgın ve OHAL'de insan haklarını savunuyoruz

İzmir'deki insan hakkı örgütleri, 10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında basın açıklaması düzenledi: Küresel salgın ve OHAL koşullarında insan haklarını savunacağız

Fotoğraf: TİHV

Paylaş

TİHV, İHD, ÇHD, ÖHD İzmir Şubeleri, Halkların Köprüsü Derneği, Hak İnisiyatifi, İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), Ege TUHADFED 10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. 

Kurumlar adına ortak basın açıklamasını okuyan TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci 2020 yılında Kovid-19 salgınına karşı mücadele sırasında alınan önlemleri eksik ve yetersiz bulan, şeffaflık talep eden, eleştiri ve itirazda bulunan pek çok kişi ve kuruluş hakkında soruşturma ve davalar açıldığını söyledi. 

"2020 YILINDA TOPLANTI VE GÖSTERİ YAPMA ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANDI"

2020 yılının da bir önceki yıl gibi toplantı ve gösteri yapma özgürlüğü açısından kısıtlama ve ihlallerin kural, özgürlüklerin kullanımının ise istisna olduğu bir yıl olduğunu dile getiren Üsterci, “2020 yılında insan hakları örgütlerinin, dernek, vakıf, emek ve meslek örgütleri ile siyasi partilerin çok sayıda üye ve yöneticisi gözaltına alınmış, tutuklanmış, haklarında açılan davalar ile üzerlerinde baskı oluşturulmaya çalışılmıştır. Belediye eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri görevden alınmış, yerlerine kayyım atanmıştır. Dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekilleri tutuklanmıştır. Siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin binalarına saldırılar olmuştur” dedi. 

"2020 YILINDA İŞSİZLİK, YOKSULLUK VE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTTI"

“2020 yılında kadına yönelik erkek şiddetinde maalesef bir gerileme, olumlu denebilecek bir gelişme yaşanmadı” diyen Üsterci, İstanbul Sözleşmesi’nin hedef haline getirildiğini de hatırlattı. Kovid-19 salgınından dolayı çok sayıda insanın işsiz kaldığını da sözlerine ekleyen Üskerci, “Salgına rağmen çalışmak zorunda kalan bir sürü insan var. Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren işçilerin sayısı azımsanmayacak bir orandadır. İşsizlik ve yoksulluk en çok kadınları, çocukları ve mülteci ve sığınmacıları etkilemektedir” diye konuştu. 

"İNSAN HAKLARINA SAYGIYI YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Üsterci son olarak şunları söyledi; “Kurumlarımızın var oluş nedeni olan, adalet, barış ve demokrasinin tesis edildiği, insan hakları ihlallerinin son bulduğu bir ülke ve dünyaya ulaşmak ideali için dün olduğu gibi bundan sonra da tüm zorluklara ve engellere karşın ihlalleri  önlemeye, cezasızlıkla mücadele etmeye ve insan haklarına saygıyı yükseltmeye devam edeceğiz. Küresel salgın ve OHAL koşullarında insan haklarını savunacağız.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de bir köyün arazileri meraya çevrilecek

SONRAKİ HABER

Liverpool Belediye Başkanı gözaltına alındıktan sonra görevi bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa