10 Aralık 2020 13:23

Eğitim Sen: Eğitime erişim zorlaştı

Eğitim Sen: Pandemi sürecinde özellikle yoksul emekçi çocukları, kendi anadilinde eğitim alamayan çocuklar ve özel eğitim kapsamındaki çocuklar açısından eğitime erişimde ciddi sorunlar yaşadı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin temel hak ve özgürlüklerin sadece kağıt üzerinde kaldığı belirtildi. Açıklamada, “Pandemi sürecinde öğrenciler, uzaktan eğitime erişen, kısmen erişen ve hiç erişemeyen şeklinde sınıflara ayrılmış, özellikle yoksul emekçi çocukları, kendi anadilinde eğitim alamayan çocuklar ve özel eğitim kapsamındaki çocuklar açısından eğitime erişimde ciddi sorunlar yaşanmıştır” denildi

OHAL ve sonrasında çıkarılan KHK’ler nedeniyle ortaya çıkan hak ihlallerinin hâlâ sürmekte olduğu belirtilen açıklamada, iktidarın kendisini mahkemelerin yerine koyarak ihraç edilen ya da açığa alınan kamu görevlileri için ‘bir daha geri dönmemek üzere kamu görevinden çıkarma’ kararı vermesini, işletilmeyen bir hukuk süreci üzerinden ihraç edilenlerin ‘çalışma hakkı’ ve ‘yaşam hakkı’nı idari ve siyasi tasarruflarla ellerinden alındığının kanıtı olduğu ifade edildi. Açıklamada, “140 bini aşkın kamu görevlisinin savunmaları bile alınmadan işten atılması, hiçbir yerde çalışma hakkı tanınmaması, sosyal haklarına ve banka hesaplarına el konulması, keyfi gözaltılar, tutuklamalar, işkenceler yaşanması gibi ancak darbe dönemlerinde görülebilecek ne kadar hak ihlali varsa geçtiğimiz süreçte hemen hepsi hayata geçirilmiştir” denildi.

Türkiye’de salgının bir güvenlik sorunu olarak ele alınmasıyla birlikte tüm alanlarda insan hakkı ihlalleri yaşandığı ifade edilen açıklamada “Pandemi bahane edilerek en temel demokratik hak taleplerinin önüne geçilmektedir. Bu dönemde iktidar işçilerin, emekçilerin, işsizlerin, halkın haklarını koruyan, işini, ekmeğini, gelir ve kazancını güvence altına alan politikalar uygulamak yerine, sermayeyi korumayı öncelik olarak benimsemiştir. “ ifadeleri yer aldı.

"EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK DERİNLEŞTİ"

Salgınla birlikte eğitimde var olan eşitsizliklerin daha da derinleştiğe dikkat çekilen açıklamada, “Salgın riskine karşı uzaktan eğitime geçilmesi ile kamusal bir hizmet olan ve her çocuğun eşit bir şekilde faydalanması gereken eğitim hakkına ulaşmak güçleşmiştir. Pandemi sürecinde öğrenciler, uzaktan eğitime erişen, kısmen erişen ve hiç erişemeyen şeklinde sınıflara ayrılmış, özellikle yoksul emekçi çocukları, kendi anadilinde eğitim alamayan çocuklar ve özel eğitim kapsamındaki çocuklar açısından eğitime erişimde ciddi sorunlar yaşanmıştır” denildi. Uzaktan eğitimle birlikte her çocuğun bilgisayar ve internet gibi teknolojik araçlarının olmamasını, çocukların eğitim hakkının ihlali olmasının göstergesi olduğu ifade edildi. 

"ÇOCUKLARA YÖNELİK ŞİDDET VE İSTİSMAR ARTTI"

İktidarın giderek artan baskıcı politikalarının kadınların ve çocukların daha çok şiddet görmesine ve şiddete karşı daha savunmasız bırakılmasına neden olduğu belirtilen açıklamada, “Özellikle salgın sürecinde kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismar vakalarında görülen belirgin artışın önüne geçmek için hiçbir somut adımın atılmaması dikkat çekicidir” denildi. 

Bir ülkede insan hak ve özgürlükleri ile ilgili yasaların, kuralların olması, temel hak ve özgürlüklerin yasalarda yazılı olmasının tek başına hiçbir anlam ifade etmediğini anlamak için Türkiye’de yaşananlara bakmanın yeterli olduğu dile getirilen açıklamada, “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle, dünyada ve Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerinin son bulması için toplumun tüm kesimlerini haklarına, özgürlüklerine ve geleceklerine sahip çıkmaya, dayanışmayı ve örgütlü mücadeleyi güçlendirmeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Liverpool Belediye Başkanı gözaltına alındıktan sonra görevi bıraktı

SONRAKİ HABER

Dersim Barosundan insan hakları açıklaması: İnsanları ölüme terk ediyorsunuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa