10 Aralık 2020 13:26

Dersim Barosundan insan hakları açıklaması: İnsanları ölüme terk ediyorsunuz

Dersim Barosu pandemiyle ilgili yaptığı açıklamada, "İnsanları ölüme terk ediyorsunuz, farkında mısınız?” dedi.

Pandemi hastanesi | Fotoğraf: İbrahim Mase/DHA

Paylaş

Dersim Barosu 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününe ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Pandemiye dikkat çekilen açıklamada, “İnsanları ölüme terk ediyorsunuz, farkında mısınız?​” denildi. “Hukuk yaşarsa insan hakları yaşar” denilen açıklamada, yeryüzü adaletin yüzü oluncaya dek mücadele edecekleri ifade edildi.  

İktidara gelen yönetimlerin, hak ve özgürlükleri çiğnemekten geri durmadığı belirtilen açıklamada, “Dünyada yaşanan savaşlar, ekonomik ve siyasi hırslar nedeniyle her geçen gün binlerce insan yaşam, hukuk, barınma, beslenme, sağlık, eğitim gibi en temel insan haklarından mahrum kalmaktadır” denildi. 

“PANDEMİDE İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR”

Dünyayı saran koronavirüs salgını sürecinin doğru yönetilememesinin insanlığa dair suçların işlenmesine neden olduğu dile getiren açıklamada, Siyasi iradenin otokratik yönetimindeki ‘ben bilirim’ anlayışı salgında bilimsel kriterlere uyulmadan hızlı ve kontrolsüz açılım yapılmasına sebep olmuş,  ekonomi şahlandı denilmesinin aksine, dibe batan ekonomimiz sebebiyle salgın yönetiminde ülke olarak alınması gereken sıkı tedbirler askıya alınmakta, pandemiyle savaşan sağlık çalışanlarına adaletsizce yaklaşımda bulunulmakta, pandemide gerçek ölüm ve vaka sayıları saklanarak, insanlık suçunun üstü örtülmeye çalışılıyor. İnsanlar ölüyor, farkında mısınız? İnsan Hakları Günü’nde bir kez daha en yüksek sesimizle haykırıyoruz. İnsanları ölüme terk ediyorsunuz, farkında mısınız? İnsanların yaşam hakkı pandemi sürecinin ‘ben bilirim’ zihniyeti ile yönetilmesi atılan en kötü adımdır. Siyasi iradenin çıkmazı ülkeyi ve insanlığı çıkmaza sokuyor, insanların yaşam hakkını elinden alıyor. Pandemi krizi sosyal devlet anlayışı çerçevesinde yönetilip, insanlık suçuna son verilmelidir” denildi. 

“TÜRKİYE DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE EN ÇOK MAHKUM OLAN ÜLKE”

Hak ihlallerinin günlük yaşamın bir parçası haline geldiğine dikkat çekilen açıklamada, hak savunucularının, gazetecilerin, aydınların, akademisyenlerin mahkeme salonlarının ve cezaevlerinin müdavimleri olduğu belirtildi. Baroların mücadelesinin büyük çoğunluğunun çocuk ve kadın hakları ihlalinin oluşturulduğu ifade edilen açıklamada, “İnsan hakkı küresel bir mirastır. Bu mirası korumak ve yaşatmak, devletlerin en temel görevidir. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 2019 yılında düşünce ve ifade özgürlüğünden en fazla mahkûm olan ülkeler arasında ilk sırayı aldı. Türkiye 2019’u AİHM önünde, 9 bin 250 dosya ile hakkında en fazla dava başvurusu olan ikinci ülke olarak tamamladı. AİHM başvurularında adil yargılanma hakkı ve ifade özgürlüğünün ihlali en başta yer alıyor” denildi. 

“Hukuk yaşarsa insan hakları yaşar” denilen açıklamada, “Adaletsizliği engelleyecek gücümüzün olmadığı zamanlar olabilir. Fakat itiraz etmeyi beceremediğimiz bir zaman asla olmamıştır. Dersim  Barosu olarak, yeryüzü adaletin yüzü oluncaya dek mücadele edeceğiz” denildi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Eğitime erişim zorlaştı

SONRAKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 220 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti (10 Aralık)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa