10 Aralık 2020 16:01

Adana'daki büro emekçileri dönüşümlü mesai talep etti

Büro Emekçileri Sedikası, Adana’daki vaka artışlarına dikkat çekerek dönüşümlü çalışma istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Adana Şubesi, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 7256 Sayılı Kanun”una ve kamu kurumlarında artan vaka artışlarına dair SGK İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak büro emekçilerine iş yük getirerek hayatını tehlikeye atacak uygulamaların Haziran’a ertlenmesini ve  dönüşümlü çalışmaya geçilmesini istedi. 

Salgının yükseliş gösterdiği, yoğun bakım doluluk oranları yüksek iller arasında olan Adana’da Covid 19 hastası olduğu ya da temaslı olduğu için karantinada olan emekçilerin sayısının çokluğu nedeni ile işyerlerinde yoğunluk olduğu biliniyor. Basın açıklamasını okuyan BES Adana Şube Başkanı Fatma Saroğuz Güney de bir çok kamu kurumunun vaka artışları nedeni ile hizmet veremez duruma geldiğini belirterek kamu kurumlarında hareketliliği arttırarak sağlıklı kalabilen emekçilerin ve işlem yapmaya gelen vatandaşın hayatını tehlikeye atacak olan düzenlemenin Haziran’na ertelenmesini istedi. 

“EMEKÇİLER, KÜÇÜK ESNAF VE ÇİFTÇİNİN TALEPLERİ YOK”

Güney, emekçiler, küçük esnafa ve emekçilere pandemi dönemi başında, bankalar aracılığı ile verilen kredilerin vadelerinin geldiği halde ödenemediğine dikkat çekti. Buna karşın asgari ücretin vergiden muaf tutulması ve asgari ücretlilerin sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması talebinin bu yılda yok sayıldığını dile getiren Güney, ayrıca esnafın “kamusal yükümlülükler açısından mücbir sebep ilan edilmesi” ve traktörlerine konulan haciz görüntüleri ile gündeme gelen çiftçilerin borçlarının düzenlemede yer almadığını söyledi.

“60 YAŞ ÜSTÜ PERSONEL ÇALIŞMAYA BAŞLATILIYOR”

“Cumhurbaşkanlığı ve valilik kanalı ile ilan edilen genelgelerle her gün yeni önlemler ve kısıtlamalar açıklanırken bu konuda örnek olması gereken kamu kurumlarının açıklanan önlemlere uymama konusunda adeta birbiri ile yarışıyor. Başta maliye, SGK ve İş-Kur’da olmak üzere dönüşümlü çalışma kaldırılırken, esnek mesai uygulamasından vazgeçiliyor, 60 yaş üstü personel çalışmaya başlatılıyor, tüm bunlar Cumhurbaşkanlığı ve valilik genelgelerine rağmen yapılıyor” dedi.  

“BİR ÇOK KAMU KURULUŞUDA VAKA ARTIŞLARI NEDENİ LE HİZMETLER AKSADI”

Adana’nın, gerek artan vaka sayıları, gerek yoğun bakım üniteleri doluluk oranları ile en riskli illerin başında geldiğini ifade eden Güney, şunları söyledi,

“İlimiz kamu kurum ve kuruluşlarının neredeyse tamamında dönüşümlü çalışma uygulamasına Valilik oluru olmadığı için geçilememiştir. Gelinen son aşamada birçok kamu kuruluşunda vaka artışlarından dolayı hizmet aksar hale gelmiştir. Cumhurbaşkanlığınca yayımlanan 30.11.2020 tarihli Genelge uyarınca 2 Aralık’tan itibaren başlamak Verilen olur ile SGK emekçileri artan iş yükü, artan insan yoğunluğu ve Covid-19 cenderesinde bir kat daha fazla çalışmak zorunda bırakılmışlardır. Siyasi iktidarın yapılandırma uygulamasında ısrar etmesinin telafisi olmayacak sonuçlara yol açacağı ortadadır” 

Kamu emekçilerinin taleplerini sıralayan Güney şunları söyledi,

  1. Dönüşümlü çalışma uygulansın.
  2. İşkolumuzdaki tüm kurumlarda 10.00-16.00 mesai saati düzenlemesi koşulsuz uygulansın.
  3. Kamu alacaklarının yeniden yapılandırma süresi haziran sonuna kadar uzatılsın.
  4. İşkolumuzdaki kurumlardaki süreli tüm iş ve işlemlerde pandemi mücbir sebep sayılsın.
  5. Tüm kamu emekçilerine düzenli aralıklarla ve pozitif vaka çıkan işyerindeki tüm emekçilere ücretsiz test yapılsın.
  6. Yapılandırma süresince SGK, Maliye ve İŞKUR emekçilerine bir maaş tutarında ikramiye ödensin. 
  7. Ülke genelinde 28 gün tam kapanma uygulansın. (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Antalya'da Korkmaz Tedik adı AKP ve MHP'yi rahatsız etti

SONRAKİ HABER

HDP Adana Milletvekilleri: Adana ve Hatay’da tablo, resmi verilerden daha vahim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa