10 Aralık 2020 16:03

Emek Partisi Antalya İl Örgütü: Ulaşım zamları geri alınsın

Antalya'da toplu ulaşıma 16 ayda ikinci kez zam yapıldı. Karara tepki gösteren Emek Partisi Antalya İl Örgütü, zamların geri alınmasını talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi, şehiriçi toplu ulaşıma yüzde 14 zam kararı aldı. Zamlı tarifeye göre daha önce 3,20 lira olan tam ücret 3,65 liraya, 2,70 lira olan emekli ve öğretmen ücreti 3,15 liraya, 1,80 olan öğrenci ücreti ise 2,20 liraya yükseltildi. Karara tepki gösteren Emek Partisi (EMEP) Antalya İl Örgütü, zamların geri alınmasını talep etti.

Yaptığı açıklamada koronavirüs salgınını hatırlatan EMEP, hastanelerde kuyrukların, azaltılan toplu taşıma hatlarında sıkış tepiş işe giden emekçilerin hâlâ varolduğunun vurgulandı. Temel tüketim maddelerinin yoğun şekilde zamlandığını ve halkın daha da yoksullaştığını belirten parti, Antalya özelinde 16 ayda ulaşıma ikinci kez zam yapıldığını vurguladı.

Açıklamada "Sorumlular, 'Ne yapalım kardeşim, her şey zamlanıyor, dolar dalgalanıyor, benzin artıyor' gibi bahanelere sığınıyorlar. Henüz asgari ücret belirlenmemişken yapılan bu zamları meşrulaştırmanın en ucuz yolu. Keşke en insani ihtiyaçlarımız da bu kadar ucuz olsa" denildi.

Antalya'da binlerce işçinin pandemi gerekçe gösterilerek ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneğine mahkum edilerek hayatlarını sürdürmeye çalıştığına dikkat çekilen açıklamada "Bunlar yetmezmiş gibi şimdi ulaşıma yapılan zamlar yeni bir yük olarak karşımıza çıkıyor. Günümüz koşullarında, kapitalizmin dar ufuklarında, insani ihtiyaçlarımızın parasız olması hayal gibi gelebilir ama değil. Kapitalist sınıfların kesesini doldurmayan, üretimi kolektif sahiplenen bir toplumda, bunların ücretsiz olması elde edilen gelirin çok az bir kısmıyla dahi mümkün" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada talepler şöyle sıralandı:

  • Ulaşım hakkımızın kamu-özel ortaklığı usulünde şirketlere peşkeş çekilmesine son verelsin.
  • Ülkemizin kaynakları hepimiz için kullanılsın!
  • Ulaşıma yapılan zamlar geri alınsın.
  • Toplu ulaşım , pandemi koşullarına uygun bir şekilde düzenlensin.
  • Tüm toplu taşıma araçları kamulaştırılsın ve ücretsiz olsun!

(Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP Adana Milletvekilleri: Adana ve Hatay’da tablo, resmi verilerden daha vahim

SONRAKİ HABER

CFWIJ: 2020'de 700’den fazla kadın gazeteci şiddete uğradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa