Tüm Köy Sen Malatya Şubesi: Çiftçinin borcu neden yapılandırılmıyor?
Tüm Köy Sen Malatya Şubesi çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatif’lerine olan borçlarının yapılandırılması talebiyle yazılı açıklama yaptı.
Fotoğraf: Pixabay
Tüm Köy Sen Malatya Şubesi geçtiğimiz haftalarda kabul edilen ve yasalaşan devlete olan borçların yapılanması yasasında çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatif’lerine olan borçlarının kapsam dışı bırakılmasına dair yazılı açıklama yaptı.
Köylülerin aleyhine olan bu yasanın bir an önce geri çekilmesini isteyen Tüm Köy Sen açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
”Köylülere verilen Tarım Kredi Kooperatif’lerinin verdiği kredi, genel merkez bankasının faizlerinden daha yüksek faizlere verdiği için borçlarını ödeyemeyen üretici köylülerin borçları katlanarak arttı.
Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Malatya’da da Tarım Kredi Kooperatiflerine veya Ziraat Bankası’na borçlu olmayan, kredi çekmeyen çiftçi hemen hemen yok denecek kadar az. Dolayısıyla çiftçiler aldıkları zirai araç gereçler ve traktör gibi iş makinalarının büyük bir kısmını kredi ile almakta. Borçlarını ve taksitlerini ödeyemedikleri zaman uygulanan yüksek faiz nedeniyle borçları katlanarak artan çiftçilerin icra memurları kapısına dayanmış durumda.“
“BU YASA ÜRETİCİ KÖYLÜNÜN ALEYHİNE”
"Çiftçiler, çiftçilikten kazanarak aldıkları araç, gereç ve traktörleri borçlarından dolayı satmak zorunda kalıyorlar.
Bu olay Amasya’nın merkeze bağlı Büyük Kızılca Köyü’nde gerçekleşti. Konya’nın köylerinde gerçekleşti. Köylüler ineklerine kadar icralık oldu. Köylüler kredili aldıkları traktör ve ineklerin taksitlerini ödeyemedikleri için ürünlerine el konuldu. Mecliste çıkan ve uygulanan yasa, devlete olan tüm borçların yapılandırılarak ertelenmesi, taksitlendirilmesi kanunu bir tek köylüyü kapsam dışı bırakmıştır. Malatya’mızda da birçok çiftçi aldığı tarım makinalarını, traktörlerini çok yüksek fiyatlarla ya da kredi ile almıştır. Şimdi diğer kesimlerin borçları yapılandırılıyor da üreten bu ülkenin bütçesine değer katan, üretmek için, çoluğunu çocuğunu geçindirmek için yazın sıcağında, kışın soğuğunda yanan, çalmadan, çırpmadan helal kazanç elde eden köylünün borçları neden ertelenmiyor ya da taksitlendirilmiyor?
Üretici köylü sendikası olarak tüm devlet yetkililerine sesleniyoruz; Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiye düşük faizli kredi sağlayacağına adeta tüccar tefeci gibi çalışmakta, köylüyü iki eliyle boğmaktadır. Bu ülkenin köylüsü adeta üvey evlat muamelesi görüyor."
“ÇİFTÇİ TARIM MAKİNALARI OLMADAN MAHSÜLÜNÜ EKİP BİÇEMEZ”
"Çiftçi tarım makinaları olmadan mahsulünü ekip biçemez. Bu uygulamadan derhal vazgeçilmeli, icralar durdurulmalıdır. İcralık olan köylülerin araç gereçleri ve traktörleri köylüye iade edilmelidir.
Fidan, tohum, zirai ilaç tüm tarım aletlerinden özel tüketim vergisi kaldırılmalıdır. Devlet köylünün yanında olduğunu göstermelidir.
Bu zor günlerde borçların faizlerinin silinmesi ve ana paranın ödemesinin de ortalama 5 yıla bölünerek ödenmesi gerekmektedir. Tüm Köy Sen olarak çiftçilerin haciz edilen tüm mallarının köylüye iade edilmesini istiyoruz devletten.
Anti demokratik olan, çifte standart taşıyan, çiftçilerin borçlarını yapılandırmayan yasa derhal geri çekilmeli ve köylünün lehine düzenlenmelidir. Bugün ülkenin yarısı bu mağduriyeti yaşamaktadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi bu durum ülkemizdeki tüm çiftçileri etkilemektedir.Çiftçinin borçları yapılandırılmalıdır. Çiftçi tarım makinaları olmadan mahsulünü ekip biçemez. Bu uygulamadan derhal vaz geçilmelidir." (Malatya/EVRENSEL)