Muhalefetin soru önergelerine ‘kopyala-yapıştır’ cevaplar
Muhalefet partilerinin çoğu soru önergesi ya "ilgili bakanlığa sorun" diye geçiştiriliyor ya da kopyala-yapıştır yapılarak sorulan soruların yanıtını içermeyen genel bilgilerle yanıtlanıyor.
Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA
Diren YURTSEVER
Mecliste milletvekillerinin bilgi alma ve denetim yapabilmeleri için verdiği yazılı soru önergelerine yasal süre içinde cevap verilmesi konusunda Anayasa’da gerekli hükümler olmasına karşın önergeler yanıtsız bırakılıyor. Muhalefet partileri soru önergelerine cevap verilmemesi, denetim görevlerinin elinden alınması olarak belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, muhalefetin ekim ve kasım aylarında çeşitli konularda verdiği 26 soru önergesine “ilgili bakanlığa sorun” diyerek yanıtlamadı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na yöneltilen farklı konulardaki soru önergelerine ise kopyala yapıştır cevaplar verildi.
İLGİLİ BAKANLIĞA HAVALE
HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sahne verdiği Kürtçe “Berû” adlı tiyatronun Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklanması ve Hasankeyf’i sular altında bırakan Ilısu Barajı ile ilgili önergesi, HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan’ın sosyal medya hesabından İstanbul Sözleşmesi’ni hedefe koymasıyla ilgili soru önergeleri, Oktay tarafından “ilgili bakanlığa sorun” diye yanıtlamadığı önergelerden birkaçı.
CEVAPLAR KOPYALA-YAPIŞTIR
Önergelerin muhattabı olan bakanlıklardan gelen yanıtlar ise kopyala-yapıştır cevaplar oluyor. HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş ve Dilan Dirayet Taşdemir’in Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na yönelttiği üç farklı soru önergesine gelen yanıt birebir aynı.
Beştaş’ın Çavuşoğlu’na, Til Rıfat’ta Türkiye bağlı silahlı gruplar tarafından saldırı gerçekleştiği ve saldırı sonucu 8’i çocuk olmak üzere 10 sivilin yaşamını yitirdiği yönündeki önergesi ve Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir’in Afrin’de ÖSO mensuplarının sivilleri kaçırdığı yönündeki önergesine aynı yanıtı verdi.
Taşdemir, soru önergesinde, “2018’den beri Afrin’de kaç insan kaçırma ve kaybetme olayı yaşanmış, bunların kaçı kadın ve kız çocuğudur?”, “Çoğu ÖSO militanı Afrin halkına yaptığı işkence ve hak ihlallerini kayda alıp açık bir şekilde yayımlamaktadır. Bu kişiler hakkında nasıl bir yasal işlem yapılmaktadır?” sorularını yönlendirdi.
Beştaş ise, “BM İnsan Hakları Komisyonu tarafından yapılan açıklamada ifade edilen 8’i çocuk 10 sivilin yaşamını yitirdiği hadisenin müsebbipleri hakkında bilgi sahibi misiniz? Bahse konu olayın gerçekleşmesinde dahli olan Türkiye vatandaşı var mıdır? Olayın Türkiye’ye bağlı güçlerle yapıldığına dair iddia doğru mudur?” sorularını yöneltti.
Çavuşoğlu’nun farklı iki önergeye verdiği yanıt şöyle: “Suriye’deki öncelikli hedefimiz bu ülkenin topraklarından ulusal güvenliğimiz ve milli çıkarlarımıza yönelik her türlü tehdidin bertaraf edilmesidir. Ülkemizde bulunan Suriyeliler ve ülke içinde yerlerinden edilmiş kişilerin güvenli, gönüllü ve onurlu şekilde geri dönüşlerinin sağlanması ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ve BMGK’nın iki bin 254 sayılı kararı temelinde ihtilafın siyasi çözüme kavuşturulmasıdır. Ulusal güvenliğimiz ve çıkarlarımız hilafına ortaya çıkan tehditlerin başında PKK/PYD/YPG ile DEAŞ ve diğer terör örgütlerinin varlığı ve faaliyetleri gelmektedir. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatlarımızla sınırımızda terör koridoru oluşturulmasına yönelik girişimler akim bırakılmıştır. Terör örgütlerini hedef alan söz konusu harekatlar son derece titiz ve dikkatli şekilde yürütülmüş, siviller ve sivil altyapının zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmış, harekat alanlarında yürütülen istikrarlaştırma çalışmaları sayesinde 411.000’den fazla Suriyeli evlerine geri dönebilmiştir.” (Ankara/MA)