11 Aralık 2020 10:12

Erdoğan AB'nin ek yaptırım kararını değerlendirdi: Martta da bir şey çıkmaz

Türkiye’ye yönelik aşamalı yaptırım konusunda fikir birliği sağlanan AB Liderler Zirvesi'nin ardından Macron "AB kararlılığını gösterdi" dedi. Erdoğan ise martta da bir şey çıkmayacağını savundu.

Recep Tayyip Erdoğan | Fotoğraf: DHA

Paylaş

AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye ek yaptırım uygulanması kararıyla ilgili farklı yorumlar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yaptırım kararı çıkmadığını belirterek,  "Aklıselim ülkeler olumlu tavrı ortaya koyarak bu oyunu boşa çıkardılar" yorumu yaptı. Erdoğan, Türkiye'nin tutumlarının mart ayına kadar değerlendirileceğine dair kararla ilgili de "Martta da bir şey çıkmaz" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'ye yönelik yaptırımların "AB'nin kararlılığını gösterdiğini" ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nin ilk gününde Türkiye’ye ek yaptırım uygulanması konusunda fikir birliği sağlandı. Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyetlerine katılanların yaptırım listesine eklenmesine karar verildi. Ayrıca marta kadar Türkiye'nin tutumunun değerlendirileceği, yeni yaptırımların Mart 2021'deki liderler zirvesinde konuşulabileceği belirtildi.

"MARTTA DA BİR ŞEY ÇIKMAZ"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, zirvedeb yeni hamlelerin mart ayına ötelenmesi yönünde çıkan karar için, "Aklıselim ülkeler olumlu tavrı ortaya koyarak bu oyunu boşa çıkardılar" yorumunda bulundu.

Cuma namazı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Yunanistan, Fransa ve Avusturya gibi ülkelerin karşı çıkmasına rağmen Türkiye'ye yeni yaptırımların açıklanmamasına dair şunları söyledi:

"AB'nin dün yapmış olduğu zirve birkaç ülkenin beklentilerinin cevabını vermedi. Çünkü talepleri haklı değildi. Talepleri Türkiye'nin haklılığını ortaya koyan sürecin aksiydi. Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, bizim olumlu tavırlarımız beklentilerini boşa çıkardı.

AB üyesi ülkeler arasında aklıselim ülkeler olumlu tavrı ortaya koyarak bu oyunu boşa çıkardılar. Mart zirvesinde yeni bir hazırlığın yapılması gibi bir beklenti var. Oradan da bir şey çıkması mümkün değil. AB'nin Türkiye'ye vermesi gereken birçok hak var."

MACRON: AB KARARLILIĞINI GÖSTERDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'ye yönelik kararlarla ilgili "AB kararlılığını gösterdi" ifadelerini kullandı. Macron alınan bu kararlarla AB'nin artık etki alanında istikrarı bozucu eylemleri kabul etmeyeceğini gösterdiğini belirtti.

Macron, Türkiye'den olumlu tavır beklediklerini ve diyaloğa hazır olduklarını söyledi.

MERKEL DOĞU AKDENİZ'İN YANI SIRA LİBYA VE DAĞLIK KARABAĞ'A DA İŞARET ETTİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, "Türkiye'ye silah ihracatının NATO üyeleri arasında ve yeni ABD yönetimiyle koordinasyon içinde tartışılması konusunda hemfikir kaldık" dedi. Mart ayında düzenlenecek AB zirvesi için, Türkiye konulu bir rapor hazırlanmasını talep ettiklerini söyleyen Merkel, bu kapsamda incelenecek konular arasında Libya ile Dağlık Karabağ'ın da bulunduğunu dile getirdi.

MÜLTECİLER

Sonuç bildirisinde ayrıca AB'nin Türkiye'deki Suriyelilere finansal yardım sağlamaya devam etmek için ve göç yönetimi konusunda hazır olacağı belirtilmişti. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin göçle mücadelede Türkiye ile daha fazla işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledi. Michel, yaptığı açıklamada "Türkiye ile güvenilir bir işbirliği istiyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Asgari ücretle kıt kanaatin de altında yaşıyoruz"

SONRAKİ HABER

Angarya Bakanlığa, kâr Çevre Ajansına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa