11 Aralık 2020 12:03

Asgari ücretin altında işçi çalıştıran Frasers Group yeni şirket satın alıyor

İngiltere'de İşçilerin ücretlerini kesen Frasers Group, iflas ettiğini açıklayan şirketleri satın almak için hükümetle görüşme yapıyor.

Fotoğraf: Frasers Group logosu

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de yasadışı olmasına rağmen işçileri asgari ücretin altında çalıştırdığı ortaya çıkan Frasers Group’un sahibi Mike Ashley’in iflas ettiklerini açıklayan şirketlere talip olduğu açıklandı.

Sports Direct ve Flannel gibi mağaza zincirlerinin yanı sıra Newcastle Futbol Klübü’nün de sahibi olan Ashley, geçtiğimiz hafta iflas ettiklerini açıklayan Arcadia ve Debenhams’ı almak istiyor.

İngiltere’nin en zenginleri listesinde son beş yıldır ilerleyen Mike Ashley’in Frasers Group’unda toplam 30 bin işçi çalışıyor. Bu işçilerin birçoğuna yasadışı olmasına rağmen asgari ücretin altında ücret dayatan Ashley, pandemi döneminde kârına kâr kattı.

İşçi Partili Milletvekili Andy McDonald, Ashley’in Sports Direct’inde asgari ücretin altında işçi çalıştırıldığını ve bunun araştırılmasını istemişti. İşçiler, haftalıklarının dökümünü yayınlamasına rağmen soruşturulmayan Ashley, bir meclis grubuna ifade vermekle yakayı kurtarmıştı.

SALGINDA SATIŞI DÜŞTÜ KÂRI ARTTI

Sport Direct 491 ve Flannel 46 şubesinde, geçtiğimiz yıla göre satışlarda yüzde 7 oranında düşüş yaşandığı söylendi. Fakat bu firmalar 16 milyon sterlin kâra geçti.

Frasers grubu, 25 Ekim’e kadar olan kârını açıkladı. Geçtiğimiz yıl toplam karı 90 milyon sterlin olan grubun bu yılki net karı 106 milyon sterlin. Pandemide alınan önlemler doğrultusunda mağazalar bir süre kapalı olmasına rağmen bu yıl kârını artırmış olması dikkat çekti. Ashley’in kârının işçilere dayattığı çalışma koşulları ve kesilen ücretlerle artırdığı görülüyor.

Ayrıca hükümetin dağıttığı maddi yardımlar da mevcut. Salgın nedeniyle hükümetin açıkladığı ekonomik paketlerin önemli bir bölümü Frasers gibi firmaların kasasına girdi. Yaklaşık 600 milyar sterlinlik paketlerin 550 milyar sterlini büyük işverenlere verildi.

ARCADIA VE DEBENHAMS’I İSTİYOR

Ve şimdi Frasers, yeni firmalar satın almak istiyor. Geçtiğimiz hafta iflas ettiklerini açıklayan Arcadia ve Debenhams’ın yönetim kontrolünü eline alan hükümetin finansörleri ile görüşme halinde olan Frasers, anlaşmalaya çok yakın olduklarını açıkladı.

Arcadia bünyesinde, Topshop, Burton ve Dorothy Perkins gibi mağazalar var ve toplam 13 bin işçi buralarca çalışıyordu. Debenhams’ta ise 12 bin işçinin işine son verilmişti.  Mike Ashley, bu firmalarla anlaşırken, özellikle kadın ve genç işçileri tutacağını açıklamıştı. Kadınların hâlâ erkekler kadar ücret almaması da gündeme geldi. Ayrıca genç işçi çalıştırmasının sebebi de 23 yaşın altındaki işçilerin asgari ücreti diğer işçilere göre daha düşük.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da hafta sonu kısıtlamasına saatler kala trafik yoğunluğu yaşandı

SONRAKİ HABER

18 yıllık süreçte bir ileri iki geri Türkiye’nin AB serüveni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa