11 Aralık 2020 13:22

Birleşik Metal-İş: Ekmekçioğulları işvereni basına ve halka açıkça yalan söylüyor

Birleşik Metal-İş, sendikalarına üye olan işçileri işten atan Ekmekçioğulları Metal ve Kimya Sanayi şirketinin yaptığı basın toplantısına tepki gösterdi, İşveren basına ve halka yalan söylüyor" dedi.

Fotoğraf: Birleşik Metal-İş Sendikası

Paylaş

Birleşik Metal-İş tarafından yapılan açıklamada işten atılan üyelerinin direnişinin sürdüğü Ekmekçioğulları Metal ve Kimya Sanayi şirketinin bugün yaptığı basın toplantısına tepki gösterilerek; “Ekmekçioğulları işvereni basına ve halka açıkça yalan söylüyor” denildi.

Ekmekçioğulları Metal ve Kimya Sanayi fabrikasında Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan işçilerin fabrika önündeki bekleyişlerinin dördüncü günü olduğu hatırlatılan açıklamada, “İşçiler yaşadıkları haksızlığa karşı kararlılıkla direniyorlar. Bugün şirket yönetim kurulu başkanı fabrikada yerel basının davetli olduğu bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Yönetim kurulu başkanı toplantıda yaptığı açıklamada işçileri suçlamaya çalıştı, hem basına hem de Çorum halkına yalan bilgiler servis etti” denildi.

“ŞİRKET YÖNETİM KURULU BAŞKANI YALAN SÖYLEMEKTEDİR”

Yönetim kurulu başkanının basına işçilerin salgın döneminde geçerli olan fesih yasağını suistimal ederek işyerinde tembellik ettiği, daha az çalıştıkları ve işyerine zarar verdikleri yönünde iddialarda bulunduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “Çıkışlar işçilerin performansı düşük olduğu için yapılmış. Buna karşı işçiler, fabrika içinde makinalara zarar vermiş, eylem yapmış ve şirketi zarara uğratmış! Şirket yönetim kurulu başkanı yalan söylemektedir. Fesih yasağı Nisan ayından buyana devam etmektedir. Ekmekçioğlu işçileri Nisan ayından buyana iyi çalışıyordu, performansları yüksekti de şimdi mi bu yasağı suistimal ederek işyerinde işi savsaklamaya başladı? Aksine. İşçiler sendikamıza üye olduktan sonra, işverenin tepki göstereceğini bildiği için çok daha dikkatli çalıştılar. Hatta pek çok durumda yaşadıkları olumsuzlukları dile getirirken bu süreçte sustular. Sorunların sendikayla çözülmesi için sabrettiler. Verimli ve özverili çalışmaya devam ettiler.”

“TEMBELLİK YOK AĞIR KOŞULLAR ALTINDA ÇALIŞMA VAR”

“Şirket yönetim kurulu başkanının, işçileri tembellik yapmakla suçlamak yerine, şirkette asit ve kurşun maruziyeti nedeniyle ortaya çıkan meslek hastalıklarına çözüm aramalı, çalışma ortamını iyileştirmeli, işçilerin sağlığını koruyacak tedbirler almalıdır” denilen açıklamada Ekmekçioğulları fabrikasında işçilerin verimsizliği değil, son derece ağır koşullarda, kurşun başta olmak üzere ağır metal maruziyeti altında çalışma olduğu ifade edildi.

“YÖNETİM KURULU BAŞKANI SENDİKALAŞMAYI NANKÖRLÜK OLARAK DEĞERLENDİRMİŞ İŞÇİ KIYIMI YAPACAĞINI SÖYLEMİŞTİR”

Şirket yönetim kurulu başkanı işten çıkışların sendikalaşma nedeniyle yapılmadığı, fabrikada kimin hangi sendikaya üye olduğu, hatta sendikaya üye olup olmadıklarını bilmediklerini ileri sürdüğü bildirilen açıklamada; “Oysa daha ilk işçi işten çıkarılmadan bir hafta önce sendikamız kendisiyle temasa geçmiş, hem tanışmak hem de işçileri temsilen karşılıklı iyi niyet ve haklara saygı çerçevesinde sendikal süreci birlikte tesis edebilmek için bir görüşme gerçekleştirmiştir. Şirket yönetim kurulu başkanı bu görüşmede Sendikamız genel başkanı ve genel örgütlenme sekreterine işçilerin sendikaya üye olarak kendisine nankörlük ettiğini, bunu kabul etmeyeceğini ve işçi kıyımı yapacağını söylemiştir. Bunu bir hafta önce sendikamız yetkililerinin yüzüne baka baka söylemiştir. Şimdi yerel basının karşısına geçip “benim sendikadan haberim yoktu, kimin sendikaya üye olduğu bilmiyorum” demesi komik olmuştur” denildi.

“ANAYASAL HAK ÇİĞNENMİŞTİR SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

Dürüstlük ve doğruluğun sendikanın temel ilkesi olduğu söylenen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Muhataplarımızdan da beklediğimiz aynı dürüstlük ve doğruluktur. Gerçekler ise göz önündedir: Ekmekçioğulları işvereni, işçilerin anayasal hakkını tanımamakta ısrar etmiştir. İşçileri sendikaya üye oldukları için, örgütlendikleri için cezalandırmak istemiş, bu nedenle işten çıkarmıştır. İşçiler kapıdadır. Sendikamız Ekmekçioğulları işçilerinin haklarını alması, sendikalı çalışmaya başlaması için sonuna kadar mücadele edecektir. Çünkü haksızlığa uğradık. Çünkü haklıyız.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB’den 9. ay raporu: Vaka sayısı 3 milyon, aşı tek başına yetmez, kapanma şart

SONRAKİ HABER

EMEP: 2021 bütçesinde halkın talepleri yok, tekellere ve sermayeye kaynak var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa