12 Aralık 2020 01:38
Son Güncellenme Tarihi: 12 Aralık 2020 12:55

Denizli'de esnafın isyanı: Hükümet 'dükkanını kapat' diyor, üstüne para istiyor

Denizlili esnaf Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bize ya destek verin ya da 'Destek yok başınızın çaresine bakın' deyin. Sokağa çıkma yasağında dükkanı açarsam polis gelecek bana ceza kesecek.

Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel

Paylaş

Hilmi MIYNAT 
Denizli

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde borcunu ödeyemediği için elektriği kesilen esnaf Galip Çalışkan yaşadığı ekonomik zorlukları ve esnafın durumunu anlattı. Ne alacaklarını alabilen ne de borç bulabilen Çalışkan, “Cumhurbaşkanı 'kapatın' dedi kapattık. Şimdi ne olacak? Ya bize destek versinler ya da bir yol göstersinler, biz ne yapalım" diye sordu.

Geçtiğimiz hafta borcunu ödeyemediği için elektriği kesilen Çalışkan borç bulup faturayı ödeyeceğini fakat sorunların çözümsüz kalacağını söyledi. 2 bin 500 lira borç alabilmek için 20 kişiyi aradığını söyleyen Çalışkan, bu meblayı toplayamadı: "Elektriği kesmeye gelen şirket çalışanı Çınar'da 25-30 kişinin elektriğini kestiğini böyle bir şeyle ilk defa karşılaştığını söyledi. Çınar'da birçok esnaf kepenk kapattı. Birden fazla şubesi olan lavaş verdiğim restoran sahibi 'Ben 80'e yakın çalışanımı işten çıkarmak zorunda kaldım. Diyelim ki açıldık ben o ekibi nasıl tekrar toparlarım' dedi. Ev kiram birikti, dükkan kiram birikti. İş yok, ben bu borçları nasıl ödeyeceğim. Maliye'den aradılar 'SSK pirim borcunuz var ödeyin' diyorlar. Devlet 'dükkanını kapat' dedi. Devlet dairesi para istiyor."

“TORBASI 50 LİRA OLAN UN 215 LİRA OLDU”

Haziran ayında 25 bin lira kredi çektiğini belirten Çalışkan, "Çekmez olaydım. Çektiğim parayla hammadde aldım satış olmadığı için çektiğim kredi çürüdü çöpe gitti. Torbası 50 lira olan un 215 lira oldu. 20 torba un aldım, iş olmayınca 215 liraya aldığım unun bir kısmını 100 liradan elden çıkarmaya uğraştım. Dolaptaki malzeme çürüyor. Çalışanımın da ailesi var o da çaresiz, perişan" diye konuştu.

Aradığı hiçbir kurumdan destek bulamayan Çalışkan, "Pamukkale Belediye Başkanını aradım. AKP İl Başkanlığını, İstanbul İl Başkanlığını aradım. Kimi arasam 'bizim yapabileceğimiz bir şey yok Sosyal Destek Hizmetleri'ni ara' diyorlar. Oraya gidince de 'Senin gibi binlerce var yapabileceğimiz bir şey yok' yanıtını alıyorum. Nereye gideyim" sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

“DEVLET BİZİM PARAMIZLA BİZE YARDIM ETMİYOR”

Fabrikaların daha kalabalık olmasına rağmen faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Çalışkan, "Fabrikalar açık. Asıl virüs orada. Binlerce çalışan yan yana orada. İşçiler koronavirüse yakalandığı halde söylemeye korkuyor. Büyük patronlara gücü yetmeyen devlet bize yol bile göstermiyor" sözleriyle sitem etti. Devletin esnafı çaresiz bırakmasına tepki gösteren Çalışkan şunları söyledi: "Yıllarca devletimize her türlü vergiyi ödedik. Halen de yediğimiz ekmekten, içtiğimiz suya ödemeye devam ediyoruz. Devlet bizim paramızla yardım etmiyor bu nasıl iştir?"

“ELİME GEÇEN 60 LİRAYI KİRAYA MI VEREYİM, ÇALIŞANIMA MI, AİLEME Mİ?​”

Çalışkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şöyle seslendi: "Sayın Cumhurbaşkanım kapatın dediniz kapattık. Tamam koronavirüsten dolayı binlerce insan ölüyor ama biz de çaresiziz ne yapacağız. Bize ya destek verin ya da 'Destek yok başınızın çaresine bakın' deyin. Sokağa çıkma yasağında dükkanı açarsam polis gelecek bana ceza kesecek. Alacaklılar bekliyor. İki gündür elime geçen para 60 lira. Ben bunu kiraya mı vereyim, çalışanıma mı vereyim, aileme mi vereyim, nereye vereyim? Benim elektriğim kesik. Kapatın dediniz biz de kapattık sonumuz ne olacak? Nasıl geçineceğiz kimden para isteyeceğiz?"

ÖNCEKİ HABER

Bir savunma eylemi: İfşa

SONRAKİ HABER

Norveç’te pandemi döneminde, sendikalara üye olan işçilerin sayısı arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa