Alman istihbarat örgütü SETA’yı mercek altına aldı
Alman istihbarat örgütü, Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen SETA'yı mercek altına aldı. Raporda, "Erdoğan hükümetinin görüşlerini bilim ve araştırma etiketi altında yayınlayan kuruluş" diye söz edildi.
SETA logosu
Alman istihbarat örgütü Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Sosyal, Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı’nı (SETA) mercek altına aldı.
Bu hafta Der Spiegel dergisinde yer alan haberde “Erdoğan’ın düşünce fabrikası” olarak adlandırılan SETA’nın doğrudan hükümetin propagandası yaptığına dikkat çekildi. Almanya’da eyalet ve federal çapta istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) tarafından hazırlanan değerlendirme raporunda SETA’dan “Erdoğan hükümetinin görüşlerini bilim ve araştırma etiketi altında yayınlayan kuruluş” olarak söz edildi. Buna örnek olarak da SETA tarafından hazırlanan “Avrupa’da İslamofobi Raporu” gösterildi. İstihbarat raporunda ayrıca SETA’nın PKK ve Gülen Hareketi konusunda hükümetin hazırlamış olduğu ajandayı hayata geçirdiği de belirtildi. Der Spiegel’de yer alan haberde, SETA yöneticileri sorulara tanıt vermeye yanaşmadı.
Erdoğan’a yakınlıyla bilinen SETA, özellikle Türkçe yayın yapan Avrupa medyası konusunda hazırlamış olduğu raporla tartışma yaratmıştı. Açıktan başta Deutsche Welle Türkçe, BBC Türkçe gibi yayınlar hedef gösterilmişti. Eleştirel yayınlara gösterdiği tahammülsüzlüğün Alman istihbaratı tarafından mercek altına alınmada rol oynadığı tahmin ediliyor.
Merkezi Ankara’da olan SETA’nın Washington DC, Berlin ve Brüksel’de şubeleri bulunuyor. Bu şubelerde asıl olarak AB ve ABD’nin Türkiye’ye yönelik politikaları konu ediliyor. Almanya’da kısa bir süre önce MHP’nin uzantısı durumundaki Türk Federasyonu’nun faaliyetlerinin yasaklanması gündeme gelmişti. Federal Parlamento tarafından kabul edilen yasak önerisi konusunda son sözü Federal İçişleri Bakanlığı tarafından verilecek. Ayrıca daha önce Almanya’da Türk istihbarat örgütünün Almanya’daki faaliyetleri de gündeme gelmişti. Alman istihbarat örgütleri MİT’in Almanya’da çok etkili faaliyetlerde bulunduğuna dair bir rapor hazırlamıştı. Bu çerçevede beş kişilik bir grup gözaltına alınmış ve Koblenz’de yargılanmıştı. SETA gibi kurumların Almanya’da doğrudan MİT ile işbirliği halinde çalıştıklarının tespit edilmesi durumunda, yasaklanmasının gündeme gelebileceği tahmin ediliyor. (Köln/EVRENSEL)