Yüksekova’da kriz ve pandemi nedeniyle 10 ayda 117 esnaf kepenk indirdi
Yüksekova esnafı, ürünlerine el konulması, ekonomik kriz ve pandemiden kaynaklı zor günler yaşıyor. YETSO, 10 ayda 117 esnafın kepenk indirdiğini belirterek, esnafa kira desteği istedi.
Hakkari | Fotoğraf: MA
Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki esnaf, 2016 yılında ilan edilen 79 günlük sokağa çıkma yasağının üzerinden dört yıl geçmesine rağmen toparlanamadı. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği yılda Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odasına (YETSO) kayıtlı bin 500 civarında esnaf bulunuyordu. Ancak yasağın kaldırılmasından kısa bir süre sonra yaklaşık 500 esnaf, işyerlerinin tahrip edilmesi ve yakılmasından kaynaklı kepenk indirmek zorunda kaldı. Sonrasında yavaş yavaş toparlanmaya başlayan esnaf, bu kez de ülke ekonomisindeki krizden olumsuz etkilenmeye başladı.
KREDİLER, KRİZ, KİRA, KORONA…
Esnaflar, yaşadıkları krizi bankalardan aldıkları kredilerle atlatmaya çalıştı. Krediler de esnafa derman olmadı. Kredi borçlarıyla boğuşmaya başlayan esnaflar, ekonomik krizin daha da derinleşmesi nedeniyle kiralarını dahi ödeyemez hale geldi. Sadece son 10 ay içerisinde 117 esnaf YETSO’dan kaydını sildi.
Yasak döneminde büyük bir göçün yaşandığını ve işyerlerinde büyük bir zararın yaşandığını anımsatan YETSO Başkanı Vedat Çoğaç, “Esnaflarımız için yasaktan sonra kötü bir süreç başladı. Tabi bu süreç öncesinde ekonomik sıkıntılar yaşanıyordu. Göçten sonra bu daha da derinleşti, toparlamak zor oldu” dedi.
GELİR YOK GİDER ÇOK
Kira ve faturaların en büyük sorunların başında geldiğini dile getiren Çoğaç, “Esnafa ‘işyerini kapat’ diyorsunuz. Ancak hayatlarını idame etmeleri için bir destek sunmuyorsunuz. İşyerlerinde çalışan personeller var, her biri bir aile demek. Bunlar nasıl geçinecek? ‘Önlem alalım’ diyorsunuz. Tamam, çok iyi. Biz de buna destek veriyoruz ama sonrasında hayatlarını idame edebilmeleri için bir desteğe ihtiyacı vardır. Açıkçası bu desteği göremedik” diye konuştu.
Kimi kredi desteklerinin birkaç ay esnafı rahatlattığını ancak şu an pandemiden kaynaklı bu kredilerin ödenemediğine dikkati çeken Çoğaç, “Özelikle restoran, kafe, kantin ve kırtasiyeler pandemi sürecinden fazlasıyla etkilendi. Gelir sıfır, gider devasa büyüklükte” dedi.
MÜLK SAHİPLERİNE ‘KİRA’ ÇAĞRISI
Çoğaç, mart ayından bu yana 117 esnafın kaydını silmesinin en büyük nedeninin ödenemeyen kiralar olduğunu kaydetti. Çoğaç, şunları söyledi: “Bunu söylemek çok üzücü bir durum ama bunun adı iflastır. Kayıtlarını kapatan esnafların yüzde 90’nı kiralarını ödeyemediklerinden dolayı kapatmak zorunda kaldı. Mayıs ayında mülk sahiplerinden kira desteği istedik. Mülk sahipleri de sağ olsunlar 2-3 aylık kira desteğinde bulundu. Bir kez daha mülk sahiplerimizden rica da bulunuyoruz; En azından zam yapılmasın ve kiraları biraz indirin. İki üç ay kapalı olan esnaflarımızı sıkboğaz etmeyip destekte bulunun.”
(Hakkari/MA)