‘Aşı olmak zorundayız, ama olabilir miyim bilmiyorum’
Kocaeli Derince'de vatandaşlarla aşı tartışmalarını değerlendirdik. Kimi vatandaşlar yan etkiler konusunda kaygı yaşarken, öne çıkan sorun ülkeye yeterli sayıda aşı getirilmemiş olması.
Behlül AYMAR
Cemre KAVALA
Kocaeli
Hükümetin kovid-19’a karşı aşılamanın bu ay sonu itibariyle başlayacağını açıklamasının ardından aşıya ilişkin tartışmalar da arttı. Kimi aşı konusunda tedirginlik yaşıyor, kimi ise dört gözle aşılamanın başlamasını bekliyor. Kocaeli Derince’de görüştüğümüz vatandaşlar arasında iki eğilim de mevcut ancak aşıyı yaptırmak isteyenler ağırlıkta. Aşı uygulamasının her gün virüsle burun buruna kalan sağlık emekçileri ile riskli gruplardan başlayacağı açıklanırken genel aşılamaya ne zaman geçilebileceği henüz bilinmiyor.
Pandeminin başından bu yana elinden geldiğince korunmaya çalıştığını söyleyen Nebahat, sağlık sistemini “Sağlık sistemi çok iyi olsa doktorlarımız ölmezdi” diyerek eleştirdi. Aşı tartışmalarını da değerlendiren Nebahat, “Aşı olacağız tabii, olmak zorundayız. Ama olabilir miyim bilmiyorum. Önce sağlıkçıları kurtarsınlar, önce işçileri kurtarsınlar. Ben evdeyim, dışarı çok çıkmıyorum, kendimi bir şekilde koruyorum ama benim çocuklarım çalışıyor” diyerek sipariş edilen aşı sayısındaki yetersizliğe dikkat çekti.
Sağlıkçıların salgınla mücadelede elinden geleni yaptığını söyleyen Hatice, aşı konusunda ise kaygılı:
“İnsanı nasıl etkileyeceğini bilmiyoruz. Bu yüzden korkularımız oluyor ister istemez. Ama bakacağız zararlarına, yararlarına ona göre en yararlı aşıyı kullanacağız.”
‘PAZARCILARDAN HAYATINI KAYBEDENLER OLDU’
Kapalı pazar alanında tezgah açan Pazar Esnafı Ali Kırtay ise “Bu alanları açık havaya taşımaları lazım. Son günlerde pazar esnafında çok hasta çıktı, hayatını kaybedenler oldu” uyarısında bulundu. Toplu taşımanın da virüs riskini arttırdığını söyleyen Kırtay, hastanelerdeki doluluk oranının kaygı verdiğini ifade etti. Aşıya da değinen Kırtay sırası gelince aşı yaptıracağını söyledi.
‘KENDİM DE OLACAĞIM ÇOCUKLARIMA DA YAPTIRACAĞIM’
Öğretmen Serap Kocazeyrek “Oğlum anaokuluna gidiyor, öğretmeni pozitif çıktığında ilçe sağlıktan aradılar. Bence takip sistemi iyi işliyor ama hastanelerin durumunu bilmiyorum” diye konuştu. Farklı ülkelerde olan aşı çalışmalarını da takip eden Kocazeyrek, “Sağlık çalışanları ve kronik rahatsızlığı olanlara öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sıra bana geldiğinde aşı olacağım. Çocuklarıma da aşı yaptırırım, aşıya karşı değilim. Yaptırmama gibi bir yanılgıya asla düşmem çünkü kimin nasıl atlatacağı belli olmuyor” dedi.
‘AŞI BİLİMSEL BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ’
Emekli Sağlık Emekçisi Aziz Kahraman daha önce koronavirüs geçirmiş. Süreci ağır atlattığını söyleyen Kahraman, “Bize yoğun bakım doluluk oranlarının yüzde 60-70 olduğu söyleniyordu ama o rakamların gerçeği yansıtmadığını gördüm” dedi. Aşı çalışmalarını sorduğumuz Kahraman, “Aşılarla ilgili hep bir kaygı vardır, çocuklarına yaptırmayanlar da olmuştur ama ben destekliyorum çünkü bilimsel bir çalışmanın ürünü. Birçok bulaşıcı hastalık aşı sayesinde yok edildi” dedi.