13 Aralık 2020 12:20

Stuttgart’ta kısa çalışma ödeneğiyle geçinemeyen emekçiler eylem yaptı

Almanya’da gıda sendikası NGG ve demokratik kitle örgütleri, birçok şehirde düşük kısa çalışma ödeneğine karşı eylemler düzenlemeye başladı.

Fotoğraflar: Ali Çarman/Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Almanya’da federal hükümet ve eyalet hükümetleri patronlardan yana tedbir paketlerini açıklayadursunlar emekçiler ise yaşamak için alanlara çıkmayı sürdürüyor.

Lokanta, kafe, otel ve küçük işyerleri için açıklanan tedbirler, çalışanların geçimi güvenceye alınmadığı için yüz binlerce emekçiyi kendi kaderiyle baş başa bırakmış durumda. Bu tür işyerlerinde kısa çalışma kapsamına girenlerin sayısı 6 milyondan fazla.

Hükümetin gastronami alanındaki emekçilerle ilgili yeterli önlem anlamamı üzerine gıda sendikası NGG ve demokratik kitle örgütleri birçok şehirde harekete geçerek eylemler düzenlemeye başladılar.

Stuttgart kentinde de NGG ve Sınıf Mücadelesi-Dayanışma İnsiyatifinin çağrısıyla dün ikinci kez eylem gerçekleştirildi. Rotebulhplatz’ta gerçekleştirilen eylemde yapılan konuşmada zaten düşük ücretler alan çalışanların kısa çalışmayla ücretlerinin yüzde 60’ını alabilmelerinin geçimeleri için yetersiz olduğu vurgusu yapıldı. Kira, ulaşım ve temel gıda ürünlerinin en pahalı olduğu kentlerden biri olan Stuttgart’ta insanların yoksulluğa itildiği ve bunun da korona tedbirlerini boşa çıkaracağına dikkat çekildi.

Mitingde dayanışma için gelen müzisyenler dinleti gerçekleştirirken gençler de Luftansa, Thyssenkrupp gibi şirketlerin patronlara milyarların nasıl aktarıldığını anlatan gösterilerini sahneye koydular.

Gazeteci Joe Bauer ise konuşmasında, “Milyonlarca insanı endişeleri ve korkuları ile baş başa bırakmak kabul edilemez. Söz verilen yardım paketleri zenginlerde, bizlere ulaşmıyor. Sanatçılara ve kültürel alanlarda çalışanlara destek talep ediyoruz” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da eylemler: Yasaları çekin, halkı koruyun

SONRAKİ HABER

Eğitimdeki sefalet ve özel okul öğretmenlerinin durumu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa