Erdal Eren Kitaplığı "Darbeler Özel Bölümü" açılışı online düzenlendi

Ataşehir Erdal Eren Kültür Merkezi’nin Erdal Eren Kitaplığı "Darbeler Özel Bölümü" açılışı düzenlenen online etkinlikle gerçekleşti.

13 Aralık 2020 12:45
Paylaş

Ataşehir Kent Konseyi ve Sosyal Araştırmalar Vakfının (SAV) ortak çalışmasıyla Ataşehir Erdal Eren Kültür Merkezi’nde Erdal Eren Kitaplığı ‘Darbeler Özel Bölümü’ açılışı gerçekleşti.

Online gerçekleşen açılış ve anmanın moderatörlüğünü Selma Değirmenci gerçekleştirdi. Söyleşiye Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez, SAV YK Üyesi Av. Kamil Tekin Sürek, Ataşehir Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu, Erdal Eren’in arkadaşları Meral Bakır ve Emin Gökturna, Yazar Halil Paşa katıldı.

Erdal Eren Kitaplığı "Darbeler Özel Bölümü"de, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerine ilişkin kitaplar ve belgeler yer aldı.

Kültür Merkezinin 3 yıldır hizmet verdiğini aktaran Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez, “Geleneksel olarak Erdal Eren’in ölüm yıl dönümünde anma etkinlikleri yapıyoruz. Erdal Eren’in eşyalarının sergilendiği özel bir bölüm oluşturduk, bir kitaplığımız var kültür merkezinde.  Bugünde darbeler özel bölümünden oluşan kitaplığın açılışını yapacağız” dedi.

SAV YK Üyesi Av. Kamil Tekin Sürek, 12 Eylül'ün üzerinden uzun süre geçtiğini ve yeni kuşakların bu dönemleri bilmediğini belirterek, “Bilgi edinmeleri için kaynaklar sınırlı. Genç kuşaklara 60’larda, 70’lerde, 80'lerde neler olduğunu bilgileri, belgeleri, görüntüleri toplayacağımız bir kitaplık oluşturalım dedik. Bunun içinde en uygun yer Ataşehir’deki Erdal Eren Kütüphanesi idi. Çünkü o alanda hem 68'in simge kişisi Deniz Gezmiş'in heykeli, Deniz Gezmiş parkı vardı hem de 12 Eylül’ün simge isimlerinden Erdal Eren'in kütüphanesi vardı. Darbeler Özel Bölümü'nün açılması için en uygun yer orasıydı. Dolayısıyla SAV olarak güzel bir proje olduğunu düşündük, katılalım dedik. Proje Ataşehir Kent Konseyine götürüldü, onlarda memnuniyetle karşıladılar” diye konuştu.

Kitap listesi çıkardıklarını, bunlarla ilgili yayınevlerini aradıklarını söyleyen Sürek, “Yayınevleri bu projeyi desteklediler. Tek tek kişileri aradık. İnsanlar evlerinden, kütüphanelerinden kitap gönderdiler. 200 civarından kitap geldi. Bu yayından sonra da umut ediyorum ki kitap gönderecek. Bizim listemizdeki kitapları almamız için bağışta bulunarak bu projeye katkıda bulunabilirler” dedi.

Ataşehir Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu, topluma bu acıyı yaşatan darbecilerin ve diğerlerinin adlarının hiçbir şekilde anılmadığını vurguladı ve halkın Erdal Eren gibi değerlerin hepsini saygıyla andığını belirtti.

Erdal Eren için daha önce bir kitaplık olduğunu ama bu kitaplığın son proje ile beraber SAV ile ortaklaşa büyütülüp genişletildiğini söyleyen Dolu, şunları söyledi:

“Tüm yurttaşlarımıza açık olacak, buradan fiziki olarak faydalanacaklar. Bu proje geçmiş ile gelecek arasında bir köprü işlevi görecek. Bu projenin genç kuşaklara ışık tutmasını temenni ediyorum. Burada çok büyük emekleri olan ve aramızdan ayrılan Metin İlgün’ü özellikle anmak istiyorum. Burada, bu atmosferin içerinde o da yaşayacak. Bu kitaplığın büyümesi gelişmesi güçlenmesi ve aynı zamanda ciddi bir bellek etkisi göstermesi arzusundayız. Bu çabanın büyüyerek gelişeceğine eminim.”

Erdal Eren’in arkadaşları Emin Gökturna ve Meral Bakır da Erdal Eren ile anılarını paylaştı.

Gökturna, “Böyle bir oluşumun gerçekleştirilmesi, Erdal Eren'in adının yaşatılması çok önemli, beni çok mutlu ediyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Bakır, bu çalışmaların darbe döneminde yaşananların yeni nesillere aktarmasına yardımcı olacağını belirtti.

Yazar Halil Paşa da “78 kuşağının en cesurlarından biriydi, en gencimiz en fedakarimiz Erdal Eren ” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İran Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Tahran Büyükelçisini çağırdı

SONRAKİ HABER

TRT Arabi muhabiri Hüseyin Hattab Suriye'de öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa