EPDK "Faturaya eklenmiyor" dediği temsil masrafını "faturaya yansıtmama" kararı aldı
EPDK, elektrik dağıtım şirketlerinin bağış, sponsorluk, reklam, tanıtım, ceza, temsil, ağırlama, ilan ve dernek aidat giderlerini artık tarifeden alamayacağını açıkladı.
Sayaç fotoğrafı: Pixabay, Fatura fotoğrafı: Evrensel, Kolaj: Evrensel
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtım şirketlerinin bağış, sponsorluk, reklam ve tanıtım giderleri; ceza, temsil ve ağırlama, ilan ve dernek aidat giderlerini artık tarifeden alamayacağını açıkladı.
Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, kurumun 2021-2025 tarife dönemi çalışmalarını tamamladığını ifade etti.
Daha önceki (2016-2020) tarife döneminde yer alan maliyetlerin gözden geçirildiğini kaydeden Yılmaz, "Dağıtım şirketleri kaliteli hizmet sunduğu ölçüde gelir kazanacak. Tüketiciyi üzen, kaliteli hizmet vermeyen ise gelir kaybına uğrayacak" ifadelerini kullandı.
Geçen hafta gündeme gelen dağıtım gelirlerine ilişkin tebliğ ile ilgili temsil-ağırlama gideri konusunun kamuoyuna yanlış aksettirildiğini ve siyaset malzemesi yapıldığını iddia eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"EPDK bu tebliğle zam ya da bir fiyat artışı yapmadı. Temsil ağırlama gideri ve tebliğde yer alan diğer kalemler 2011 ve 2016’da yayımlanan tebliğlerde ve dağıtım hizmetlerinin başladığı dönemden bu yana, hatta özelleştirme öncesinde dahi, tarife hesaplarında yer alan, mali mevzuatta bulunan giderler. Yani kesinlikle tarifelere yeni bir kalemin eklenmesi söz konusu değildi ve biz EPDK olarak bu kalemlere sınırlama, limit getirmiştik. Tüketicilerimizin hakkına halel getirecek bir adım atmamız asla söz konusu değildir. Bu konunun daha fazla istismar edilmesini engellemek için kurulumuzun bugün toplanarak aldığı kararla tebliğde yer alan temsil ağırlama, reklam, sponsorluk, bağış gibi yanlış algıya sebep olacak hükmü kaldırıyoruz. Şirketler bu tip giderlerini tarifeden alamayacak, gelir elde edemeyecek."
Böylece, alınan karar sonrasında elektrik dağıtım tarifesinde artık bağış, sponsorluk, reklam ve tanıtım giderleri, ceza, temsil ve ağırlama giderleri, ilan ve dernek aidat giderleri yer almayacak.
NE OLMUŞTU?
Elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin temsil, ağırlama, seyahat, dernek aidatı gibi keyfi harcamalarının 5 yıl daha elektrik faturalarına ekleneceğinin ortaya çıkması tepkilere neden olmuştu.
Konu, son olarak Resmi Gazetede yayımlanan tebliğlerin haberleştirilmesiyle gündeme gelmişti.
Düzenlemeye göre şirketlerin harcamaları elektrik faturasına dahil edilirken gelirlerinin büyük bölümü faturaya katılmıyor. Örneğin elektrik şirketleri tarafından açılan davalardan elde edilen gelirlerin yarısı şirkete bırakılıp kalan yarısı olumlu anlamda tarifeye yansıtılırken dava giderlerinin tamamı yüzde 7 artırımla faturaya ekleniyor.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) bu harcamaların elektrik dağıtım ve tedarik hizmetlerinin yürütülmesi için gerekli harcamalar olmadığı gerekçesiyle Danıştay'a dava açmıştı.
EPDK ise "Giderlerin tüketiciye yansıtıldığı fakat gelirlerin ise şirkete bırakıldığı iddiası da kesinlikle doğru değildir" açıklamasında bulunmuştu.
EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, "Kurumumuz yaptığı düzenleme ile bu giderlere tavan ve limit getirmiştir. Dolayısıyla mali mevzuatta şirketlerin mali ve düzenleyici hesap planlarında yer alan söz konusu giderler üzerinden kurgulanan görsellerle vatandaşlarımızı yanıltmaya çalışmak gerçekçi ve iyi niyetli bir yaklaşım değildir" denilmişti.
Açıklamada "Şirketler bu tip giderleri düşürmeye, düşük tutmaya zorlanmaktadır. İlan giderleri faaliyetle ilişkili resmi ilanlardır, reklam amaçlı ilanları kapsamamaktadır. Bu ölçüde büyük ve her tüketiciye dokunan bir faaliyetle iştigal eden şirketlerin faaliyetlerinin doğal sonucu olarak tüketiciyi bilgilendirmeleri ve ilanlarda bulunmaları gerekmektedir" ifadelerine yer verilmişti.
EMO ise "Korona salgını döneminde geçim zorluğu daha da artarken, elektrik faturalarıyla ilgili tartışma yaratacak bir karar alındı" demiş ve 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek bu düzenlemenin geri çekilmesi istemişti. (EKONOMİ SERVİSİ)