İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı kapatılıyor mu?
İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı binası depremde hasar gördüğü için kullanılamıyor. Bazı numuneler il dışına gönderilirken, laboratuvar kapatılıyor mu sorularını akılla getirdi.
Fotoğraf: Google maps
Depremde binası hasar gördüğü için kullanılamayan İzmir Halk Sağlı Laboratuvarında bazı numuneler il dışına gönderiliyor. İzmir Tabip Odası laboratuvarın kapatılma iddiasını gündeme getirirken, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü açıklama yaparak laboratuvarın kapatılmadığını, yeni laboratuvar tamamlanıncaya kadar tedbirlerin alındığını söyledi.
“LABORATUVARININ KAPATILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü “İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı kapatıldı” haberlerine dair açıklama yaptı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"30 Ekim depreminde laboratuvarın kısmi olarak hasar görmesi üzerine, Buca Seyfi Demirsoy hastanesinde 4 bin m2’lik laboratuvar alanı planlaması yapılmıştır. Yeni laboratuvar tamamlanıncaya kadar hizmetlerin aksamaması için gerekli tedbirler alınmıştır.
Halk Sağlığı Laboratuvarımızda kızamık, polio, hücre kültürü, solunum patojenleri, HIV doğrulama gibi çalışmaları yürüten Viroloji Laboratuvarı halihazırda hizmetlerine devam etmektedir. Aynı şekilde aile hekimliği taşımalı sistem tetkikleri de halen burada çalışılmaktadır. Yalnızca, çalışma süreleri 21 günü bulan su numuneleri Afyon ve Aydın’daki laboratuvarlara yönlendirilmekte, kabul ve nakil işlemleri tarafımızca yapılmaktadır.
Halk Sağlığı Laboratuvarının kapatılması söz konusu olmayıp verilen hizmetler devam etmektedir"
“KAMUDA SU ANALİZİ ARTIK YAPILAMAYACAK”
Laboratuvarı kapatıldığını ve laboratuvar kadrosunda görev yapan deneyimli sağlık personelin ise ilçe sağlık müdürlüklerine dağıtıldığını söyleyen İzmir Tabip Odası, İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarının kapatılmasının ciddi bir halk sağlığı sorunu yaratacağını ifade etti.
İzmir Tabip Odası yaptığı yazılı açıklamada, laboratuvarın kapatılmasıyla Türkiye’nin üçüncü büyükşehrinde kamuda yetkili suyun kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerinin yapılamayacağı dile getirildi.
Çok sayıda kimyasal ve mikrobiyolojik analizi yapan ve akredite olan İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarında bu analizlerin yapılamayacağı belirtilen açıklamada, "Kovid-19 salgınına karşı toplumsal boyutta korunmak için en önemli silahımız olan aşıyı yapabilecek tek kurumumuz olan Hıfzıssıhha Enstitümüz kapatıldı, bugün çeşitli ülkelerin ve çok uluslu şirketlerin kapısında aşı satın alabilmek için sırada beklemekteyiz. Hıfzısıhha Enstitüsünün kapatılmasının diğer bir etkisi de klinik test ve analizler için özel şirketlere bağımlı hale gelmemiz ve adeta ağızlarının içine bakmamız" denildi.
NEDEN KAPATILDI?
“Şimdi sıra İzmir Halk Sağlığı Laboratuarında mı” diye soran İzmir Tabip Odası, 30 Ekim’de meydana gelen Ege Depreminde binası hasar gören İzmir Halk Sağlığı Laboratuarının yeni bir binada veya yıllar önce yapılan kendi gerçek binasında hizmet vermesi beklenirken, kapatıldığını aktardı. Laboratuvarın her biri kendi uzmanlık alanında uzun yılların birikim ve tecrübesine sahip elamanlarının ilçe sağlık müdürlüklerine dağıtıldığı bilgisi verilen açıklamada yetkililere şu soruları yöneltti;
- Depremde binası hasar gören İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı halen boş bulunan İzmir Konak Doğumevi Binasına veya bugün İzmir İl Sağlık müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından kullanılan kendi gerçek binasına taşınmadı ve yılların getirdiği birikimi göz ardı edilerek kapatıldı?
- İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarının tüm değerli cihazlarının İzmir’in Urla ilçesindeki bir depoya kaldırılacağı iddiası ne anlama gelmektedir? Yoksa binadaki deprem hasarı bahane edilerek laboratuvarın tamamen kapatılması mı; amaçlanmaktadır?
- İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarının yapmakla sorumlu olduğu klinik kan analizleri için bir süredir özel şirketlerden hizmet alınırken, şimdi de deprem sonrası su numuneleri ve diğer klinik dışı numuneler Aydın ve Afyon Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderilmeye başlanmıştır. Bu durum süreklilik kazanacak mıdır? Kazandığı takdirde İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı’nın cihaz ve arşivi nereye taşınacaktır? Üstelik bu cihazların bir süre çalışmaması telafisi mümkün olmayan zararlara da yol açacaktır.
LABORATUVAR İÇİN YAPILAN BİNAYI SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ KULLANIYOR
Açıklamada her ilde kurulu bulunan Halk Sağlığı Laboratuarlarının çevre sağlığı alanında içme-kullanma suları, kaynak suları, doğal mineralli suların, kaplıca suları, havuz suları, yüzme sularının ruhsat, denetim ve kontrol izleme ile sularda legionella analizleri, talassoterapi amaçlı deniz suyu analizleri ve hemodiyaliz çözeltilerinin dilüsyonunda kullanılan suların analizlerini yaptığını hatırlatıldı. İzmir Tabip Odası, "Alınan bu karar İzmirlileri içme ve kullanma suyundan yayılacak bir bulaşıcı hastalık tehdidine de açık hale getirmiştir. Şu an Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığının kullandığı bina laboratuvar binası olarak yapılmıştır. İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı kendi gerçek binasında bir an önce açılmalıdır" dedi. (İzmir/EVRENSEL)