HDP: Halkımıza yaşatılan acıları asla unutmayacak, unutturmayacağız
HDP, 2015-2016 yıllarında bölgede ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında 2 milyona yakın insanın haklarının ihlal edildiğini belirterek "Yaşatılan acıları asla unutmayacak, unutturmayacağız" dedi.
Fotoğraf: Mimarlar Odası
Hakların Demokratik Partisi (HDP), 2015-2016 yıllarında Muş ve Şırnak illerinden başlayıp toplamda 11 il ve 49 ilçenin bulunduğu bölge illerinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarıyla yaşanan çatışmalı sürece dair yazılı açıklama yaptı. Yasaklarda 2 milyona yakın insanın haklarının ihlal edildiği belirtilen açıklamada, “Halkımıza yaşatılan acıları asla unutmayacak, unutturmayacağız” denildi.
18 AYDA 2 BİN İNSAN HAYATINI KAYBETTİ
Yasak döneminde derin bir insani ve sosyal yıkımların olduğu, Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile birçok uluslararası kurum ve kuruluşun raporlarında yaşananların yer aldığı dile getirilen açıklamada, “Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’nun 13 Haziran 2016 tarihinde yayınlanan ‘Sokağa Çıkma Yasaklarının Hukuki Boyutu’ isimli raporunda, ‘Ciddi insan hakları ihlallerinin yaşandığı, temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı ve esasen sokağa çıkma yasaklarının yasal dayanağının olmadığı’ tespitinde bulunulmuştur. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad El Hüseyin başkanlığındaki komisyon tarafından 10 Mart 2017 tarihinde hazırlanan raporda da ‘Bu dönemde 18 ay süreyle devam eden operasyonlarda 2 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği’ bilgisine yer verilmiştir” denildi.
Açıklamada ayrıca, o dönemde bağımsız insan hakları kuruluşlarının yaptığı araştırmalara göre ise 1 milyon 500 bin ile 1 milyon 800 bin arasında kişinin özgürlük, güvenlik ve yaşam hakkı başta olmak üzere, birçok temel insan hakkından mahrum kaldığa dikkat çekildi.
2 MİLYON YAKIN İNSANIN HAKKI İHLAL EDİLDİ
Yıkılan evlerin yerine TOKİ eliyle inşa edilen ucube yapıların iktidara yakın kesimler tarafından rant alanına dönüştürüldüğü ifade edilen açıklamada, “UNESCO Kültür Mirası listesinde bulunan Sur ilçesinde üç yüzden fazla tarihsel yapı yerle bir edilerek tarih ve hafıza hedef alınmış, bölgenin demografik yapısı değiştirilmek istenmiştir. Şırnak, Cizre, Silopi, Sur, Nusaybin, Yüksekova, Silvan, İdil ve Dargeçit ilçelerinde aylarca süren ablukaların üzerinden beş yıl geçmesine rağmen işlenen ağır insanlık suçlarıyla ilgili açılan davaların hiçbirinde bir ilerleme sağlanamamış, çoğu dava takipsizlikle sonuçlanmış, birçok aile cenazesine bile ulaşamamıştır” ifadelerine yer verildi.
Yaşatılanların toplumun vicdanında mahkum edildiği gibi, er ya da geç hukuk nezdinde de mahkum edileceğine inandıkları dile getirilen açıklamada, “Halkımıza yaşatılan acıları asla unutmayacak, unutturmayacağız” denildi. (HABER MERKEZİ)
Sur'daki sokağa çıkma yasağının ardından yıkımın fotoğrafları