14 Aralık 2020 11:14

Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan: Çiftçiye haciz durdurulsun, faizler silinsin

Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan, kamu borçlarında çiftçilerin kapsam dışı bırakılmasına tepki gösterdi, "Üreticilerin borcu değil, aslında alacağı var” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Tarım Kredi Kooparatifine olan borçları nedeniyle çiftçiler uzun süredir mağdur. Son torba yasada yapılandırılan kamu borçlarında çiftçilerin kapsam dışı bırakılması nedeniyle bazı köylülerin traktörlerine haciz geldi. Yaşanan sorunlara karşı örgütlenme çağrısında bulunan Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan, hacizlerin derhal durdurulması, borç faizlerinin silinmesi ve ana paranın taksitlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Turan, “Üreticilerin borcu değil, aslında alacağı var” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda kabul edilen ve yasalaşan kamu borçlarının yapılandırılması yasasında çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları kapsam dışı bırakıldı. Amasya’nın Büyükkızılca Köyü’nde Tarım Kredi Kooperatifinden aldıkları kredileri ödeyemedikleri için köylülerin traktörleri haczedildi. Yüksek girdi maliyetleri, borçlar ve haciz nedeniyle üretemez hale gelen çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan ile konuştuk.

“GİRDİ VE ÇIKTI ARASINDAKİ FARK HER GEÇEN GÜN AÇILIYOR”

Mağdur olan köylüler için yaşananların ülkede uygulanan tarım politikalarından bağımsız bir şey olmadığını anlatan Turan, “Yıllardır bu ülkede üreticiler, tarımla geçinenler emeğinin karşılığını alamadı. Üretilen ürünler hep aynı ama aldıklarımızın maliyetleri kat be kat artıyor. Aradaki fark her geçen gün açılıyor” dedi. Bu yılın üretici için zor geçtiğini, kuraklıktan dolayı mahsulden üçte bir oranında verim alınabildiğini söyleyen Turan, ithal ürünlerin gümrük vergilerinin sıfıra indirilmesinin de üretici açısından durumu oldukça zorlaştırdığını dile getirdi. Turan. “Türkiyeli çiftçiler Avrupa ülkeleriyle baş edemiyor. Tarım ürünlerinde fiyat baskısı oluşturarak köylünün ürününün fiyatının düşmesine sebep oluyor” dedi.

ÇİFTÇİYE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

İktidar tarafından çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifine ve Ziraat Bankasına olan borçlarının da torba yasa içerisinde erteleme kapsamına alınacağı söylendiğini fakat sonra üretici borçlarının bu torba yasadan çıkarıldığının görüldüğüne dikkat çeken Turan, “Hal böyle olunca Tarım Kredi Kooperatifi de bazı illerde icra işlemine başladı. Amasya’daki üretici köylülerin yaşadığı da bu” dedi. Turan, üreticilerin taleplerinin görmezden gelindiği ve üreticilerin mağdur durumda bırakıldığını dile getirdi.

“AMAÇ ÜLKEYİ TAMAMEN BAĞIMLI HALE GETİRMEK”

Turan, “Türkiye’de çiftçiye verilecek destekleme oranı gayrisafi millî hasılada yüzde birin altına düşemez. Buradan hareketle AKP iktidarı üreticiye 45-46 milyar TL destek yapması gerekiyor.” dedi. Fakat şu ana kadar yapılan desteklerin 20-25 milyar TL civarında olduğunu kaydeden Turan, “Baktığımızda üreticilerin borcu değil, aslında alacağı var. Buradaki amaç çiftçiyi üretemez hale getirmek ve tamamen ülkeyi emperyalist ülkelere bağımlı hale getirmek” dedi

DEVLET BİZİM DEĞİL KENDİ BORCUNU YAPILANDIRIYOR

Hacizlerin derhal durdurulması, borçlarının faizlerinin silinmesi ve ana paranın taksitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Turan, ancak hükümetin köylülerin mağduriyetini karşılamaya çalışmayacağını söyledi. eden Turan, “Hükümet burada üreticinin borçlarını yapılandırmak yerine Tarım Kredi Kooperatifi’nin devlete olan borcunu yapılandırıyor” dedi.

Turan, üretici köylüler için çözümün örgütlenmekten geçtiğini vurgulayarak, “Bu işte örgütlenmekten başka çaremiz yok. Bir araya gelmeliyiz. Türkiyeli çiftçiler ortak bir sendika çatısı altında gelmediğimiz sürece emperyalist politikalarla baş etmemiz mümkün değildir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Venezuela açıklarında mültecileri taşıyan bot battı, 14 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

HDP, çiftçi borçlarının da yapılandırılması için kanun teklifi verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa