Asistan hekimler uzmanlık eğitiminden mahrum kalıyor, 36 saat çalıştırılıyor

Türk Tabipler Birliği Asistan ve Genç Hekimler Kolu, asistan hekimlerin pandemiyle birlikte ağırlaşan çalışma koşullarına ve uzmanlık eğitimlerinin sekteye uğramasına tepki gösterdi.

14 Aralık 2020 12:15
Paylaş

Türk Tabipler Birliği (TTB) Asistan ve Genç Hekimler Kolu, asistan hekimlerin pandemi ile birlikte ağırlaşan çalışma koşullarına ve uzmanlık eğitimlerinin sekteye uğramasına tepki gösterdi. Genç hekimler, “Gerek kendi hastanesine gerek il içinde başka hastanelere görevlendirilen asistan hekimler nitelikli uzmanlık eğitiminden mahrum kaldılar” dedi. Basın toplantısında ayrıca "Nöbet ertesi izin kullanamadığımızı, mesai sürelerimizi 36 saate dayandığını ve keyfi görevlendirmelerle boğuştuğumuzu belirtmek istiyoruz" denildi.

"EĞİTİM HAKKIMIZ İHLAL EDİLMEKTEDİR"

İnternet üzerinden yapılan basın toplantısında konuşan TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu Üyesi Betül Kaygusuz, pandemi sürecinin uzmanlık eğitimi almaya çalışan asistan hekimlerin görevlendirilmesiyle yürütülmeye çalışıldığını söyledi. Kaygusuz, “Bu görevlendirmeler ile eğitim hakkımız ihlal edilmektedir. Sorgusuz sualsiz, son dakika ve hakkaniyetsiz yapılan görevlendirmeler ile eğitimden uzak, belirsiz bir süreç yaşamaktayız” dedi.

Eğitim hakkı ihlalinin yanı sıra artan insanlık dışı iş yükü ile çalışma haklarının daha da ihlal edildiğini belirten Kaygusuz, “İlk vakalar görülmeye başlandıktan sonra uzmanlık öğrencilerinin kendi branşları dışında görevlendirilemeyeceği mevzuatında 21 Mart 2020’de değişiklik yapıldı ve uzmanlık öğrencisi hekimlerin pandemi süresince görevlendirilmelerinin önü açıldı. Gerek kendi hastanesine gerek il içinde başka hastanelere görevlendirilen asistan hekimler, nitelikli uzmanlık eğitiminden mahrum kaldılar” ifadelerini kullandı.

Kendi servisinde hasta takip edemeyen,ameliyata giremeyen, rotasyonları sekteye uğrayan binlerce asistan hekim olduğunu anlatan Kaygusuz, pandemi döneminde asistanlığa başlayan genç hekimlerin ise görev aldığı branşa dair hiçbir eğitim alamadığını dile getirdi.

Mesleki deneyimlerininin kendi branşlarıyla ilgili konulardan çok Kovid-19 hastalığı olduğuna dikkat çeken Kaygusuz, “Birçok yerde salt sağlık hizmeti sunmak amacıyla eğitimi göz ardı edilen asistanlar varken pandemi dönemiyle birlikte tablo içler acısı hale gelmiş durumdadır” şeklinde konuştu.

"GENELGE, GÖREV SÜRELERİNİN UZATILMASINA YOL AÇIYOR"

Asistan hekimlerin tüm itirazlarına rağmen 26 Kasım 2020 tarihinde bir genelge yayımlandığını kaydeden Kaygusuz, “Bu genelge sorunlara çözüm olmaktan çok yeni ve daha uzun görevlendirmelerin önünü açmaktadır” dedi.

1 yıl içinde 6 aya kadar görevlendirme yapılabileceğini, bu sürenin eğitim süresi içinde sayılacağını ve akademik kurul kararıyla 6 aya kadar uzatma verilebileceğini içeren genelgenin uygulamada böyle olmayacağını anlatan Kaygusuz, “Bu genelge birçok suistimalin, görevlendirme sürelerinin keyfi uzatılmasının önünü açmaktadır. Eğitim içi uzatma kararı aldığı söylense de uygulamada asistan hekimlerin birer iş gücü olarak kullanılacağını biliyoruz” dedi.

Pandemi döneminde yılın yarısında görevlendirmeyle geçirecek ve bu süreçte nitelikli uzmanlık eğitimi alamayacak olan asistan hekimlerin hak kaybının telafi edilmesinin zorlaştığını vurgulayan Kaygusuz, “Bazı hastanelerde online eğitimler ile teorik açıklar kapılmaya çalışılsa bile pratik beceri edinilmeden hekimliğin öğrenilemeyeceği tıp eğitiminde kabul gören bir bilgidir” dedi.

"MESAİ SÜRELERİMİZ 36 SAATE DAYANDI"

KHK ile kamu görevinden ihraç edilen asistan hekimlerin uzmanlık eğitimlerinin haksız ve hukuksuz bir uygulama ile engellendiğini vurgulayan Kaygusuz, mezun olup Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) kazanmış ancak güvenlik soruşturmalarına takılan genç hekimlerin de uzmanlık eğitimlerinin engellendiğini söyledi.

Kaygusuz, “Biz asistan hekimler 9 aydır en aktif çalışan hekim grubu olduğunu, eğitim alamadığımızı nöbet ertesi izin kullanamadığımızı, mesai sürelerimizi 36 saate dayandığını ve keyfi görevlendirmelerle boğuştuğumuzu yeniden belirtmek istiyoruz. Salgın yönetiminin gerekli bulaş önemlerini almak yerine asistan hekimlerinin emeği üzerinden planlanmasına karşı çıkıyoruz” diye konuştu.

Kaygusuz, pandemi yönetimde statü fark etmeksizin tüm hekim gruplarının eşitlik ve adalet ilkeleri gözetilerek görev almasını ve planlamalar yapılarken nitelikli uzmanlık eğitimini inceleyen adımlar atılmasını talep ettiklerini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Danıştay SGK genelgesinin yürütmesini durdurmadı, Kovid-19 meslek hastalığı sayılmadı

SONRAKİ HABER

Asgari ücretle çalışan işçiler: Sefalet ücreti istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa