Mata işçileri: Sıra bize ne zaman gelecek diye bekliyoruz
Mata Otomotiv fabrikasında çalışan işçiler fabrikada Kovid-19 vaka sayısının giderek arttığını belirterek yaygın test yapılmasını talep ediyor.
Mata Otomotiv işçileri
Fotoğraf: Evrensel
Sırma DOLAR
İstanbul
Önlem dışında tutulan fabrikalarda koronavirüs vakaları artarken işçiler ise geçinebilmek için risk altında çalışmak zorunda kalıyor. Tuzla Endüstri ve Serbest Bölge’de bulunan Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Mata Otomotiv fabrikasında çalışan işçilerle servis bekledikleri duraklarda konuştuk. Çalıştıkları fabrikada da vakaların arttığını belirten işçiler yaygın test yapılmasını talep ediyor.
Kendi bölümünde her hafta test sonucu pozitif çıkan arkadaşları olduğunu belirten bir işçi “Servise bindiğimde önce serviste eksik kimse var mı diye bakıyorum. Sonra fabrikaya gidince acaba bugün kimin test sonucu pozitif çıkıp, işe gelemeyecek diye kendimce kontrol ediyorum. Artık takıntı oldu bizim için. Sıra bize ne zaman gelecek diye bekliyoruz. Böyle devam ederse çalışacak kimse bulamayacaklar” dedi.
Vakalar artınca “Önlem alınsın, herkese test yapılsın” dediklerinde kendilerine abartmayan diyenlerin de yakalandığını ifade eden işçi, “İşin ciddiyetinin farkında değil kimse. Şu an kaç kişi evinde karantinada sayamıyoruz. Her hafta onlarca arkadaşımız virüse yakalanıyor. Temaslı olsak da çalışmaya devam ediyoruz. Çünkü Sağlık Bakanlığı sadece evdeki temaslıları soruyor. En son açıklanan önlemlerde, işletmelerin daha sıklıkla denetleneceği söyleniyordu. Ama geleni gideni göremedik” diye konuştu.
"10 GÜN SONRA BELGE GÖTÜRMEDEN BAŞLADIM"
10 gün önce kovid-19 tedavisinin bittiğini söyleyen bir işçi de “10 gün evdeydim. 5 gün yataktan çıkamadım. Hâlâ eklem ağrılarım devam ediyor. Karantina ve tedavi sürem bitince fabrikayı aradım. Herhangi bir belge istiyor musunuz, negatif test sonucu gerekiyor mu diye sordum. Ama bana herhangi bir teste gerek olmadığını, gelip işbaşı yapmam gerektiğini söylediler. Ama bu hastalık devam ediyorsa istemeden de olsa insanlara bulaştırma ihtimalim var. Arkadaşlarla mesafemi korumaya çalışıyorum ama ister istemez yan yana geliyoruz” dedi.
"TEMSİLCİLER KAYITSIZ KALIYOR"
İşlerin yoğun olduğunu belirten bir işçi de şunları söyledi: “Hafta sonları fazla mesaiye geliyoruz. Bazı bölümlerde çalışacak kimse kalmadığı için, kendi bölümümüzü bırakıp ihtiyaç olan bölümlerde çalışıyoruz. Zaten kalan işçiler de hastalanan arkadaşlarımızla temaslı. Ama kimse de demiyor ki bu insanlar da virüse yakalanır. Mesele elbette tüm fabrikaya test yapmanın parası değil. Test yapılınca pozitif sayısı artacak. Üretim aksayacak. Sağlığımızı gram düşünen yok. Sendika temsilcilerinin bugüne kadar yaklaşımları belli. Herhangi bir sorunu çözmeyi bırakın, yönetime söyleyemiyorlar bile. Atamayla geldiler, varlıkları yoklukları bir.”
"TÜM FABRİKAYA TEST YAPILMALI"
“Geçen ay fabrikada vakalar artmaya başlayınca yaygın test yapılsaydı bugün bunu yaşamazdık” diyen bir işçi de “Ama üretim duracak diye korktular. Hâlâ da aynı şekilde bizi çalıştırmaya devam ediyorlar” dedi.
Dünyada her gün binlerce insanın öldüğü bir salgına karşı iktidarın göstermelik önlemler aldığını belirten başka bir işçi, “Bu virüs işçilere bulaşmıyor gibi davranıyor herkes. Bir insanı bilerek bu salgının içine atmak vicdansızlık değil midir? Önlem alabilme şansın varken önlem almayıp, hafta sonları da dahil işçileri çalıştırmak doğru mu? Evde kronik rahatsızlığı olanlar var. Onlara bulaştırıp birisinin ölümüne sebep olursak vicdanen rahatsız olacaklar mı acaba? Sendika yöneticileri nasıl olur da bu kadar çok vaka artışına sessiz kalırlar? Önlem almamak ve önlem aldırmamak bildiğin kötülüktür. Kötü insanlar bunu yapar. İktidarın da, patronların da, sendikacıların da bizim canımızı düşündüğü yok. Tepki gösterirsek işten atılırız diye korkuyoruz. Koronadan kaçıp, açlıkla baş başa kalmak istemiyoruz. Mecbur olmasak zaten bırakırız işi. Ama hepimiz mecburiyetten fabrikalara çalışmaya gidiyoruz” diye konuştu.
"ONLARA KALSA TEDAVİ DE TEZGAH BAŞINDA OLACAK"
İktidarın karantina sürelerini 14 günden 10 güne indirmesini eleştiren bir Mata işçisi de “Patron temsilcileri kendi ihtiyaçlarını iktidara iletiyor. İktidar da onların taleplerini karşılıyor. 10 ay önce uygulanan tedavi ve karantina önlemleri ne değişti de kısaltılmaya başladı? Virüs etkisini mi azalttı? Artık insanlar arasında bulaşıcı özelliğini mi kaybetti? Hayır, aksine daha da çoğaldı. İktidara ve patronlara kalsa işçileri fabrikada, kendi tezgahının başında tedavi edecek.”
ATMACA: GÜNLÜK OLARAK TAKİP EDİYORUZ
Birleşik Metal-İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Özcan Atmaca pandemi sürecinin işçiler için çok ağır şartlarda geçtiğini ifade etti. Mata’da günlük vaka sayılarını aldıklarını ifade eden Atmaca, “Bize bağlı bulunan 22 fabrikayı da otomatik siteme düşen verilerle takip ediyoruz. Çok şükür şimdiye kadar kötü diyebileceğimiz bir durumla karşılaşmadık. Hem temsilcilerimiz hem işçi arkadaşlar yoğun bir gayretle süreci takip ediyor. Elimizdeki verilere bakınca yaklaşık 550 işçinin çalıştığı Mata Otomativ’de 20 civarı pozitif vaka var. Bu da emsallerine göre düşük bir oran. Sadece testi pozitif çıkan işçilerin değil temaslıların da karantinaya alındığı gerekli önlemlerin alındığı bir işyeri. Burada asıl iktidarı eleştirmek gerekiyor. Sanki virüs işçilere bulaşmıyormuş gibi bir tavır takınıyorlar. Karantina süresi 14 gün ama işçiler 14 gün rapor alamıyor” dedi.