Özel: Türkiye Varlık Fonuna ilişkin 2019 denetim raporu TBMM'ye neden gelmedi?
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Varlık Fonuna (TVF) ilişkin 2019 yılı denetim raporunun neden TBMM'ye gelmediğini sordu.
Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Varlık Fonuna (TVF) ilişkin 2019 yılı denetim raporunun TBMM'ye gelmemesinin nedenini sordu. Özgür Özel, "TBMM Başkanlığı, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketinin denetim raporlarının TBMM'ye gönderilmemesi üzerine bir girişimde bulunmuş mudur?" diye sordu.
Özgür Özel, TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi iletti.
İlgili kanun gereğince TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna, TVF'nin 2019 yılına ait mali tablo ve faaliyetlerinin, denetim raporları üzerinden Ekim 2020'de denetlenmesi sorumluluğunun yüklendiğini belirten Özel, şirkete ve fona ait 2019 yılı denetim raporunun, kanunda belirtilen zaman dilimi içinde komisyona ulaştırılmadığını ve denetim yapılamadığını, TVF'nin Ekim 2019'da yapılması gereken 2018 yılı denetiminin de Haziran 2020'de gerçekleştirildiğini, bu gelişmelerin TVF'nin denetimden kaçırıldığı yorumlarına neden olduğunu belirtti.
Özel, önergede şu soruları yöneltti:
- "Türkiye Varlık Fonuna ilişkin 2019 yılı denetim raporunun TBMM'ye gelmemiş olmasının nedeni nedir?
- TBMM Başkanlığı, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketinin denetim raporlarının TBMM'ye gönderilmemesi üzerine bir girişimde bulunmuş mudur?
- Hangi sonuçlara ulaşılmıştır?
- Herhangi bir girişimde bulunulmamış ise nedeni nedir?
- 2018 yılı denetim raporlarının da geciktiği dikkate alındığında, Cumhurbaşkanlığı’nın fona ait raporları süresi içinde TBMM'ye sunmamayı bir alışkanlık haline getirdiği anlaşılmaktadır. TBMM'nin denetim hakkı ve saygınlığının korunması için bir girişimde bulunacak mısınız?"
Türkiye Varlık Fonu geçtiğimiz günlerde Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payını Katar’a satmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile damadı eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın başında bulunduğu Varlık Fonu'nun bünyesinde Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Borsa İstanbul, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Eti Maden, Kayseri Şeker Fabrikası, ÇAYKUR, Türk Hava Yolları, Türk Telekom ve mülkiyeti Hazine’ye ait bazı taşınmazlar bulunuyor. (EKONOMİ SERVİSİ)