15 Aralık 2020 15:33

Kültür Bakanlığı ve İBB arasında “Yerebatan Sarnıcı” anlaşmazlığı yaşanıyor

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İBB’nin “Büyük depreme dayanmaz” diyerek sunduğu projenin Kurul tarafından gündeme alınmadığı yönündeki iddiasını yalanladı.

Fotoğraf: Qweys qweys/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Yerebatan Sarnıcı'nın ivedilikle güçlendirilmesi gerektiği ve Koruma Bölge Kurulunun konuyu bir tülü karara bağlamadığı yönünde çıkan haberleri yalanladı. İBB, Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne tarihi eserin durumunun riskli olduğuna dair raporu Ekim ayında sunduğu ancak aradan 47 gün geçmesine rağmen karar alınmadığını açıklamıştı.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Son günlerde gündeme gelen sarnıcın ivedilikle güçlendirilmesi gerektiği ancak Koruma Bölge Kurulunun konuyu bir türlü karara bağlamadığı yönünde çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Ekim ayının son haftasında Kurul Müdürlüğümüze iletilen talep neredeyse bir ay sonra Kurul gündemine alınmıştır. Konunun hassasiyeti ve 2012 yılında projelerle birlikte iletilen, alanında uzman akademisyenlerce hazırlanan statik raporda yapının bundan sonra meydana gelebilecek büyük bir depremde de yeterli performansı göstereceği belirtilmiş olması nedeniyle taşınmazın öncelikle tarafımızca yerinde incelenmesine karar verilmiştir." 

Kurulun 9 Aralık 2020 tarihinde yerinde yaptığı inceleme sonrasında olumsuz bir karar oluşturulmadığına dikkat çekilen açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesince sunulan statik raporda değerlendirmelerin yapı mühendisliği açısından yapıldığı, herhangi bir uygulamaya geçmeden önce planlanan uygulamanın restorasyon, mimarlık, malzeme bilimi ve koruma konusunda uzman kişiler tarafından onaylanması gerektiği ve yine uzman kişilerce hazırlanan güçlendirme projelerinin iletilmesinin istendiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2017 yılında uygulanmaya başlanan restorasyon projesinde ilk temas edilmesi gereken konu taşınmazın güçlendirilmesi iken bugüne kadar bu konuya hiç değinmeyen ne hikmetse kurulda 30 ya da onların tabiri ile '40 günde görüşülmedi' diye ortalığı ayağa kaldıran, sosyal medyada ahkam keserek inceleme çalışmalarına katılmayan yetkililerin, görevini en iyi şekilde ifa etmeye çalışan bizleri töhmet altında bırakan bu anlayışını kınadığımızı bildirmek isteriz."

NE OLMUŞTU?

Kültür AŞ'ye bağlı olarak işletilen Sultanahmet'teki tarihi Yerebatan Sarnıcı için İBB, Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne tarihi eserin durumunun riskli olduğuna dair raporu Ekim ayında sunmuştu.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Yerebatan Sarnıcı bir an bile bekleyecek durumda değil!" diyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat 47 gün önce Koruma Kurulu’na ilettikleri proje için karar çıkmadığını söylemişti. Polat açıklamasında "Yerebatan Sarnıcı risk altında, bir an önce müdahale etmemiz için kurul onayı almalıyız." İfadelerini kullanmıştı.

Ancak Kültür Bakanlığı, konunun toplantıda gündeme alındığı açıklamıştı: “Yasal süreler içerisinde incelenerek 2 Aralık 2020 tarihli Kurul gündemine alınmış ve taşınmazın, kurul üyelerince yerinde incelenmesine karar verilmiştir. Takip eden 9 Aralık 2020 tarihli ilk Kurul toplantısında ise Kurul üyelerince yerinde inceleme yapılmıştır. Restorasyon, mimarlık, malzeme bilimi uzmanları tarafından hazırlanan güçlendirme projelerinin Bilimsel Danışma Heyeti görüşü ile birlikte Kurul'a iletilmesine karar verilmiştir.”

Bu açıklamasından üzerine tekrar konuşan Polat, Kurul’da olmalarına rağmen böyle bir karardan haberdar olmadıklarını açıklamıştı: “Bakanlık, bizim toplantıda olmamıza rağmen duymadığımız, bilmediğimiz bir onaylamama kararı olduğunu açıkladı. Bağımsız olması gereken Koruma Kurulu kararları başka bir mecradan mı alıyor ki biz Kurul'da üye olmamıza rağmen bu kararı bilmiyoruz, görmüyoruz. Var olduğu iddia edilen 09.12.2020 resmi kararın, üye imzalarının ve karar sayısının da olduğu bir fotoğrafını konunun aciliyetine uyarak hemen görebilir miyiz? Böylece 4 gün sonra cevaplansa da hangi açıklamanın kamuoyunu yanıltıcı mahiyette olduğu net olarak görülecektir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hacettepe Üniversitesi öğrencileri: Yardımlar öğrencinin geçinmesi için yeterli değil

SONRAKİ HABER

Tuzla'da kendisinden boşanmak isteyen kadını öldüren erkek tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa