İzmirli belediye işçileri: İnsanca yaşanacak ücret için mücadele etmeliyiz
İzmir’de belediye işçileri asgari ücrete ilişkin işyerlerinde basın açıklamaları düzenleyerek insanca yaşanacak bir ücret için mücadele çağrısında bulundu.
Fotoğraf: Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube
Genel-İş İzmir 2, 5 ve 7 No’lu Şube, 2021 asgari ücretiyle ilgili örgütlü oldukları işyerlerinde basın açıklaması düzenledi.
Tire Belediyesi, Konak ve Karabağlar şantiyesi; İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı Park Bahçeler, Katı Atıklar, İdari İşler; Eşrafpaşa Hastanesi, Bakırçay havzasında bulunan Bergama Fen İşleri; İZSU Dikili, Kınık, Bergama Şubeleri; Mezarlıklar Birimi ve Yerel Hizmetler İdari İşler Birimleri Bergama şantiyesinde eylemler düzenlendi.
İşçiler, açıklamalarında yaşanabilir bir ücret için mücadele çağrısı yaptı.
Bergama’da yapılan açıklamaya Tüm Bel Sen İzmir 2 No’lu Şubede örgütlü memurlar da destek verdi.
“GREV HAKKI TANINSIN”
Tire Belediyesi’nde yapılan açıklamada konuşan Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, “Tüm işçi sınıfının cebinden ciddi anlamda vergiler kesildi. Ekonomik krizin altında ezilen işçi sınıfı, bir de vergi yükünün altında ezilmeye devam etmektedir. 2020 Aralık ayında kesilen vergilerden dolayı birçok işçi şu an asgari ücretin altında ücret alıyor” dedi.
Komisyonun pandemi nedeniyle online toplantı yaptığını ancak işçilerin bu koşullarda işyerlerinde, fabrikalarda önlemler alınmadan çalışmaya devam ettiğini ifade eden Genç, “Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesi olan asgari ücrete grev hakkının tanınmasını, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını talep ediyoruz. Bunun için örgütlü olduğumuz işyerlerinden başlayarak birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu.
“YANDAŞA DEĞİL EMEKÇİYE BÜTÇE İSTİYORUZ”
Bergama Fen İşleri şantiyesinde yapılan açıklama konuşan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Saraya değil emekçiye bütçe diyoruz. Çünkü bugün sarayın günlük harcaması 11 milyon bugün sadece, örtülü ödenekten alınanlar hariç. 2021 yılı bütçesinin nereye ayrıldığını, nereler için tartışıldığını gördük. En çok parayı alan saraydır, Diyanettir, savunma sanayisidir. Ama işçiye, emekçiye, eğitime, sağlığa gelince bütçeler kısıtlanıyor, yandaşa gelince bütçeyi savuruyorlar. Biz yandaşa değil emekçiye bütçe istiyoruz. Biz asgari ücretin vergiden muaf olmasını, vergide adaleti istiyoruz. Bunun için de bütün alanda hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
“VERGİSİZ KESİNTİSİZ ÜCRET”
İşçiler ise açıklamalarda, Kovid-19 salgınının yanı sıra ekonomik krizle de mücadele ettikleri bir dönemde asgari ücretin belirleneceğini hatırlatarak, “İnsanca yaşanabilir bir ücret için işyerlerinde, meydanlarda ve bulunduğumuz her yerde mücadeleye devam” dedi.
Talepler şu şekilde sıraladı:
- Salgın döneminde brüt asgari ücret -vergisiz ve kesintisiz- net olarak ödenmelidir.
- Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır.
- Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.
- Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri, bütçeden karşılanmalıdır.
- 2021 asgari ücreti Kovid-19 salgınının getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır.
- Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil ailesi de esas alınmalıdır.
- Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.
- Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır.
- 2021 asgari ücreti net 3800 TL olarak saptanmalıdır.
(İzmir/EVRENSEL)