16 Aralık 2020 23:17

İranlı mülteci: Canımızı kurtarmak için kaçtık ama kurtarmış da sayılmayız

Rejim baskısından kaçan Mülteci Arsalan’ın başka ülkeye yerleşme umudu yiteli çok olmuş. Günlük 12-13 saat çalışıyor, 70 liralık yevmiye ile hayatta kalmaya çalışıyor. Ölüm tehditleri de cabası...

İranlı mülteci: Canımızı kurtarmak için kaçtık ama kurtarmış da sayılmayız

Fotoğraf: Hilmi Mıynat / Evrensel

Hilmi MIYNAT
Denizli

İran rejiminin baskısından ve ölüm tehdidinden kaçan binlerce İranlı mülteciden biri Arsalan. 6 yıl önce İran’da işkence gördükten sonra serbest bırakıldı. Tekrar arandığı haberini alınca bu kez öldürüleceğini düşünerek Türkiye’ye kaçtı. Pasaportuna İran’da el konulan 34 yaşındaki Arsalan başlarda Kanada ya da Amerika gibi ülkelere gitme hayali olduğunu, fakat yıllar geçtikçe bu umutlarının tükendiğini, artık sadece geri gönderilme kaygısı duymadan yaşayabilmeyi istediğini anlatıyor.

Avrupa veya Amerika’ya gidebilenler bir yana çok sayıda mülteci ölüm tehdidine rağmen İran’a geri gönderildi. Ancak Arsalan’ın tek kaygısı geri gönderilme ve ölüm de değil. İranlı mültecinin Türkiye’de sürdürdüğü yaşam mücadelesi de kaygılarının parçası.

Özellikle salgın dönemiyle bu kaygılar ve sorunlar katlanarak artmış. Kafelerin kapanmasıyla uzun süre işsiz kalan Arsalan kirasını ödeyemediği için ev değiştirmek zorunda kaldı, şimdi ise hamallık yaparak geçim sağlıyor.

12-13 SAAT ÇALIŞIP 70-80 LİRA KAZANIYORUM’

12-13 saat çalışmasına rağmen günlük 70-80 lira kazanabilen Arsalan, Türkiye’de sosyal hayat adına bir şeyi kalmadığını söyledi. “6 yıldır buradayım Çamlık’ta piknik yapmışlığım yok” diyen Arsalan, kafede çalışırken zaten işten geceleri çıktığını şimdilerde ise akşam 7’ye kadar yük taşıdığını söylüyor:

“8-9’da evdeyim. Yemek yedim, duş aldım derken ne zaman kalıyor, ne enerjim. Evde film izlemeye bile imkan yok. Sanayide çalışmak da zor. Hem yarı paraya çalışıyorsun hem de paranı alamadığın oluyor. 6 gün boyunca gece çalıştım. Defalarca gidip geldim paramı alabilmek için.”

FOTOSENTEZ YAPMIYORUM’

Sigortasız çalıştırıldığını vurgulayan Arsalan, “15 yıl sonra ne olacak? Emeklilik yok. Çalışamaz hale geldiğimde muhtemelen sokakta kalacağım. Canımı kurtarmak için kaçtım ama tabii ki burada da çalışmak zorundayım, fotosentez yapmıyorum. Vatandaşlık versinler sigortalı çalışabileyim. Sadece huzur istiyorum” diyerek Türkiye’de güvenli ve güvenceli yaşayabilme talebini dile getirdi.

DURUM BURADA DA FARKLI DEĞİL’

Sosyal medya hesaplarından gelen ölüm tehditlerinin sürdüğünü ifade eden Arsalan, “Canımı kurtarmak için İran’dan kaçtım ama kurtarmış da sayılmam. Düşüncemi özgürce ifade etmek için kaçtım. Türkiye’de durum farklı değil. Ben zenginlik falan istemiyorum özgürce yaşayabilmek istiyorum” diyor.

İran’da dükkan işlettiğini ve maddi durumunun çok iyi olduğunu dile getiren Arsalan, “Arabam vardı, kazanıyordum. Ama özgür değildim. İslamı eleştirdiğim için işkence gördüm. Tekrar beni almaya geleceklerini öğrenince apar topar kaçtım. Türkiye’ye geldiğimde cebimde 700 lira vardı. Kanada’ya gider üniversite okur, çalışırım diye hayaller kuruyordum. Artık hiçbir şeye inancım kalmadı. Telefondan ölüm tehditleri almaya devam ediyorum. Yaşamıyorum ki zaten.” diye özetliyor yaşadıklarını.

Ölüm tehditlerinin İranlılar için Türkiye’de de sorun olmaya devam ettiğini belirten Arsalan, Türkiye’de bıçaklanarak öldürülen Arsalan Rezai’yi hatırlatıyor ve devam ediyor:

“İsimler aynı olunca annem korkudan fenalaşmış. Hepimiz tehlikedeyiz. Sınır dışı edilme korkusu hep var.”

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşmesi görüşmeleri dün başladı. Ek iş yapmadan geçinemez hale gelen işçilerin temel talebi yoksulluk sınırının üzerinde ücret. Kamuda 4 ayrı kuşaktan savunma sanayi işçilerinin aktardığı deneyimler de taleplerin ancak birlik olup, mücadeleyi göze alınca kazanılabildiğini gösteriyor.

Ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın

Vergi kesintileri yüzde 15’le sınırlı tutulsun

İkramiye ve ek ödemeler vergi kesintisi dışında bırakılsın

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Mardin’de kayyım 3 ayda 301 işçiyi işten attı.

Evrensel'i Takip Et