16 Aralık 2020 13:49

TTB, Bakanlığa sordu: 2 buçuk yıl ertelenen sözlü sınav neden pandemide yapılıyor?

TTB'den Başasistanlık Sözlü Sınavı'na ilişkin açıklama : Pandeminin ivme kazandığı bir süreçte aceleye getirilerek yapılacak sınav adaylar arasındaki eşitsizliklere yol açacaktır.

TTB logosu

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Aralık ayının sonra haftasından yapılacak Başasistanlık Sözlü Sınavı'na ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Pandeminin ivme kazandığı bir süreçte plansız, aceleye getirilerek yapılacak başasistanlık sözlü sınavı adaylar arasındaki eşitsizliklere yol açacaktır” başlığıyla yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı tarafından 17 Temmuz 2018 tarihinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri için başasistanlık sınavı yapılacağı ilan edilmiş ve sınav başvuruları alınmıştı. Yapılacağı ilan edilen sınav iki kez ve gerekçe gösterilmeden ertelenmiş, ertelemenin üzerinden de 2,5 yıl geçtikten sonra 1 Eylül 2020’de yazılı sınav tarihi ilan edilmiş ve sınav 26 Eylül 2020’de gerçekleşmiştir. Sınav tarihi ilanını takiben 3 hafta içinde sınav yapılmasına rağmen sonuçların açıklanması yaklaşık 2 ayı bulmuştur. 12 Aralık 2020 tarihinde de adaylara 23-24-25-28-29 Aralık 2020 tarihlerinde Ankara’da sözlü sınavın yapılacağı bilgisi iletilmiştir. Alınan bu karar başasistan olmak isteyen hekimler arasında kaygı ve soru işaretlerine beraberinde getirmiştir” ifadeleri kullanıldı. 

TTB,  Sağlık Bakanlığı’na şu soruları yöneltti: 

  • Yazılı sınav sonuçları neden beklenen süreden geç açıklanmıştır? 
  • 2 buçuk yıl ertelenen sınavın, vaka sayılarının arttığı zor koşullarında bu kadar aceleye getirilmesinin özel bir nedeni var mıdır? 
  • Sözlü sınav tarihinin sınava yalnızca 2 hafta kala ilan edilmesinin başasistanlık adayı uzmanları nasıl etkileyeceği düşünüldü mü? 
  • Başta göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, mikrobiyoloji ve anestezi uzmanları olmak üzere tüm hekimlerin kovid-19 mesailerinde yoğun çalıştıkları bir dönemde kısa sürede hazırlanmalarının mümkün olamayacağı neden göz önüne alınmamaktadır?  
  • Sağlık Bakanlığı hekimlerin nöbet ve çalışma saatlerinin en az bir ay öncesinden belirlenmesini isterken 10 gün sonrasına sınav konulmasını nasıl açıklamaktadır? 
  • Uzman hekimlerin pandemiye karşı canla başla çalıştığı bir süreçte sınava girmek için kullanacağı izinlerin planlaması yapılmış mıdır? 
  • Sözlü sınav için Ankara’ya yolculuk ve fiziksel temas, bulaş açısından hekimleri riske atmayacak mıdır? 
  • Hasta ya da temaslı hekimler sınava nasıl girecektir? Sınava giremeyenler için telafi sınavı yapılacak mıdır?​” 

“LİYAKATA DAYALI BİR PLANLAMA” 

Açıklamanı devamında şunlar yer aldı: “Mevcut haliyle hızla yapılmak istenen sözlü sınavın hak kayıplarına neden olacağı ve meslektaşlarımıza Kovid-19 bulaş riskini artıracağı aşikardır. Hatalı yapıldığını düşündüğümüz başasistanlık sınav sürecinin programlanmasına dair yönelttiğimiz sorular Sağlık Bakanlığı tarafından ivedilikle cevaplanmalı ve liyakata dayalı, akılcı planlamalar yapılarak yeni bir düzenleme yapılmalıdır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 | Avrupa genelinde Noel öncesi koronavirüs önlemleri sıkılaşıyor

SONRAKİ HABER

ABD'de salgın tırmanıyor | Kaliforniya Valisi: 5 bin ek ceset torbası alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa