16 Aralık 2020 16:36

Gıda Mühendisleri Odası: Trans yağ ibaresi tüketicinin bilinçlendirilmesi için önemli

"Trans yağ içermez" etiketinin kaldırılma girişimiyle ilgili açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası, etiketin tüketicinin sağlığı ve bilinçlendirilmesi için önemli olduğunu belirtti.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığı gıda etiketleme ve tüketicileri bilgilendirme uygulamalarında değişiklik yapılmasına dair yönetmelik taslağına ilişkin açıklama yapan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, “trans yağ içermez” ifadesinin yer almasının tüketicinin sağlığı ve bilinçlendirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Açıklamada trans yağın, geviş getiren hayvanların midelerindeki bağırsak bakterileri tarafından üretilen doymuş (katı) yağda doğal olarak bulunmakta olduğu ancak, trans yağın aynı zamanda gıda endüstrisinde uygulanan teknoloji ve üretim modeline bağlı olarak oluşan bir yağ asidi olduğu ifade edildi. Gıda maddesinin üretim sürecinde,  bileşiminde yer alan endüstriyel yağların büyük bir kısmının trans yağ içerdiği belirtilen açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından görüşe açılan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik taslağı ile trans yağ ile ilgili bilgi verilmesi ve beslenme beyanı yapılması engellenmeye çalışılmaktadır” denildi.

"TRANS YAĞ MİKTARININ BİLİNMESİ TÜKETİCİ SAĞLIĞI AÇISINDAN GEREKLİ"

Gıdalara yağın katılması ile ilgili olarak 7 Mayıs 2020 tarihinde yapılan değişiklik ile perakende işletmelere ve son tüketiciye sunulan gıdalarda trans yağ miktarının toplam yağın 100 gramında 2 gramı geçemeyeceği hükme bağlandığını belirten açıklamada. “Bakanlığın görüşe açmış olduğu yönetmelik taslağı ile ‘trans yağ içermez’ ifadesi ile birlikte trans yağa ilişkin her tür bilgilendirici ifade kaldırılmak istenmektedir” ifadeleri yer aldı. Yönetmelik taslağı ile gıda etiketinde trans yağ ile ilgili bildirim ve uyarıların kaldırılacak olması, gıdalara “bileşen” olarak katılan yağın “trans yağ” olduğu algısını yaratmakta oldu vurgulanan açıklamada “Oysa, trans yağ bir gıdanın besin öğeleri açısından tanıtımında ve tüketicinin bilgilendirilmesinde miktarı verilmesi gereken doymuş yağ ve doymamış yağ gibi ‘yağ’ grubu altındaki bir yağ asitidir, bu nedenle trans yağ miktarının bilinmesi tüketici sağlığı açısından gereklidir” denildi.

"DEVLETİN GÖREVİ TÜKETİCİNİN SAĞLIK VE EKONOMİK ÇIKARLARINI KORUMAK"

Trans yağ içeren gıdaların etiketinde ne kadar trans yağ içerdiğinin ya da tüketimi sonucu zararsız olduğu bilinen miktarın üzerinde olan düzeyin belirtilmesinin, yağ içeren ancak trans yağ içermeyen gıdaların etiketinde ise “trans yağ içermez” ifadesinin yer almasının tüketicinin sağlığı ve bilinçlendirilmesi açısından önemli olduğu belirtilen açıklamada, “Bu konuda yapılacak eksik bilgilendirme tüketicinin yanlış ve eksik bilgilendirilmesine yol açacağı gibi piyasa kontrol ve denetimlerinin etkin yapılmasını da engelleyecektir” ifadeleri yer aldı. Devletin görevinin tüketicinin sağlık ve ekonomik çıkarlarını korumak olduğu vurgulanan açıklamada, “Gıda etiketleme ve tüketicileri bilgilendirme uygulamalarında özellikle tüketici yararına düzenleme yapılmalıdır. Trans yağların bildirimi konusunda yapılması planlanan değişiklikten vazgeçilmelidir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir KÇÜ Tıp öğrencileri yüz yüze sınav ve eğitim dayatmasına tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Genel İş Dersim Şubesi: Asgari ücret tümüyle vergiden muaf tutulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa