Hrant Dink cinayeti davası 22 Aralık'a ertelendi
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 76 sanığın yargılandığı dava 22 Aralık 2020 tarihine ertelendi.
Fotoğraf: DHA
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 76 sanığın yargılandığı ve 13 yıldır devam eden dava, 22-23-24 Aralık tarihlerine ertelendi. 3 gün boyunca gruplandırılan sanıklar esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunacak.
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 76 sanığın yargılandığı ve 13 yıldır devam eden davanın 113. duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuksuz sanıklar Adem Sarıgöl, Reşat Altay ve Abdullah Dinç'in hazır bulduğu duruşmada tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek Silivri 1 No’lu Ceza İnfaz Kurumundan, Tamer Bülent Demirel Çorum L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan, Mehmet Uçar ise Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan SEGBİS ile bağlandı.
Mahkeme başkanı, tutuklu sanıklar Ali Poyraz, Osman Gülbel ve Yavuz Karakaya’nın da bağlanmak istediği ancak SEGBİS sistemlerinde sorun bulunduğu için bağlanamadıklarını söyledi.
BAKIRCIOĞLU KARŞILANMAYAN TALEPLERİNİ SIRALADI
Duruşmada ilk sözü alan Dink Ailesi Avukatı Hakan Bakırcıoğlu, dava dosyasına ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi. Bakırcıoğlu, Hrant Dink ile 24 Şubat 2004 tarihinde İstanbul Valiliğinde gerçekleşen görüşmeye ilişkin Genelkurmay Başkanlığına yazı yazılarak bütün belge ve bilgilerin gönderilmesini, bu görüşmeye dair Hüseyin Kubilay Günay, Özel Yılmaz ve Handan Selçuk’un tanık olarak dinlenmesini talep ettiklerini ancak bu taleplerinin reddedildiğini söyledi.
Son olarak sunulan esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için 2-3 ay süre istediklerini ve bu taleplerinin de reddedildiğini söyleyen Bakırcıoğlu, bugünkü duruşmada esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmayacaklarını söyledi.
ALİ FUAT YILMAZER SÜRE İSTEDİ
Ardından mahkeme başkanı sanıklardan beyanda bulunmak isteyen olup olmadığını sordu. Beyanda bulunan tutuksuz sanık Adem Sarıgöl, daha önce verdiği dilekçelerdeki savunmalarını tekrar ettiğini söyledi. Sarıgöl gazetecileri de kendileri hakkında yalan haber yapmakla suçlayarak, “5 yıllık süreçte bizi basında bir tarafa doğru haber yapanları Allaha havale ediyorum” dedi.
Tutuksuz sanıklardan Uzman Çavuş Abdullah Dinç, davada 1 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldığını söyledi. Mağdur olduğunu savunan Dinç beraatini talep etti.
Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer, savcılık mütalaasını inceleyemediğini söyledi. Yılmazer, dosyaya eklenen ek iddianameye dair savunmasının da alınmadığını belirtti.
Bunun üzerine mahkeme başkanı sanıkları gruplandırdıklarını, tutuklu sanıkların savunmalarının en son alınacağını belirtti.
SANIKLAR SAVUNMALARI İÇİN GRUPLANDIRILDI
Ardından ara kararını açıklayan mahkeme başkanı sanıkları, savunmalarının alınması için gruplandırarak sonraki duruşmaların 22-23 ve 24 Aralık 2020 tarihlerinde görüleceğini belirtti.
Karara göre sanıklar Adnan Acar, Cevat Eser, Atilla Güçlüoğlu, Metehan Kadir Yıldırım, Muhammer Ay, Niyazi Malkoç, Rahmi Özer ve avukatları 22 Aralık 2020 günü, Resul Kütükoğlu, Tevfik Cantür, Ünsal Güler, Ahmet Çetiner, Ahmet Faruk Aydoğdu, Ahmet İlhan Güler, Birol Ustaoğlu ile avukatları 23 Aralık 2020 günü, Engin Dinç, Eyüp Temel, Hacı Ömer Ünalır, Hasan Durmuşoğlu, Hüseyin Yılmaz, Mikdat Özbek, Murat Bayrak ve Musa Yıldırım ile avukatları ise 24 Aralık 2020 günü esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunacak.
Mahkeme başkanı esas hakkında mütalaada yer alan bir kısım sanıklara ait ankesörlü telefonlar aracılığı ile mahrem imamlar ile görüşme yaptıkları iddialarına ilişkin beyanlarının alınması için önümüzdeki duruşmaya kadar süre verildiğini açıkladı. (İstanbul/EVRENSEL)