17 Aralık 2020 10:57

Sürgünleri protesto eden Haber-Sen: Baskılara son verin

PTT'de yaşanan sürgünleri ve işten çıkarılmaları protesto eden Haber-Sen, sürgünlerin durdurulmasını istedi.

Haber-Sen'in PTT Genel Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklaması | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu'nun sürgün edilmesi pek çok ilde protesto edildi. PTT'de yaşanan sürgünleri ve işten çıkarılmaları protesto eden sendika, sürgünlerin durdurulmasını istedi.

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu'nun Zonguldak'tan Urfa Akçakale'ye sürgün edilmesine ilişkin İstanbul, Mersin, Ankara, Adana, İzmir, Kocaeli ve Van'da basın açıklaması yapıldı.

Haber Sen İstanbul Şubesi, PTT'de yaşanan sürgünlere ve işten çıkarılmalara dikkat çekmek amacıyla Sirkeci'de bulunan İstanbul PTT Başmüdürlüğü önünde açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada "Sendika haktır engellenemez! Sürgün insanlık suçudur! Derhâl durdurun!" pankartı açılırken "Sürgüne hayır" ve "Sendikal haklar engellenemez" dövizleri taşındı. Sık sık "Direne direne kazanacağız" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atılan açıklamada sürgünlere dikkat çektiler. Açıklamayı Haber-Sen 5 Nolu Şube Başkanı Özlem Berkit yaptı.

"CAMLARI AÇIN" CEVABI

Berkit, salgın sürecinde oluşabilecek tehlikeleri Genel Müdürlüğe ilettiklerini ancak adım atılmadığını belirtirken, "Aldığımız cevap 'camları açıp çalışın, bir şey olmaz' oldu. Bu cevap karşısında, Genel Merkezimiz durumu basın ve kamuoyuyla paylaşma kararı aldı. Basın açıklamaları yapıldı. Evet, PTT yönetimi kamuoyunda oluşan baskı sonucu bir takım göstermelik tedbirler aldı. Ama basın açıklamasına katılan üye ve yöneticilerimizi de sürgün etti. Yılmadık, açıklamalarımıza devam ettik. PTT yönetimi ve müdürlükler, idari izin ve raporları adil biçimde uygulamadı. Dönüşümlü çalışmaya geçilmedi. Filyasyon ve karantina süreçleri işletilmedi. Biz kadro ve güvence dedikçe, kadroya geçirilmeleri gereken 40 Taşeron işçi arkadaşlarımız sendikalı oldukları için haksız ve hukuksuz bir biçimde işten çıkarılıyor. Biz sayımız azalıyor, personel eksikliği var dedikçe, 60 yaş üstü ve kronik raporlu emekçiler işe çağrıldı" ifadelerini kullandı.

"ÖLMEK İSTEMİYORUZ"

Artık ölmek istemediklerini, gerekli olan tedbirin biran önce alınması gerektiğine değinen Berkit, "Samsun’da görev yapan 2 Ocakta emekli olacak arkadaşımız, 35 yıllık PTT emekçisi Rafet Varan, Kovid 19’dan hayatını kaybetti. Emekli olamadı. 24 yaşındaydı, Adı Muhammet Murat Yıldırım. Taşeron işçi olarak çalışıyordu. Akciğer hastalığı olduğu için idari izne ayrılmış ve yeni normalde pek çok arkadaşımız gibi göreve çağrılmıştı. 2 gün önce Kovid-19’dan hayatını kaybetti. Murat Yıldırım’ın annesi ve yine PTT emekçisi olan babası da şu an yoğun bakımda. Biz de insanız, bizim de ana babamız, çocuklarımız, emeklilik hayallerimiz var. Herkes gibi önümüzde sağlıklı ve uzun ömrümüz olmalı" dedi.

"KARARINIZDAN VAZGEÇİN"

Berkit, "Genel Sekreterimiz İbrahim Damatoğlu’nun sürgünü geri alınana kadar eylem ve etkinliklerimiz devam edecektir. Sadece basın açıklamaları yapmayacağız, ülkemizin dört bir yanından Ankara’ya yürüyerek bu haksızlığı protesto edeceğiz. PTT Yönetimine sesleniyoruz. Sendikal faaliyeti ağır bir biçimde yaralayacak haksız hukuksuz kararınızdan vazgeçin" diye konuştu.

ANKARA

Haber-Sen, PTT yönetiminin Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu'nu sürgün etmesine dair PTT Genel Müdürlüğü’nde basın açıklaması yapması polis tarafından engellendi. Bunun üzerinden sendika binası önünde yapılan açıklamada, Damatoğlu’nun pandemi sürecinde gerçekleri dile getirmesi nedeniyle sürgün edilmesinin kabul edilemeyeceği ifade edildi.

BASIN AÇIKLAMASINA POLİS ENGELİ

PTT Genel Müdürlüğünde basın açıklaması yapılmasını engelleyen polis ve Haber Sen üyeleri arasında arbede çıktı. Açıklama sendika binası önünde yapıldı. Basın açıklamasını yapan Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, “PTT Yönetimine sesleniyoruz. Haksız Hukuksuz kararınızdan vazgeçin. Sendikamız Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu’nun  sürgününü durdurun.Sendikamız üzerindeki baskılarınıza son verin” dedi.

Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, posta emekçilerinin enfeksiyon riskiyle ilgili gerekli ve yeterli ekipmanın sağlanması, tüm işyerlerinin ve araçların düzenli aralıklarla dezenfekte edilmesi ve tüm dağıtım süreçlerinin riski en aza indirecek biçimde yeniden tasarlanması gerekli olduğunun fakat yetersiz tedbirlerle PTT çalışanlarının ve yurttaşların sağlığı tehlikeye atıldığının altını çizdi. Balcan, “Haber-Sen olarak salgının başından itibaren tüm önlemlerin alınması, olumsuz çalışma koşullarının düzeltilmesi amacıyla yaptığımız basın açıklamaları ve sosyal medya çalışmaları sonrasında üyelerimiz ve yöneticilerimiz sürgün edilmişti.” dedi. Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu’nun Zonguldak’tan Şanlıurfa Akçakale’ye sürgün ederek yasalara aykırı, hukuksuz işlem yapıldığını belirten Balcan,” PTT yönetimi Genel Sekreterimizi sürgün ederek sendikamızı susturma çabası içine girmiştir” dedi.

Balcan açıklamasının devamında “PTT Genel Müdürlüğünün sorumluluğu, tüm toplumun sağlığını tehdit eden pandemi sürecinde, büyük bir özveri ve sorumluluk bilinciyle çalışmaya devam eden, hizmet üreten üyelerimizin ve diğer PTT emekçilerinin haklı taleplerini karşılamaktır Sürgünlere, özelleştirmeye, güvencesiz ve esnek çalışmaya, performans sistemine yani çalışma hayatında iş barışını bozan tüm uygulamalara karşı sesini yükseltmiştir; bundan sonra da güçlü biçimde itirazını sürdürecektir. PTT Yönetimine sesleniyoruz. Haksız Hukuksuz kararınızdan vazgeçin. Sendikamız Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu’nun  sürgününü durdurun.Sendikamız üzerindeki baskılarınıza son verin” diye konuştu.

KOCAELİ

KESK Kocaeli Şubeler Platformu, Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu'nun sürgün edilmesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Sürgünü durdurun. Haber Sen üzerindeki baskılara son verin" denildi.

KESK Kocaeli Dönem Sözcüsü ve Haber-Sen Kocaeli Temsilcisi Emre Toptaş'ın yazılı yaptığı basın açıklamasında, PTT emekçilerinin pandemi sürecinde yoğun bir şekilde çalışarak milyonlarca yurttaşa hizmet üretmeye devam ettiğinin altını çizdi. Haber-Sen'in salgının başından itibaren tüm önlemlerin alınması, olumsuz çalışma koşullarının düzeltilmesi amacıyla yaptığı basın açıklamaları ve sosyal medya çalışmalarının sürgünlerle cezalandırıldığını belirten Toptaş, "Sendikamızın gerçekleri dile getirmesinden rahatsız olan PTT yönetimi şimdi de Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu’nu Zonguldak’tan Şanlıurfa Akçakale’ye sürgün ederek yasalara aykırı, hukuksuz işlem yapmıştır" dedi.

"PTT SENDİKAMIZI SUSTURMA ÇABASINDA"

4688 Sayılı Kanunu hatırlatan Toptaş, "Bu kanunun 18. maddesinde 'Kamu işvereni, sendika yöneticilerini sebebini açık ve kesin şekilde belirtilmedikçe yeri değiştirilemez' şeklinde hüküm bulunmaktadır. Ayrıca 151 sayılı ve 87 Nolu ILO Sözleşmesinde kamu çalışanların çıkarlarını savunmak amacıyla etkinliklerde bulunabilecekleri, kamu çalışanlarının örgütünün kendi amaçları doğrultusunda düzenlemiş olduğu etkinlere katılması nedeniyle cezalandırılamayacağı açık bir biçimde ortaya konulmuştur. PTT yönetimi bu bilgileri bilmesine rağmen sendikamızı susturma çabasıyla, Genel Sekreterimizi sürgünle cezalandırmaya çalışmıştır. Sürgün yazısı Genel Sekreterimize izinli olduğu gün tebliğ edilmek istenmiş, ardından da tebliğden imtina etti denilerek alelacele ilişiği kesilmiştir. Pandemi tedbirlerini almakta yavaş hareket eden PTT yönetimi Genel Sekreterimizin sürgününde hızlı davranması sendikamızı susturma çabasının bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.

Sürgünün durdurulması gerektiğini söyleyen Toptaş, "Emekçilerin taleplerini dillendirenlerin ve sendikal mücadele yürütenlerin sürgün edilmesi, diğer emekçilere de 'Size verilenle yetinin, fazlasını istemeyin, yoksa siz de sürgün edilirsiniz!' mesajı vermektedir. Hak talebinde bulunan emekçilerin sürgünü insanlık suçudur. Sendikal örgütlenmeye ve demokratik hak mücadelesine vurulmak istenen bir darbedir, bu asla kabul edilemez! Sendikamız Merkez Yönetim Kurulunun aldığı karar gereği, Genel Sekreterimiz İbrahim Damatoğlu'nun sürgünü geri alınana kadar eylem ve etkinliklerimiz devam edecektir. İlerleyen süreçteki gelişmelere göre,  sendikamıza, yöneticilerimize ve üyelerimize yapılan haksız hukuksuz baskıların son bulması, Genel Sekreterimizin sürgününün durdurulması için ülkemizin dört bir yanından Ankara’ya yürüyerek saldırıları protesto edeceğiz" dedi.

ADANA

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Haber Sen Adana İl Temsilciliği, İbrahim Damatoğlu'nun sürgün edilmesine tepki gösterdi. Binalarında yapılan açıklamaya KESK'e bağlı sendika temsilcileri de katıldı. Haber-Sen Adana Temsilcisi Ahmet Aydoğan, PTT işyerlerinde gereken önlemlerin alınması, olumsuz çalışma koşullarının düzeltilmesi için verdikleri mücadeleden ötürü üyelerine soruşturmalar açılıp, sürgün edildiklerini dile getirdi.

Sürgünün insanlık suçu olarak niteleyen Aydoğan, "Sendikal örgütlenmeye ve demokratik hak mücadelesine vurulmak istenen bir darbedir, bu asla kabul edilemez. Tekrar PTT yönetimine sesleniyoruz. Haksız, hukuksuz kararınızdan vazgeçin.Sendikamız Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu'nun sürgününü durdurun. Sendikamız üzerindeki baskılarınıza son verin" çağrısında bulundu.

MERSİN

Haber-Sen Mersin İl Temsilciliği de Eğitim Sen Mersin Şube binasında yaptıkları basın toplantısıyla İbrahim Damatoğlu’nun sürgün edilmesini protesto etti. Haber-Sen 7 Nolu Şube Sekreteri İbrahim Halil Okdem, pandemi sürecinde en haklı taleplerini dile getiren üyelerine soruşturmalar açılarak sürgün edildiklerine değindi.

VAN

İbrahim Damatoğlu’nun sürgün edilmesi Van'da da protesto edildi. KESK Van Şubeler Platformu üyeleri sendika binasında konuya dair açıklama yaptı.

Haber Sen Van Şube Başkanı Hamit Aker, "Önümüzdeki süreçteki  gelişmelere göre, sendikamıza, yöneticilerimize ve üyelerimize yapılan haksız hukuksuz baskıların son bulması, sürgününün durdurulması için ülkenin dört bir yanından Ankara’ya yürüyeceğiz. Saldırıları protesto edeceğiz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de 1400 hektar sit, orman ya da tarım alanı imara açıldı

SONRAKİ HABER

TTB Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sinbo işçilerini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa